#pék

Dunába lógatták a péket, aki trükközött a kenyér súlyával
 

Dunába lógatták a péket, aki trükközött a kenyér súlyával

Magyarország valaha malomipari nagyhatalom volt, de manapság már alig van mire büszkének lenni. Vajda József, a Pékműhely alapítója szerint napjainkban mindössze öt helyen lehet jó kenyeret kapni az országban, és az is mind Budapesten található. A malmok, pékek világába kalauzoló Imagine Budapest-sétán jártunk.

Gál Éva Laura Gál Éva Laura


Hogyan süssünk – Stollen recept
 

Hogyan süssünk – Stollen recept

Hála a gasztro forradalomnak, mára nemcsak a vendéglátásunk van átalakulóban. Divatba jött a főzés, s ha némi fáziskéséssel is, de visszakéredzkedik a konyhákba a kenyér, a kalács, a péksütemények sütése. Pláne ünnepek közeledtével.


Tésztából lesz a csoda
 

Tésztából lesz a csoda

Hónapok óta gyúrnak 12 ország legjobb péklegényei, hogy felkészüljenek a fiatal pékek 44. európai versenyére (European Contest for Young Bakers), melyet október 11-14. között Brüsszelben rendeznek meg.

T.S. T.S.

És akkor Woody Allen megmondja a tutit Orbánnak
 

És akkor Woody Allen megmondja a tutit Orbánnak

Állami tulajdonba kerülő MKB Bank, határozott uniós szankciók Oroszország ellen, komoly elbocsátás a Magyar Telekomnál, megálló alapkamat, csúszóban lévő devizahiteles forintosítás. Ángyán József pedig újabb jelentést adott ki a földmutyikról. A hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

hvg.hu hvg.hu

Milyen a tökéletes bagett - és mi az a bahn mi?
 

Milyen a tökéletes bagett - és mi az a bahn mi?

Lehet, hogy dúl a kenyérháború Franciaországban, és mostanság éppen a kevésbé ropogós, sápadt bagett a trendi, de hogy a hagyomány élt, él és élni fog, az nem kétséges. A pékek tudják, milyen a tökéletes botkenyér. Mi is megcsinálhatjuk. Aztán építhetjük belőle a saját vietnámi szendvicsünket, a bahn mi-t, ami viszont a legújabb street food dili.


Jacques Liszt: nagybanki ügyvédből belvárosi csúcspék
 

Jacques Liszt: nagybanki ügyvédből belvárosi csúcspék

Tavaly szeptember óta egészen nagyszerű dolgokat állítanak elő a budapesti belváros egy kisebb hoteljének aljában, a biztató nevű Jacques Liszt felsőkategóriás kézműves pékségben. Az üzletbe betérők közül azonban vélhetően kevesen tudják, hogy a magyar és olasz sütőipari csodákat éjszakáról éjszakára egy kiugrott nagybanki jogász, egy művészettörténész és egy történész készíti – saját kezűleg. Ott voltunk, láttuk, kipróbáltuk.

Molnár Csaba Molnár Csaba


Az olcsó pékáru lett a kelendőbb
 

Az olcsó pékáru lett a kelendőbb

Átrendeződik a magyarországi sütőipari piac: a lakosság egyre nagyobb része keresi az olcsóbb pékárukat, miközben szűkül azok köre, akik a középkategóriás, illetve a prémium termékeket meg tudják fizetni - mondta Kurdi András, a Magyar Pékszövetség elnöke.

MTI MTI