#pék


Dunába lógatták a péket, aki trükközött a kenyér súlyával
 

Dunába lógatták a péket, aki trükközött a kenyér súlyával

Magyarország valaha malomipari nagyhatalom volt, de manapság már alig van mire büszkének lenni. Vajda József, a Pékműhely alapítója szerint napjainkban mindössze öt helyen lehet jó kenyeret kapni az országban, és az is mind Budapesten található. A malmok, pékek világába kalauzoló Imagine Budapest-sétán jártunk.

Gál Éva Laura Gál Éva Laura



Hogyan süssünk – Stollen recept
 

Hogyan süssünk – Stollen recept

Hála a gasztro forradalomnak, mára nemcsak a vendéglátásunk van átalakulóban. Divatba jött a főzés, s ha némi fáziskéséssel is, de visszakéredzkedik a konyhákba a kenyér, a kalács, a péksütemények sütése. Pláne ünnepek közeledtével.



Tésztából lesz a csoda
 

Tésztából lesz a csoda

Hónapok óta gyúrnak 12 ország legjobb péklegényei, hogy felkészüljenek a fiatal pékek 44. európai versenyére (European Contest for Young Bakers), melyet október 11-14. között Brüsszelben rendeznek meg.

T.S. T.S.

Megdöbbentették az államtitkárt a hazai pékek
 

Megdöbbentették az államtitkárt a hazai pékek

A kenyér árában csupán 17 százalék a búza aránya, ezért nem érti a minisztérium, miért erre hivatkozva emelnének árat a pékek, ráadásul az uniós agrártermékek elleni orosz embargó árcsökkenést is hozhat – közölte a Napi Gazdaság.

MTI MTI

És akkor Woody Allen megmondja a tutit Orbánnak
 

És akkor Woody Allen megmondja a tutit Orbánnak

Állami tulajdonba kerülő MKB Bank, határozott uniós szankciók Oroszország ellen, komoly elbocsátás a Magyar Telekomnál, megálló alapkamat, csúszóban lévő devizahiteles forintosítás. Ángyán József pedig újabb jelentést adott ki a földmutyikról. A hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

hvg.hu hvg.hu

 Liszt, kovász, elszántság: hogy lett sztárpék egy magyar operatőr?
 

Liszt, kovász, elszántság: hogy lett sztárpék egy magyar operatőr?

Londonba ment segédoperatőrnek, majd látva az ottani kézműves pékforradalmat, beállt egy ottani francia egységbe inasnak. Miklós Mihály kitanulta az alapokat, majd Magyarországra visszatérve elindította saját vállalkozását. A Marmorstein kézműves pékség a budapesti gasztroforradalom kibontakozásával együtt kezdett cseperedni, mára már az egyik legelismertebb lett e piacon.

Ember Zoltán Ember Zoltán

Milyen a tökéletes bagett - és mi az a bahn mi?
 

Milyen a tökéletes bagett - és mi az a bahn mi?

Lehet, hogy dúl a kenyérháború Franciaországban, és mostanság éppen a kevésbé ropogós, sápadt bagett a trendi, de hogy a hagyomány élt, él és élni fog, az nem kétséges. A pékek tudják, milyen a tökéletes botkenyér. Mi is megcsinálhatjuk. Aztán építhetjük belőle a saját vietnámi szendvicsünket, a bahn mi-t, ami viszont a legújabb street food dili.


Jacques Liszt: nagybanki ügyvédből belvárosi csúcspék
 

Jacques Liszt: nagybanki ügyvédből belvárosi csúcspék

Tavaly szeptember óta egészen nagyszerű dolgokat állítanak elő a budapesti belváros egy kisebb hoteljének aljában, a biztató nevű Jacques Liszt felsőkategóriás kézműves pékségben. Az üzletbe betérők közül azonban vélhetően kevesen tudják, hogy a magyar és olasz sütőipari csodákat éjszakáról éjszakára egy kiugrott nagybanki jogász, egy művészettörténész és egy történész készíti – saját kezűleg. Ott voltunk, láttuk, kipróbáltuk.

Molnár Csaba Molnár Csaba

Pékfesztivál lesz a hétvégén a komáromi erődben
 

Pékfesztivál lesz a hétvégén a komáromi erődben

A komáromi Monostori Erődben rendezi szombaton és vasárnap a X. Országos Pékfesztivált a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje. A családi rendezvény sütőiparosok, hagyományos élelmiszergyártók, kézművesek bemutatóival, gyermekprogramokkal, színpadi produkciókkal és koncertekkel várja az érdeklődőket.

MTI MTI


Az olcsó pékáru lett a kelendőbb
 

Az olcsó pékáru lett a kelendőbb

Átrendeződik a magyarországi sütőipari piac: a lakosság egyre nagyobb része keresi az olcsóbb pékárukat, miközben szűkül azok köre, akik a középkategóriás, illetve a prémium termékeket meg tudják fizetni - mondta Kurdi András, a Magyar Pékszövetség elnöke.

MTI MTI

A mi kenyerünk
 

A mi kenyerünk

Két héttel ezelőtt megjelent A mindennapi kenyerünket keressük című írásunk nyomán a hozzászólások és a szerkesztőségbe érkezett levelek nem rengették meg a szerző állításait, és jól mutatták, hogy kenyér ügyben mindenkinek megvannak a napi szokásai, a tuti befutói. Most lássuk, miként gondolkodnak a szakemberek a pult túloldalán .