Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"3050c727-0f5e-47c3-aa28-a75583d1b23b","c_author":"Matalin Dóra","category":"360","description":"Kiugróan jót csinálni nem lehetőség, hanem az életben maradáshoz szükséges feltétel – mondja a barátaival független színházat, a Loupe Színházi Társulást alapító Lovas Rozi, aki ezúttal Herendi Gábor állami támogatás nélkül készült, Futni mentem című filmjében szerepel – ezért kapott gázsit.","shortLead":"Kiugróan jót csinálni nem lehetőség, hanem az életben maradáshoz szükséges feltétel – mondja a barátaival független...","id":"20241127_hvg-lovas-rozi-szineszno-herendi-gabor-film-loupe-szinhazi-tarsulas-interju","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3050c727-0f5e-47c3-aa28-a75583d1b23b.jpg","index":0,"item":"6a1f9bf4-fceb-43e7-83de-26a0214c1c9f","keywords":null,"link":"/360/20241127_hvg-lovas-rozi-szineszno-herendi-gabor-film-loupe-szinhazi-tarsulas-interju","timestamp":"2024. november. 27. 19:30","title":"Lovas Rozi: Forgattam nagyjátékfilmet nulla forint gázsiért is. Úgy fogom fel, ez a mi lázadásunk","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"dff6339c-d3ff-4963-8d72-f34a018f5f58","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Az igazságügyi miniszter a kirendelt védők kifizetését érintő törvénymódosításról tárgyalt a kamarával.","shortLead":"Az igazságügyi miniszter a kirendelt védők kifizetését érintő törvénymódosításról tárgyalt a kamarával.","id":"20241128_ugyvedi-kamarav-javaslattal-tuzson-bence","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/dff6339c-d3ff-4963-8d72-f34a018f5f58.jpg","index":0,"item":"c5272678-4fb3-4a36-8a8a-d21d8dab07b5","keywords":null,"link":"/itthon/20241128_ugyvedi-kamarav-javaslattal-tuzson-bence","timestamp":"2024. november. 28. 19:25","title":"Visszakozott a kormány az ügyvédi kamarával szemben, új javaslattal állt elő Tuzson Bence","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"706ca530-93c7-4784-8d21-a1541d3693bf","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Az ügynek 25 vádlottja van.","shortLead":"Az ügynek 25 vádlottja van.","id":"20241127_Varga-Mihaly-helyettese-es-Palkovics-Laszlo-bizalmasa-is-tagadta-bunosseget-a-tobb-miniszteriumot-is-erinto-korrupcios-perben","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/706ca530-93c7-4784-8d21-a1541d3693bf.jpg","index":0,"item":"62435f8a-1e06-4289-9722-9f874877d750","keywords":null,"link":"/itthon/20241127_Varga-Mihaly-helyettese-es-Palkovics-Laszlo-bizalmasa-is-tagadta-bunosseget-a-tobb-miniszteriumot-is-erinto-korrupcios-perben","timestamp":"2024. november. 27. 13:58","title":"Varga Mihály helyettese és Palkovics László bizalmasa is tagadta bűnösségét a több minisztériumot is érintő korrupciós perben","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"550d3d0a-809f-4e10-af7f-1faa1e523bfa","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"A X tulajdonosa szerint a közösségi felületen található fiókok nem a felhasználók, hanem a cég tulajdonát képezik.","shortLead":"A X tulajdonosa szerint a közösségi felületen található fiókok nem a felhasználók, hanem a cég tulajdonát képezik.","id":"20241127_elon-musk-infowars-the-onion-alex-jones","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/550d3d0a-809f-4e10-af7f-1faa1e523bfa.jpg","index":0,"item":"3af88c41-3e29-4c52-8943-c7056082f24e","keywords":null,"link":"/kkv/20241127_elon-musk-infowars-the-onion-alex-jones","timestamp":"2024. november. 27. 20:25","title":"Hiába vette meg a szatirikus lap Alex Jones InfoWars-át, Elon Musk nem adja át a hozzáférést az oldal X-fiókjához","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"dcf2c553-d866-4a87-b4e1-1b2eeecd666b","c_author":"HVG Extra Pszichológia","category":"elet.pszichologiamagazin","description":"Egy történelemformáló nagypolitikai lejáratás, egy munkahelyi érdekellentét, vagy az, ahogyan egy anyós fúrja a vejét – ez mind lehet karaktergyilkosság. De mit takar pontosan ez a kifejezés? Mit élnek át a megtámadott áldozatok? És miért van manapság olyan sok ebből a magyar közéletben?","shortLead":"Egy történelemformáló nagypolitikai lejáratás, egy munkahelyi érdekellentét, vagy az, ahogyan egy anyós fúrja a vejét –...","id":"20241129_Miert-vagyunk-vevok-a-mergezo-karaktergyilkossagra","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/dcf2c553-d866-4a87-b4e1-1b2eeecd666b.jpg","index":0,"item":"b3d7bf97-71fa-499d-b171-eaccdf46057f","keywords":null,"link":"/pszichologiamagazin/20241129_Miert-vagyunk-vevok-a-mergezo-karaktergyilkossagra","timestamp":"2024. november. 29. 08:15","title":"Miért vagyunk vevők a mérgező karaktergyilkosságra?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b3f85018-5329-43d4-8683-77e0ef8981dd","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"2017 óta csak plexifallal elválasztva beszélhettek egymással a fogvatartottak és szeretteik.","shortLead":"2017 óta csak plexifallal elválasztva beszélhettek egymással a fogvatartottak és szeretteik.","id":"20241127_Ujra-megpuszilhatjak-es-megolelhetik-egymast-a-rabok-es-hozzatartozoik-a-bortonokben","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b3f85018-5329-43d4-8683-77e0ef8981dd.jpg","index":0,"item":"62f46727-7e96-49c6-82e4-20baf6290ac0","keywords":null,"link":"/itthon/20241127_Ujra-megpuszilhatjak-es-megolelhetik-egymast-a-rabok-es-hozzatartozoik-a-bortonokben","timestamp":"2024. november. 27. 10:33","title":"Nincs többé plexifal: újra megpuszilhatják és megölelhetik egymást a rabok és hozzátartozóik a magyar börtönökben","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"9058a2b3-2f53-4cf5-8239-b9d2d51cfff8","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Az uszoda vezetőjét nem tudta átverni, két év börtönt kapott.","shortLead":"Az uszoda vezetőjét nem tudta átverni, két év börtönt kapott.","id":"20241127_bortonbuntetes-megtartasos-rablas-budapesti-uszoda-defibrillator","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9058a2b3-2f53-4cf5-8239-b9d2d51cfff8.jpg","index":0,"item":"34694798-9b06-43ac-9413-dc3cc8a8d8d8","keywords":null,"link":"/itthon/20241127_bortonbuntetes-megtartasos-rablas-budapesti-uszoda-defibrillator","timestamp":"2024. november. 27. 10:28","title":"Infarktust szimulálva próbálta meg ellopni egy budapesti uszoda defibrillátorát egy férfi, két évet kapott","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7bc4f369-437d-400c-9b16-2a09ee314fd2","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A Massachusettsi Műszaki Egyetem tudósai szerint túlságosan optimisták azok az elképzelések, amelyek szerint a légkörből ki lehet szűrni a szén-dioxidot.","shortLead":"A Massachusettsi Műszaki Egyetem tudósai szerint túlságosan optimisták azok az elképzelések, amelyek szerint...","id":"20241127_globalis-felmelegedes-klimavaltozas-szen-dioxid-eltavolitasa-a-levegobol","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7bc4f369-437d-400c-9b16-2a09ee314fd2.jpg","index":0,"item":"01030290-2d74-41ab-8afa-262dced384cf","keywords":null,"link":"/tudomany/20241127_globalis-felmelegedes-klimavaltozas-szen-dioxid-eltavolitasa-a-levegobol","timestamp":"2024. november. 27. 20:03","title":"Nagy baj van a legígéretesebb technológiával, ami segítene megfékezni a globális felmelegedést","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Két héttel ezelőtt megjelent A mindennapi kenyerünket keressük című írásunk nyomán a hozzászólások és a szerkesztőségbe érkezett levelek nem rengették meg a szerző állításait, és jól mutatták, hogy kenyér ügyben mindenkinek megvannak a napi szokásai, a tuti befutói. Most lássuk, miként gondolkodnak a szakemberek a pult túloldalán .
A klasszikus kenyér elsősorban vidéki háztartásokban – ahol a megtermelt kenyérgabonát a gazda apránként őrlette le a helyi molnárnál – volt hozzáférhető. A gazdasszonyok fateknőkben hosszú tésztavezetés, azaz érés mellett kemencébe sütve, saját kovásszal vastag kérgű, jelentős sótartalmú 3-5 kg-os, tömörszerkezetű 6-9 napig is fogyasztható kenyere ma már csak emlék.
"Ezt a terméket, amely kívül kormos, szenes, hamus vastag, kemény héjat mutatott, belül pedig tömött, a mai felfogás szerint rettentően egészségtelen, magas sótartalommal bírt, nehezen tudnám elképzelni tömegcikké válva a mai fogyasztók körében" – állítja Jankó Miklós, a STAMAG-IREKS vezetője.
MTI - H. Szabó Sándor
Másik megkérdezettünk, Polgár Ádám pék pedig így vélekedik: "A most termelt búzákból készült lisztekhez elengedhetetlen, hogy ne tegyük hozzá a sütőszereket, amellyel tulajdonképpen olyan természetes anyagokat adunk a liszthez, ami nem tudott a búzában kialakulni. Az adalékanyaggal készítve is készülhet szép kenyér, A kenyér minőségromlásának az első oka, a búza minősége. A következő hiba, hogy már nincs meg az a szakmai hozzáértés, ami korábban volt."
Sajnos – és ezt több helyütt is megerősítették – komoly probléma, hogy a modern üzemekben a betanított, nem szakmai munkaerő alkalmazása, jelentős minőségi ingadozást okozhat. És itt elérkeztünk a pénz kérdéséhez, jó kenyeret olcsón nem lehet előállítani, mert az alapanyagok és a folyamatok során hozzáadott értékek, energia, munkaerő, technológia mind-mind költségtényező. Ha ezzel spórolnak, az bizony meglátszik a minőségen.
Persze igen fontosak a megváltozott fogyasztói szokások is. A már említett masszív kenyér helyett inkább többféle pékterméket vásárolunk, melyektől elvárjuk, hogy egészségesek legyenek (például alacsony energia- só tartalom), kis kiszerelésben is kerüljenek forgalomba, tartósak legyenek és az is jó, ha előre vannak csomagolva. A „békebeli kenyér” azonban nem felel meg ezeknek az elvárásoknak. Például ha csomagolva kerül forgalomba, nem lesz friss, mert csomagolás előtt ki kell hűlnie, a zacskóban, pedig elveszti ropogósságát. Minden megelőzhető, így a morzsálódás és a kiszáradás is, de a ennek ára van, amit sajnos a hazai fogyasztók többsége nem tud vagy nem akar megfizetni.
"Mint a 2010-ben, Riminiben bajnoki helyezést elért magyar Pékválogatott csapatkapitánya és a sütőipari ágazatnak beszállító világszerte ismert vállalkozás magyar vezetője is, megerősíthetem, hogy a jó magyar Fehér Kenyér – mely védett név – hungarikum, amire méltán lehet büszke ez az ország. Tőlünk nyugatra ezért az egy kilónyi élvezetért akár 600-700 forintnak megfelelő összeget is képesek a háztartások kiadni" – mondja Jankó Miklós.
Ahogy az önök leveleiből is kiderült, szerencsére egyre több helyen nyílnak igényes termékeket előállító pékségek, és egyre nagyobb a választék a fehértől a rozskenyéren át a legkülönfélébb kukoricás, tönkölyös, burgonyás produktumokig. Reméljük, egyre többen lesznek, akik meg is engedhetik – megengedik, mert rájönnek, hogy igenis az olcsóbb a drágább – maguknak ezeknek a vásárlását. Addig azonban sokaknak nincs más választásuk, mint a multik által forgalmazott gyengébb minőségű termékek.
[[ Oldaltörés (Lelőhelyek) ]]
Köszönjük mindenkinek, aki tippeket küldött, merre induljunk, ha igazi, jó kenyeret szeretnénk venni. A Mindennapi kenyerünket keressük című cikkünk hozzászólásait a rovatban nyomon követhetik. Külön köszönjük – s ajánljuk olvasóink figyelmébe – Weinber Ferenc búza, liszt, sikér és egyebek megjegyzéssel küldött szakértő hozzászólását, amelyet A tökéletes házikenyér című írásunkhoz tett. A szerkesztőségünkbe érkezett levelekből az alábbiakban idézünk!
„Kistarcsán, a Hunyadi utca elején, egy kicsi, jelentéktelennek tűnő pékségben igazi kenyeret és pékárut sütnek” (R. M.)
„Igazi ropogós héjú, tömör belsejű, illatos, napokkal a sütés után is élvezhető kenyeret utoljára két évvel ezelőtt, húsvétkor tudtam a család asztalára tenni. A Szentendrei Skanzenben vásároltam” (P. T.)
„Ha tudnám, hol veszik a hentesek a sültekhez árult kenyeret, én is ott venném, bár nem mennék érte túl messzire. Én a Francia Pékség Zsemle Trió ½ kg-os félbarna kenyerét veszem 189 forintért. Ünnepnapokon a Gyömröi úti CBA-ban fellelhető káposztalevélen sült 2 kilóst veszem." (M.T.)
„Balatonalmádiból a legendás,1930-ban, Szabó Gyula mester által alapított családi pékséget ajánlanám,ahol ma is fatüzelésű kemencében sülnek a régi receptek szerint a kenyerek (állítólag még háború előtti kovászuk is van). El is fogynak reggel 9-10 órára. De semmi vész, mert az állomáshoz közel ott a hét minden napján, éjjel-nappal üzemelő Pufi Pékség, reggeli és délutáni friss sütéssel.” (Gy.T.)
„A Nyugat-Dunántúlon legendája van a toronyi kenyérnek (Toronyi Sütőipari Társaság). Csak természetes anyagok, semmi vitaminozás meg egyebek!” (P.G.)
„A Lipóti Pékség már a 90-es évek elején boldogította a helybelieket, szerencsére azóta nemcsak Győr-Sopron határait nőtték ki. Tatabányán, Székesfehérváron, Pápán, Esztergomban, Érden, Budapesten s más helyütt az országban már 100 mintaboltjuk van.” (Sz.Z.)
„Vértesacsán vasárnap este is csodás ropogós héjú, foszlós bélű, illatos kenyeret lehet venni a péknél. Mi a Balatonról hazafelé jövet direkt a bicskei útra kerülünk, és nem a sztrádán jövünk Budapestre, hogy útba ejthessük. A kilósat szoktuk venni. Azt nem tudom, másnap milyen, mert még vasárnap este négyen felfaljuk, jó sok vajjal megkenve.” (S.Zs.)
Sejtjük, miért, mégsem értjük, hogyan találnak népes vevőkörre a gyári kenyerek. A nagyüzemi „magyar fehérkenyér” lassan ehetetlenné válik, se íze, se illata, a héja elrághatatlan, a belseje szétesik, vágáskor elképesztően morzsálódik és másnapra már nem is emlékeztet friss mivoltára.
Régen az otthoni kenyérsütés teljesen mindennapos dolognak számított. Szerencsére manapság újra kezd divatba jönni a saját kezűleg, vagy a kenyérsütő gép bevetésével készített kenyér. Érdemes belefogni, nemcsak az alapanyagokat választhatjuk meg, de kedvünk szerint ízesíthetünk is.