szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Uniós szabályokat szeretne az Európai Parlament annak biztosítására, hogy a távmunkában dolgozók következmények nélkül maradhassanak távol az online világtól, ha nem dolgoznak. A járvány alatt jelentősen nőtt az otthonról dolgozók aránya, akik között egyre gyakoribbak a testi-lelki betegségek – sokszor a folyamatos online jelenlét miatt.

Az Európai Parlament elfogadott egy állásfoglalást, amely a “lecsatlakozás jogáról” szól. Ennek lényege, hogy olyan jogi szabályozást szeretne az EP, amelynek alapján a munkavállalók a munkaidő lejártát követően minden hátrányos következmény nélkül távol maradhatnának a munkahelyi online hálózatoktól. Tulajdonképpen ez egy teljesen hétköznapi dolognak tűnik, mert az emberek többsége sem marad a munkahelyén a munkaidő után, miért kellene az online jelenlétet fenntartani. Az elmúlt év gyakorlata azonban rácáfolt az elméletre, az a tény, hogy az online elérhetőség biztosítása viszonylag egyszerű, különösebb erőfeszítést nem igénylő dolog, a munkaadók számára is megnyitotta az ezzel való visszaélés lehetőségét.

Az erről szóló parlamenti vitában Marc Angel, luxemburgi szociáldemokrata képviselő azt mondta, hogy

egyre több munkavállaló látja azt, hogy nő a munkaideje, anélkül, hogy nőne a fizetése vagy a pihenőideje.

A nagy többség igen, de nem mindenki értett egyet az uniós szabályozás szükségességével. A francia Thierry Le Breton szélsőjobboldali politikus például azt mondta, hogy a cél ugyan támogatandó, de ez a tagállamok dolga, nincs szükség uniós szabályozásra. Példaként említette saját hazáját, ahol már 2016 óta szabályozva van ez a kérdés.

Az európai összesítések szerint a pandémia alatt 28 százalékkal nőtt azon munkavállalók aránya, akiket érint a távmunka, s ez egy igen jelentős arány. Az EP megállapította, hogy a járványhelyzetben rengeteg munkahely és vállalkozás túlélését segítette az otthoni munka. Az elvárások és a munkaidő növekedésével azonban a munkavállalók körében egyre gyakoribb a szorongás, a depresszió, a kiégés és más testi-lelki betegségek. A képviselők úgy vélik, hogy alapvetően mindenkinek joga van a lecsatlakozáshoz, azaz senkitől nem várható el, hogy munkaidőn túl bármilyen digitális csatornán munkával foglalkozzon, telefonokra vagy e-mailekre válaszoljon.

A téma jelentéstevője Alex Agius Saliba máltai szociáldemokrata képviselő volt, aki többek között ezt mondta: „Nem hagyhatjuk magára európai dolgozók millióit, akik kimerülnek a folyamatos elérhetőség elvárásától és a túlnyújtott munkaidőtől. Most kell kiállni mellettük és megadni nekik, amire szükségük van: a jogot a kijelentkezésre. Ez létfontosságú a mentális és fizikai egészségünk szempontjából. Ideje, hogy összhangba hozzunk a munkavállalói jogokat a digiális korral."

Mindezek megvalósításához azonban szükség van a munkaadói oldal támogatására is. El kell érni azt, hogy a lekapcsolódás miatt ne érje a dolgozókat hátrányos megkülönböztetés, bírálat vagy egyéb retorzió munkáltatójuk részéről, és ne is bocsássák el őket. Az EP azt kéri az Európai Bizottságtól, hogy alkosson erről uniós jogszabály-tervezetet, de felhívták a figyelmet a szociális partnerekkel való együttműködés fontosságára is.

Úgy tűnik, hogy a Bizottság viszont elkerülné az összeütközést a munkaadókkal. Miközben a célokkal teljes mértékben egyetértett a vitán jelenlévő Nicolas Schmit foglalkoztatásügyi biztos, a tagállamok saját hatáskörében hagyná az ügyet.

Nyomást kell gyakorolni, hogy ez a jog ne csak egy-két országban működjön, hanem mindenhol, ehhez azonban a szociális partnerek segítségét kell kérni, és őket kell bevonni

– mondta a biztos. A Eurofound alapítvány felmérése szerint a rendszeresen otthonról távmunkázók körében több mint kétszer nagyobb a valószínűsége annak, hogy a heti maximális 48 óránál többet dolgoznak. A távmunkázók csaknem 30 százaléka nyilatkozott úgy, hogy mindennap vagy hetente többször is szabadidejéből áldoz a munkára, szemben az irodában dolgozók alig öt százalékával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tőzsdére viszik a Budapesti Értéktőzsdét

Tőzsdére viszik a Budapesti Értéktőzsdét

Fogászati röntgennel lestek bele felbontatlan levelekbe brit kutatók

Fogászati röntgennel lestek bele felbontatlan levelekbe brit kutatók

Az ellenzék a Fidesz kilépésére: "Itt egy igazi lúzert látunk", "a Néppárt kiveti a rohadt narancsot"

Az ellenzék a Fidesz kilépésére: "Itt egy igazi lúzert látunk", "a Néppárt kiveti a rohadt narancsot"