szerző:
Marx testvérek
Tetszett a cikk?

Alig kakaós? Nem elég édes? Pici? Nagy? A kakaóscsiga-teszten könnyű elbukni. Városnézés, csigatempóban, a rút kiscsigától a csigák balerinájáig.

A kakaós csiga Pékuniverzum tökéletes teremtménye. Ereje végtelen alakjában rejtőzik: felpillantunk az égre és spirálban kering a tejút. Mélyen magunkba nézünk és látjuk, hogy dupla-hélixbe csavarodik a DNS-ünk. A csigavonal végigkanyarog a természet óriási teremtményeitől a legapróbb elemekig, s félúton ott találjuk a kakaós csigát. A kakaós csiga a harmónia. A kakaós csiga a kifogástalan alakzat. A kakaós csiga a kelttésztában fogant aranymetszés.

Ezt keressük:

Kakaó-tészta arány: Elvárjuk, hogy a tésztát átitassa a kakaó íze, sőt, a színe is. Hiszen az egyenlítő környékéről érkezik a legtöbb kakaóbab. A skandináv sápadtságba ájult kakaós csigák vánszorogjanak odébb.

Kesermélység: A kakaó-cukor arány a döntő. Azt sem szeretjük, ha a kakaópor keszonbetegséget kap a feneketlen sötétség magas nyomásában, de azt sem, ha a természetes íze belefullad a cukortengerbe.

Arkhimédeszi vagy logaritmikus tekerge: Az arkhimédeszi tekeredésnél az egyes gyűrűk ugyanolyan vastagságúak. A logaritmikusnál egyre vastagodnak. Egyértelműen az arkhimédeszi mellett voksolunk.

Arkhimédeszi spirál
©

Kohézió: Hogy mekkora a rétegek összetartása, ellentmondásos jellemző. A ragaszkodó rétegek magas kakaóarányra utalnak, a laza kapcsolat pedig a könnyed természetre. Mindkettő jó.

Logaritmikus tekerge
©

Puhulási ráta: Míg a közép puha, a szél többé-kevésbé ropogós. Többé? Kevésbé? Csak száraz ne legyen!

A kiválóságot Ghánában mérjük. A legjobb minősítés a három Ghána.

Hogyan született?

Eredeti nevén: csokoládés tekerge. Gödi találmány, egy sváb pékmester készítette 33. születésnapja alkalmából. A kezdeményezés szerényen indult, hiányzott belőle a történelmi ambíció, de ha a Duna-menti istenek egyszer valamit eldöntöttek, az valóra válik, mint a Szabadság híd, a kacsakő, az első randi, vagy a Szent István park.

©

A pék tehát a felsőbb hatalmak eszközévé vált. A liszt adagolásánál, német ember számára megmagyarázhatatlan módon, meglendült keze. „Érdekes”, csodálkozott, de talpraesett problémamegoldó természetének megfelelően nem esett kétségbe, és úgy döntött, hogy arányosan növeli a többi hozzávaló mennyiségét is . Ez meg is oldotta volna a problémát, ha nem történik meg ismét, ami már megtörtént az élesztő kimérésénél. „Különös”, mélázott, majd ismét növelte a hozzávalók arányát. És újra, és újra, mindez a tejjel, cukorral és minden hozzávalóval, míg végül egy szép termetes keltészta nem született.

A rengeteg kakaós csigából jutott minden barátjának, de még a boltba is. Születésnapját 1908. január 10-én teljes Göd megünnepelhette. Azóta hálásan emlékezünk rá.

Hogyan teljesítenek az utódok?

Marci pék, Óbuda, Bécsi út – társtesztelőnk: Maminti, a kicsi zöld tündér

Az álmos dél-óbudaiak, mielőtt a Kolossy tér forgatagába vetnék magukat, itt-ott remek sváb pékségeket találnak. Mindig is a csend uralta e tájat. Amikor a 14. században az óbudai káptalan és az Anjou Erzsébet királyné osztozkodásában az északra eső uradalmak az egyik vagy másik gazdához kerültek, ez a vidék, Szent Jakab falvaként kinn rekedt az érdeklődésen. A csend akkor sem oszlott szerte, amikor a 18. századi pestis járvány után svábokat telepített a határozott Mária Terézia császárnő a vidékre, akik szőlőműveléssel töltötték idejüket.

Bécsi út, 1950-es évek
©

Marci boltja a Nagyszombat utca és Bécsi út kereszteződésében őrzi a csendet, akárcsak a testvérboltok: van itt virágos, asztalos, sőt, még gyertyakészítő és indiai étterem is. Most azonban nem massalát kérünk, hanem kakaós csigát.

Amelyben a kakaó-tészta arány közepes. Kesersekély, inkább édesség, mint péksütemény a tejeskávé mellé. Egyértelműen archimédeszi tekerge, kohéziója laza, könnyen legöngyölhetőek a rétegek, kényelmesen megosztjuk Mamintivel. A széle talán túl ropogós, ez valamit ront az élményen, hiszen az örömöt a belső rétegek okozzák.

Másfél Ghána.

Auguszt, Fény utca – társtesztelőnk: Bonnie és Bruckner Szigfrid, Júda oroszlánja

Döbbenet. Ebben a kakaós csigában se logaritmikus, se archimédeszi tekerge, se kakaó, se ropogós szél. Kakaós csigának pocsék, viszont túrós táskának isteni. Bonnieval olvasunk a jelekben: a csigákat szétkapkodták a Petőfi Sándor utcai boltban. Úgyhogy másnap a Moszk… Széll Kálmán tér szomszédságában, a Fény utcában tettünk próbát, de ekkor már Szigfriddel érkezünk.

A Széll Kálmán tér sportolói a boldog békeidőben...
©

A Széll Kálmán-Moszkva-Széll Kálmán tér története a sebességről szól. Először nyugodt vidék, királyi vadászhely, a felségek, fenségek és méltóságok ide lovagoltak ki a budai vár logodi kapuján át. A csendet a közeli téglagyár számára megnyitott agyagbánya törte meg először. Helyére az egyre terebélyesedő bányató került, ami télen befagyott. Megjelentek a fürge korcsolyázók, a korcsolyázók nyomán a dinamikus sportolók, a sportolók nyomán a fáradhatatlan kirándulók. A kirándulókat először lóvasúton utaztatták, majd jöttek a dübörgő villamosok Hűvösvölgyből, Zugligetből, Hdegkútról, a hegyvidékről, az Attila útról, a Krisztina körútról, de még Zugló felől is.

...és villamosai az 1950-es években
©

A tény, hogy cukrászdában és nem pékségben járunk, egyértelmű nyomot hagy a helyi csigán: mokány termetű, átmérője kisebb és magassága nagyobb, mint rokonainál. Kakaó-tészta aránya anderseni hasonlattal élve maga a meseszép balerína, nincs ártatlanul erotikusabb, az ember fültövig elvörösödik kéjelgés közben. Példamutatóan csöpög a csokitól, ettől persze a munkaállomásnál nehéz boldogulni vele, mert hiszen gazdag tölteléke ujjunkra, onnan pedig a billentyűzetre ragad. Valahol a kesersekély és középkeser között lebeg, ami nem is a kakaó cukortartalmának, hanem a cukorkoronának köszönhető. Ezt a csiga tetején vékony fehér spirálként csorgatták körbe. Nem szabad megijedni tőle, visszafogott, inkább dísz, mint domináns íz. Archimédeszi tekergéje kikezdhetetlen.

Nincs puhulási ráta! Csak tippelünk: a varázslat a sütés közben folytatott ecsetelés műve lehet. A remekmű pereme ugyanis ugyanolyan női érzékiséggel ropog, mint a szentek-szentje.

Három Ghána, plusz egy Sierra Leone nemesfémbánya.

Brunch, Fény utca

Önkiszolgáló, ezért csupán a fizetés néhány másodpercére teremtünk kapcsolatot a pénztáros hölggyel, akinek megvetéssel elegyedő unott tekintete maga a zolai vádirat. A vendégundor Morvai Krisztinája előtt bűntudatosan hajtottuk le fejünket, így nem is láttuk, amint az ügyészasszony lezser automatizmussal a blokktemetőbe hajította számlánkat. Feltartva a nem létező sort kiválogattuk, elhoztuk, de nincs bőr a képünkön elszámolni vele.

A kakaós csiga bár nem volt rossz, de védőbeszédként hallgatunk.

Kap egy kegyelem-Ugandát.

Á table, Retek utca

Gyorsan vigaszt kerestünk és találtunk a szomszédos Á table francia pékségben, ahol a hagyományos verziótól eltérünk szeretetéhségünkben. Itt találjuk a kakaós escargot, avagy kakaós tengeri csigát, avagy a rút kiscsigát. Elüt társaitól, véletlen keveredett a családba, de egyenlőként bánunk vele. A csokival hosszirányban összetekert vaníliás tészta magas csoki tartalmú. Kesersekély, édességnek szánják.  Egyenletesen tekeredik, vagyis az archimédeszi tekergéhez hasonlítanánk, de ha pontosak szeretnénk lenni, akkor a DNS-spirállal állítjuk párhuzamba. Igen magas a kohéziója, nem is szeretnénk szétbontogatni, inkább úgy fogyasztjuk, mint a baguettet, toló-technikával. Puhulási rátája nincs, de ez most – az alakzatnál fogva – nem annyira lelkesítő, mint az Augusztban.

Két Ghána.

Princess, Kálvin tér - társtesztelőnk: Jack Sparrow. Jack Sparrow kapitány.

A metróvonalak mentén szétszórt gyorspékség lánc biztosítja a városlakók lelki egyensúlyát. Princess nélkül a polgárok lassabban jutnának a kakaós csigájukhoz, vargabetűre kényszerülnénk minden reggel-este, ha nem foglalkozna velük a péklánc. Vajon az alapítók érezték a missziót, és a jószándék termékeny talaján szökkent virágba a vállalkozás? A titok örökre az üzleti tervek excel-barázdáiba rejtőzik.

A Kálvin téri aluljáróban jártunk, de mielőtt alászálltunk, belebotlottunk Csáth Gézába. Mert ha valaki a Kálvin teret szeretné megismerni, ne kezdjen régészeti feltárásba, ne turkáljon régi fotógyűjteményben, ne hallgasson meg akadémikus szókinccsel fogalmazó történészt, mielőtt el ne olvasná az orvos-irodalmár portréját.

"A rendőrt egy fiatal fiú szólítja meg. Egyetemi hallgató lehet az istenadta, és nem találja a Kecskeméti utcát." (Csáth Géza: A Kálvin téren)
©

Innen tudjuk meg, hogy éjjel kísértetjárta hely a tér, és téli hajnalokon kék köd uralkodik. Az első órák forgalmában fürtökben járnak az emberek, a varrólányok gyalog és sápadtan, az orvosok kocsin és bundában. Sőt, azt is megtudjuk, hogy a macskakövek alatt laknak a váltófiúk, akik az ekkor még villamosoktól sűrűn átszőtt tér nyomvonalait igazgatják. A többit mondja el a szemtanú. Stílusosan térjenek be a Wenckheim-palotába, ahol a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kapott otthont, elolvashatják (A varázsló kertje / A Kálvin téren). A mű rövid, 5 perc alatt elolvasható a 12 képből álló jelenet, és a Budapest Gyűjteményben régi fotókat válogathatnak hozzá.

Alászállva a 3-as metró aluljárójába megismerhettük a Pókerarcú Gyorsváltót. A Princess egyenruhás hercegnője – merthogy hercegnői magabiztosságú – páratlan sebességgel  és rezzenéstelen arccal szórja elénk a visszajárót. Nem udvariatlanság ez, hanem következetesség: a mozgólépcsők a metró felől, a lejáratok a felszín minden sarka irányából okádják az embertömeget hétköznap reggeleken, nincs idő az elmélyülő kapcsolatokra.

A kakaó-tészta arány alacsony. Kesersekély az ízvilága, inkább logaritmikus tekerge. Kohéziója közepes, puhulási rátája magas, a perem kifejezetten száraz. A Princess kakaós csigát papírpoharas tejeskávé mellé ajánljuk, amibe a száraz részeket belemátorgathatjuk. Készüljünk fel, hogy amikor a pohár fenekéhez érünk, a rengeteg morzsa nagyjából olyan masszát alkot, mint Johnny Weissmüller Tarzan filmjeiben a trópusi mocsarak felszíne.

Egy Ghána a termékért, és egy Tanganyika-tó a misszió teljesítéséért.

Korábbi tesztek:

Ahol igazi rántott húst lehet enni - Nagy Levin és a panírpédia

Hol ehet igazi lángost Budapesten?

Ön enne hekket a Római-parton?

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Európai utazást tervez? Erre kell most ügyelnie

Európai utazást tervez? Erre kell most ügyelnie

Duna alatti vasútvonal épülhet Kelenföld és a Nyugati pályaudvar között

Duna alatti vasútvonal épülhet Kelenföld és a Nyugati pályaudvar között

Ezt Indiana Jones is imádná: élőben nézhetjük, ahogy felnyitnak egy 1700 éves sírládát

Ezt Indiana Jones is imádná: élőben nézhetjük, ahogy felnyitnak egy 1700 éves sírládát