Dobos Emese Ingatlan

Luxusnak számít még egy passzívház?

Egyre kevésbé jár pluszköltséggel, ám a gondos tervezést továbbra se tudjuk megspórolni, ha passzívházat szeretnénk építtetni -– a rezsiköltségünk viszont a tizede lesz. Az építészetben is egyre erőteljesebben teret kap a fenntarthatóság és az a szemlélet, hogy a környezetünknek is a lehető legkevesebbet ártsunk.

Csatlós Hanna Élet+Stílus

„Ha valaki kivág egy fát, akkor fizesse is meg”

Épületeinkkel jobban szennyezzük a levegőt, mint azzal, hogy közlekedünk. A fenntartható jövő érdekében tehát minél gyorsabban át kellene állnunk a passzívházakra. De mitől is passzív egy ház, mennyivel drágább, és miért ad okot az aggodalomra, ha az olcsó passzívházas technológiájával Kína megpróbálja átrendezni a piacot? Szekér László építészt kérdeztük, aki kifejtette elméletét a zöld városokról is.

Sztojcsev Iván Vállalkozás

Hét pont, amelyen megcsúszhat a csok-igénylés

A becsületes magyar családok kaphatják meg a falusi csokot – írta a kormány. Csakhogy több szabály vagy épp a trükközőket segíti, vagy afelé mutat, hogy a tisztességtelenek helyett a szegényeket zárják ki.

Csatlós Hanna Élet+Stílus

A klímakatasztrófa nem lesz, hanem van

A klímaváltozás már nemcsak a jegesmedvék és az unokáink problémája, hanem a mi életünket teszi tönkre jelen pillanatban is. A pániknak azonban nincs értelme, és idő sincs már arra, hogy politikusokra és nagyipari vállalatokra mutogassunk. A szakértők szerint jobb, ha már most átkalibráljuk a gondolkodásunkat, hogy fenntartható legyen az életvitelünk. Ez sok energiát fog igényelni, de egyszerűen nincs más választásunk.

hvg.hu Vállalkozás

Még nincs neve a magyar csodavakolatnak, ami feleslegessé teszi a légkondícionálót

Engedélyezés előtt áll a Lasselsberger-Knauf legújabb fejlesztése, amelynek segítségével kánikulák idején klímaberendezés használata nélkül is 26 °C alatt lehet tartani az épületek belső hőmérsékletét. A rendkívül nagy hőelnyelő képességű vakolatot az idén négy budapesti lakásban tesztelték - a magyar fejlesztés jövőre forgalomba is kerül.

Nagy Gergő Vállalkozás

Egy csavarhúzó, négy nap, és kész a ház

Egy csavarhúzóval alig négy nap alatt össze lehet szerelni és négyzetméterenként 200 euróba kerül. Na vajon mi ez? Nem, nem egy Ikea-bútor, hanem egy ház, mégpedig egy igen kedvező energiafogyasztással rendelkező épület. A dél-franciaországi Marseille-ben működő Multipod Studio már két éve azon dolgozik, hogy a könnyűszerkezetes épületkonstrukciót tökéletesítsék, egyelőre ugyanakkor még csak két épületet sikerült felhúzniuk. A hvg.hu a koncepció egyik megálmodójával, Corentin Thiercelin építésszel készített interjút.

hvg.hu Ingatlan

Építsen házat egyetlen csavarhúzóval

Négy nap és egy vezetéknélküli csavarbehajtó szükséges egy úgynevezett pop-up ház összeállításához. A ház szerkezete szigetelő blokkokból és fa panelekből álló, ami állítólag igen jó szigetelési jellemzőket biztosít az ingatlannak.

MTI/Magyar Nemzet Ingatlan

Autistákat is foglalkoztató passzívház épül Kaposváron

A társadalmi infrastruktúra operatív program pályázatán elnyert 48 milliós támogatással és 8-10 millió forint saját tőkével építheti meg a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesülete a megye első, jórészt autistákat foglalkoztató passzívházát - olvasható a Magyar Nemzet keddi számában.

hvg.hu Ingatlan

Passzívházak, energiatakarékos házak, milyet építsünk?

Az energetikai szempontból korszerűtlen építmények egyre nehezebben értékesíthetők, emellett a jelenleg felhasznált energiaforrások gyorsan szűkülnek, így az épületek tervezése és építése során egyre fontosabb az üzemeltetési költségek leszorítása. Jönnek a nullafogyasztású, sőt, az energitermelő épületek.

MTI Ingatlan

Angyalföld belevág a százlakásos passzív házba

Évi 15 ezer forintból lehet majd fűteni egy 50 négyzetméteres átlagos lakást abban a Budapest XIII. kerületi 100 lakásos passzív bérházban, amelynek alapkövét Tóth József kerületi polgármester és Tolnay Tibor, a generál kivitelező Magyar Építő Zrt. elnök-vezérigazgatója rakta le csütörtökön.

Stubnya Bence Vállalkozás

Nem gagyi és még jó ügyet is támogat

Társadalmi és környezeti kérdésekre igyekszenek megoldásokat találni, miközben a piacon is megmérettetik magukat. Míg a társadalmi vállalkozásoknak az Egyesült Államokban már „bejáratott” szerepük van a gazdaságban, Magyarországon még csak külön jogi kategória sincs rá. A szcénában dolgozó vállalkozók relatív könnyű indulásról számoltak be, a vállalkozásuk fenntarthatósága azonban már mindenkinek komoly kihívásokat okoz.

MTI Ingatlan

Jól teljesítettek a magyar passzívházak

Hat magyar vállalat és szakmai szervezet képviselte Magyarországot a hatodik alkalommal megrendezett Clean Energy Building (CEB) Megújuló Energia és Passzívház Építészeti Kiállításon február 7-9. között Stuttgartban - tájékoztatta a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) csütörtökön az MTI-t.

hvg.hu Ingatlan

Aktív- vagy passzívházat érdemes építeni?

Aki házépítésre adja a fejét, a már megszokott kérdéseken – hol, mekkorát, mennyiért, milyet – kívül egyre gyakrabban egy további alapkérdést is el kell döntenie: energiatermelésre alkalmas aktívházat, vagy éppen alacsony energiafelhasználású passzívházat építsen? A lakásfókusu lakossági ingatlanos blog megmondja.

hvg.hu Ingatlan

Csak kamu, vagy tényleg olcsóbb a passzívház?

A trendi ingatlanberuházások között egyre többször bukkan fel a passzívház, mint kevés energiát felhasználó, csúcs-környezetbarát, a jelenleg leginkább élhető építményeket eredményező tervezési és építési irányzat. Az ilyen építmények vajon tényleg rendelkeznek mindazzal a vonzó tulajdonsággal, amivel felruházzák őket, vagy csak kamu az egész, soha meg nem térülő drága divathóbort?

1 2 3
Karácsonyék éles KRESZ-vizsga-helyszínné alakították a bulinegyedet

Karácsonyék éles KRESZ-vizsga-helyszínné alakították a bulinegyedet

Nick Cave: „A politikai korrektség a világ legszomorúbb vallása lett”

Nick Cave: „A politikai korrektség a világ legszomorúbb vallása lett”

Két hitelminősítő is ítélkezik ma Magyarországról

Két hitelminősítő is ítélkezik ma Magyarországról

40 fővel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma, nincs újabb áldozat

40 fővel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma, nincs újabb áldozat

286 ezerrel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma világszerte

286 ezerrel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma világszerte

A világhírű magyar kutató és csapata több olyan hatóanyagot is talált, amelyek jók lehetnek a koronavírus ellen

A világhírű magyar kutató és csapata több olyan hatóanyagot is talált, amelyek jók lehetnek a koronavírus ellen

Krasznahorkai írta az év legfontosabb mondatát a görög Literature szerint

Krasznahorkai írta az év legfontosabb mondatát a görög Literature szerint

Hazafelé tartva végezhet el újabb történelmi küldetést a japán űrszonda

Hazafelé tartva végezhet el újabb történelmi küldetést a japán űrszonda

A címlapról ajánljuk