Aki kávézik, annál kisebb valószínűséggel alakul ki krónikus májbetegség
Íme egy újabb ok, miért érdemes meginni néhány csésze feketét.
Íme egy újabb ok, miért érdemes meginni néhány csésze feketét.
Megerősítés érkezett ahhoz, hogy valójában jó hatással van az egészségünkre a kávéivás. Persze fontos annak mennyisége, ami – egy dél-koreai kutatás szerint – több lehet annál, mint amit elsőre gondolnánk.
Egy védelmező genetikai mechanizmus óvhatja meg az embert a túlzott kávéfogyasztástól – állapították meg a Dél-Ausztráliai Egyetem kutatói, akik szerint a kávéfogyasztási szokások a szív egészségének állapotáról árulkodnak.
Nem zavarja meg a rendszeres kávéfogyasztók alvását a koffein egy új, fiatalokkal végzett kutatás szerint. A stimulálószer azonban csökkenti a szürkeállomány, tehát az idegsejtek térfogatát az agyban.
Éveken át tartó vizsgálatuk során igen hangsúlyos eredményekre jutottak svéd tudósok a kávézással kapcsolatban. Azt mondják: a filterkávé a legjobb és legegészségesebb.
A kávé a mindennapjaink része, rengetegen vagyunk, akik elképzelni sem tudjuk nélküle napjainkat vagy minimum reggeleinket. De mégis mennyire ismerjük a legendás fekete italt? Milyen tejet jó használni hozzá? Ki fedezte fel? Ki akarta betiltani?
A hétköznapokban kevéssé szembetűnő, de a kávé feldolgozásában, kereskedelmében, valamint az ital elkészítésében is komoly technológiai fejlődés zajlik. A hangsúly a gyorsaságon és a reprodukálható minőségen van.
Napi két eszpresszó hatásosságát sikerült egy véletlen teszttel alátámasztani: egy 11 éves francia kisfiú ritka, örökletes, gyógyíthatatlan betegségének, a diszkinéziának a tüneteit szüntette meg a kávé.
Az amerikai Rutgers Egyetem kutatói szerint a koffein és az EHT nevű zsírsav együttesen képes felvenni a küzdelmet a Parkinson-kórral, valamint a Lewy-testes demenciával is.
Az Alzheimer- és a Parkinson-kór ellen kanadai kutatók szerint „bizonyos fokú védelmet nyújthat” a kávéfogyasztás.
Nem egyből ébredés után, bő 3-4 órával azután tanácsos csak elkortyolni a reggeli kávét, így ugyanis kevésbé leszünk fáradtak és lassúak – mondja egy ismert dietetikus.
Nem hogy nem káros, de kifejezetten jótékony hatásai vannak a kávéfogyasztásnak.
Ha azt gondolta, hogy a magyarok legalább a kávé vedelésében verhetetlenek, ki kell ábrándítsuk.
A kávé jobban frissít? A tea egészségesebb? Melyik italtól lesznek csúnyák a fogak? Ilyen kérdésekre ad választ a két ital tudományos összevetése.
Több százezer ember évtizedekig tartó megfigyeléséből kiderült, hogy a rendszeres kavézás lényegesen csökkenti a halálozás kockázatát, ráadásul egyetlen rossz szokás kerülésével még sokkal jobbak az esélyeink.
Egy évtized múlva olyan hiány alakulhat ki a kávé piacán, ami az égbe lökheti a világ kedvenc serkentőjének az árát. Nehéz reggelek jöhetnek.
Nem kell feltétlenül borsznobnak vagy sommeliernek lenni, hogy baráti társaságban végigkóstoljunk féltucat palack bort, és képesek legyünk beazonosítani egy vörösborban bizonyos gyümölcsöket, vagy azt, hogy mennyire savas, telített és így tovább. Próbálja ugyanezt megcsinálni valaki kávékkal, és garantáltan úgy fognak rá tekinteni, mint egy csodabogárra. Pedig a kávékóstolás, vagy a cupping nemcsak egyre többek munkájához tartozik, de kinyitja a világot a hétköznapi kávékedvelők előtt is.