hvg.hu Vállalkozás

Zavaróan bűzlik ez a pár óra alatt lezavart EU-s tender

Egy napjuk volt a cégeknek megismerni a tendert, beszerezni a dokumentumokat, illetve beadni a jelentkezést, mégis olyan sokan jelentkeztek, hogy fel kellett függeszteni a pályázatot. A megújuló energiaforrásokat felhasználó beruházások 1 millió és 1 millárd forint között pályázhattak.

hvg.hu Tech

Áttörés, itt a 30x olcsóbb napelem

Szinte mindenben, köztük felépítésben és árban is eltér az eddig megszokott, hagyományos napelemektől az a fejleszés, melyről most úgy tűnik, minden megváltoztathat a napelemek piacán.

Szabó M. István Én és a Cégem

Így ingyen lesz az áram tíz év múlva

Megszabadulna a havi 9 ezer forintos áramszámlától? Nem is kell ahhoz nagy levegőt vennie. Nincsenek hangzatos ünnepi beszédek, és nem jelentkezett még a politikai hasznok learatására sem senki, mert csak egyszerűen megtörtént a határátlépés. Olyan szintre csökkent a lakossági napelemes rendszerek ára, hogy nem kell várni az újabb áramárcsökkentés bejelentésére, és az eddig hiába remélt széles körű kormányzati támogatásra sem. A támogatáshalogatás a továbbiakban már nem visszatartó erő, mert egyszerűen bele lehet vágni, és 10 év alatt garantáltan megtérül az egész.

Szabó M. István Gazdaság

Chikán: Mindenki leállt a bizonytalanság miatt

A kecskeméti Graboplast-telepen naperőmű kerül az épületek tetejére. A múlt héten megjelent hírrel kapcsolatban az újdonság az, hogy az így megtermelt áramot a beruházó nem az államilag garantált, a piacinál jóval magasabb áron adja le a rendszernek, hanem saját maga értékesíti. A hazai zöldenergia-termelés megoldókulcsáról és az almát a körtével keverő összehasonlításokról kérdeztük a napenergia-termelésbe beruházó cég vezetőjét, ifj. Chikán Attilát.

hvg.hu Gazdaság

Gombamód szaporodnak a szélerőművek Európában

A tavalyi év során az Európai Unióban telepített villamosenergia-termelő kapacitások 26,5 százaléka szélerőmű volt, a felépített erőművek összértéke piaci becslések alapján a 17 milliárd eurót is elérheti.

hvg.hu Gazdaság

Ön sem fogja támogatni a megújuló energiaforrásokat

A lakossági fogyasztók eddig kilowattóránként 1,7 forinttal járultak hozzá a megújuló energiaforrások támogatásához, ami kb. 200 forint volt havonta. A számlákon - szolgáltatótól függően - "továbbterhelt tétel" vagy "pénzeszközök" néven szerepelt a díj, így sokan nem is tudták, hogy ők is részt vesznek a megújulók ösztönzésében.

MTI Gazdaság

GKI: évtizedekig esélytelen az atomenergia elhagyása Magyarországon

Magyarországon a következő évtizedekben nincs gazdasági realitása az atomenergia kivezetésének - mondta Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója. A szakember ezt a kormány döntése kapcsán közölte, amely szerint előkészítik a paksi atomerőmű bővítését két új blokkal.

ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Az új építménynél legyen kötelező a megújuló energia

A Nemzeti Megújuló Energia Platform (MEP) álláspontja szerint a közeljövőben minden új építménynél legyen kötelező a megújuló energia alkalmazása; a most elfogadott rendelet előrelépést jelent ebbe az irányba.

hvg.hu Vállalkozás

Csak álom maradt a Mol geotermikus erőműve

Elbukott a magyar energetikai szabadságharc, eltűnik a Mol geotermikus erőműv megvalósítására létrehozott, amerikai tőkével is turbózott társasága. A bíróság ugyanis felszámolási eljárást indított a Magyar-Amerikai Geotermia Kft. ellen – tudta meg a Gazdaság.hu üzleti hírügynökség. A magyarországi hévízkincsre alapozott társaság nagy tervekkel indult, geotermiás erőművet azonban nem sikerült építenie.

MTI Tech

Veszélyt jelenthetnek az élővilágra a megújuló energiaforrások

Hiába fedezik az emberek Európa energiaigényét egyre nagyobb arányban megújuló forrásokból, sokszor ezek nem a leghatékonyabb és az állatvilágra nézve nem a legbiztonságosabb zöld technológiák alkalmazásával történnek – fogalmaz a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ernyőszervezete, a BirdLife Europe jelentése.

Gazdaság

Zöldenergia: ahány ország annyiféle ösztönzés

Még az Európai Unióban sincs egység a megújuló forrásokon alapuló villamosenergia-termelés ösztönzését szolgáló támogatási rendszerek között. Magyarország 2012. január 1-jével lépteti életbe új támogatási rendszerét. A tét nagy, hiszen ettől függ a terület fejlesztését 2020-ig meghatározó cselekvési terv finanszírozhatósága.

MTI Vállalkozás

Napelemes kiserőművel működik egy ceglédi cég

Évi 22.500 kilowatt villamos energiát állít erő az a kiserőmű, amit egy ceglédi autókereskedés állított üzembe. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv által támogatott beruházást a Phlegon Consult Kft. építette - mondta Gaál Tibor ügyvezető az MTI-nek.

1 2
Csak óvatosan a délutáni alvással, ne legyen több 90 percnél

Csak óvatosan a délutáni alvással, ne legyen több 90 percnél

A Föld sorsa még nem pecsételődött meg, de most már sietnünk kell

A Föld sorsa még nem pecsételődött meg, de most már sietnünk kell

240 magyart hoztak haza Észak-Amerikából

240 magyart hoztak haza Észak-Amerikából

Péntekre elérheti az egymilliót a regisztrált fertőzöttek száma

Péntekre elérheti az egymilliót a regisztrált fertőzöttek száma

A belgák döntöttek: törlik a focibajnokság hátralévő részét

A belgák döntöttek: törlik a focibajnokság hátralévő részét

Többen koronavírusosak a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikáján dolgozók közül

Többen koronavírusosak a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikáján dolgozók közül

Nagy Gábor: Munka hadának a lépte

Nagy Gábor: Munka hadának a lépte

A fertőzöttek és a halottak száma is jóval magasabb lehet a hivatalosnál Olaszországban

A fertőzöttek és a halottak száma is jóval magasabb lehet a hivatalosnál Olaszországban

A címlapról ajánljuk