#munkavállalói jogok

EUrologus EUrologus

A "lecsatlakozás joga" megvédené a home office-ban dolgozókat

Uniós szabályokat szeretne az Európai Parlament annak biztosítására, hogy a távmunkában dolgozók következmények nélkül maradhassanak távol az online világtól, ha nem dolgoznak. A járvány alatt jelentősen nőtt az otthonról dolgozók aránya, akik között egyre gyakoribbak a testi-lelki betegségek – sokszor a folyamatos online jelenlét miatt.

Gyükeri Mercédesz Gazdaság

"Ha június végéig nincs változás, nagy baj lehet a gazdaságban"

A gyermekük miatt otthonmaradók számára táppénz biztosításával, a fizetés nélküli szabadság szolgálati időként való elismerésével, a fogyasztás élénkítése érdekében pedig kamatmentes kölcsönökkel kellene enyhíteni a mostani válsághelyzetet – véli Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke. A szakember szerint felelőtlenség lenne megjósolni, hány ember veszítheti el az állását, de az biztos, bizonyos ágazatok már most is túl vannak a tűréshatáron. Interjú.

Kovács Gábor Gazdaság

A kormány gyakorlatilag kukázta a munkavállalók jogait

A veszélyhelyzet miatt a munkáltatóknak már nem kell 96 órával előbb szólniuk, ha módosítják a dolgozó munkaidejét. A munka törvénykönyve bármely pontjától el lehet térni. Elvileg csak közös megegyezéssel, de válságban a dolgozók nagyon kiszolgáltatottak.

hvg.hu Gazdaság

Ahol a melós még a WC-re sem mehet ki, kiszolgáltatottság az EU kapujában

Szerbiában olcsó és fegyelmezett a munkaerő, és a munkajogi törvények, finoman fogalmazva, inkább a munkaadóknak kedveznek, mintsem a munkavállalóknak. A Balkán legnépesebb országa uniós tagjelölt és igyekszik beilleszkedni a nemzetközi munkamegosztásba. Pillanatnyilag hálátlan szerep jut neki.

hvg.hu Vállalat + Vezető

Cigiszünet pedig nincs is

A dohányzók és nemdohányzók harca örök és bizony beszivárog a munkahelyre is. Főleg akkor, amikor az jön elő, hogy ki is dolgozik többet. A kérdés, hogy a munkáltatónak mit is kell megadnia a dohányosoknak?

MTI Világ

EU-csúcs: Cameron váratlan bejelentése mindent felforgatott

Bennfentes uniós források szerint David Cameron olyan javaslatot terjesztett az Európa Tanács elé, hogy Nagy Britannia akár 13 éven át is korlátozna egyes juttatásokat az unióból érkező munkavállalók számára, ami felforgatta mindenki várakozását, elhúzódnak a tárgyalások.

MTI Itthon

Gaskó: nincs mit ünnepelni

A Liga Szakszervezetek elnöke a városligeti Május 1.-emlékkőnél tartott keddi beszédében hangsúlyozta: nagyon sok gondjuk van ma a magyar munkavállalóknak, szociális és gazdasági helyzetük egyaránt romlott.

Laborczi Dóra Gazdaság

Vadkeleti viszonyok a vendéglátásban

A vendéglátásban dolgozók nem csak a pénzügyi válság miatt csökkenő fogyasztói kedv, de a főnökök tisztességtelen húzásai és a nem megfelelő munkakörülmények miatt is egyre kiszolgáltatottabbak. Hosszú távon a tavaszi-nyári szezon és négynapos ünnepektől várt fellendülés sem segítheti ki őket.

hvg.hu Gazdaság

Jobb kérdéseket is találhatott volna az LMP a népszavazáshoz

A munkavállalói oldallal szolidarizáló LMP népszavazási kezdeményezése könnyen beazonosítható dolgozói érdeksérelmeket kíván orvosolni. Más kérdés, hogy háromból két pont nem számít az új szabályozási környezet legnagyobb rákfenéjének.

MTI Itthon

"Nonszensz, hogy a kollektív szerződés ronthat a munkavállalói jogokon"

Az MSZP szerint aggályos, hogy az eddigi gyakorlattal szemben az új munka törvénykönyvének hatályba lépését követően a kollektív szerződések az általános szabályoknál kedvezőtlenebb feltételeket is meghatározhatnának a munkavállalók számára. A szocialisták a foglalkoztatási adatokkal is elégedetlenek.

MTI Itthon

Liga: a kormány a szemünkbe hazudva csökkenti a jogokat

A Liga Szakszervezetek felszólítja a kormányt a szociális partnerekkel való egyeztetés azonnali megkezdésére az új Munka törvénykönyve tervezetének visszavonására, a többkulcsos, progresszív adórendszer visszaállítására és arra, hogy nézzenek őszintén szembe az elmúlt egy év kormányzati politikájával, és hibáikat belátva, helyezzék azt új alapokra.

Világgazdaság Gazdaság

VG: fájdalmasan érinti a munkavállalókat a kormány csomagja

A Világgazdaság keddi száma szerint túllépett eddigi keretén a vasárnapi munkavégzés tilalma körüli vita azzal, hogy a kormány bürokráciacsökkentő terve a hétvégi, az éjszakai és a túlórapótlékok visszavágását helyezte kilátásba. Lefaragnának a szabadságból, és könnyebbé válnának az elbocsátások is.

MTI Itthon

Autonómok: az új Alkotmánnyal veszélybe kerülhetnek a munkavállalók jogai

Az Alkotmány tervezetének munkavállalókat érintő részei jelenlegi formájukban elfogadhatatlanok az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége számára, mivel a jogszabálytervezet támadja a munkavállalói jogokat, a kollektív szerződéseket, és a szociális biztonságot feltételekhez próbálja kötni - mondta Borsik János, az érdekképviselet elnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Így lehet az EU-ban őszre legalább három gyógyszer a Covid ellen

Így lehet az EU-ban őszre legalább három gyógyszer a Covid ellen

Elkészült a Disney "igazi" fénykardja

Elkészült a Disney "igazi" fénykardja

Újabb vizsgálatok szerint a Pfizer vakcinája a mutációk ellen is jól működik

Újabb vizsgálatok szerint a Pfizer vakcinája a mutációk ellen is jól működik

Zuschlag egy lehallgatott beszélgetésben arra utal, hogy a 2014-es választásoknál “felülről” kaptak segítséget

Zuschlag egy lehallgatott beszélgetésben arra utal, hogy a 2014-es választásoknál “felülről” kaptak segítséget

Palkovics László nem hagyja, hogy népszavazást írjanak ki a Fudan-beruházásról

Palkovics László nem hagyja, hogy népszavazást írjanak ki a Fudan-beruházásról

Magyarország megint blokkolt egy Kínával szembeni uniós kiállást

Magyarország megint blokkolt egy Kínával szembeni uniós kiállást

Busz ütközött személyautóval, ketten meghaltak

Busz ütközött személyautóval, ketten meghaltak

Otthon szülés után meghalt egy újszülött Budaörsön

Otthon szülés után meghalt egy újszülött Budaörsön

A címlapról ajánljuk