hvg.hu Vállalkozás

Az újabb rezsicsökkentés hazavágja a közüzemeket

Szorult helyzetbe hozhatja a több mint kétezer közüzemi szolgáltató – és 35 ezer alkalmazottjuk – tekintélyes részét a júliusi rezsicsökkentés. Az Opten céginformációs szolgáltató előrejelzése szerint az érintett vízművek, csatornázási vállalatok és hulladékszállítók belső átszervezésekhez folyamodhatnak, veszteségeik egy részét megpróbálhatják áthárítani beszállítóikra, illetve elhalaszthatják beruházásaikat.

MTI Itthon

Beszavazták a szemeteseket és a vizeseket is a rezsitörvénybe

A most elfogadott jogszabály értelmében a szolgáltatók júliustól a tavaly áprilisi ár legfeljebb 4,2 százalékkal megemelt összegének 90 százalékát kérhetik el a szemétszállításért, míg a víz- és a csatornadíjak az idén januári összeghez képest csökkennek tíz százalékkal

MTI Itthon

Szeméthez ért a Fidesz a problématérképen

A Fidesz véleménye szerint a hulladékszállításban országosan egységes árképzésre van szükség - mondta sajtótájékoztatóján Németh Szilárd, a rezsicsökkentést ellenőrző kormánypárti munkacsoport vezetője.

hvg.hu Vállalkozás

Kötelezettségszegési eljárást akarnak Magyarország ellen osztrák cégek

Az osztrák hulladékgazdálkodással foglalkozó cégek – mint az AVE és az A.S.A. – évek óta dolgozzák fel a magyarok háztartási szemetét, saját bevallásuk szerint százmillió eurókat fektettek be azóta. Az osztrák Wirtschaftsblatt kedden azt írta: a cégek most az osztrák kormánytól kérnek segítséget a magyar törvény elleni harcban.

hvg.hu Gazdaság

Választási osztogatás: itt az újabb rezsicsökkentés

Nem a levegőbe ígérget a kormány, tovább bővül a rezsicsökkentett közszolgáltatások köre, július 1-jétől a víz-, csatornaszolgáltatásért és szemétszállításért kell kevesebbet fizetni. A víziközmű-szolgáltatások díját ráadásul 2014 október közepéig befagyasztják, vagyis pont az őszi önkormányzati választások után vizsgálnák majd csak felül a díjakat.

MTI/Magyar Nemzet Itthon

Ritkábban jöhet a kukásautó

Csökkenhet a szemétszállítás és a lomtalanítások gyakorisága egyes településeken, egy iparágat belülről ismerő szakértő szerint több településen is erre kényszerülhetnek a hulladékszállítást végző cégek - írja a keddi Magyar Nemzet.

MTI Itthon

Esztergomban nem állnak le a kukásautók

Az esztergomi köztisztasági feladatokat elvégző cég szerint riadalomkeltés Tétényi Éva polgármester szerdai nyilatkozata, amely szerint a város fizetésképtelensége nyomán a városban a köztisztasági feladatokat sem tudják ellátni.

Kovács Áron Itthon

Aranyat remél a szemétből, de még habozik kicsit a kormány

Több mint fél éve halogatja a parlament az új hulladéktörvény elfogadását, és egy hétig még biztosan várni kell a végleges szövegre. Az EU-nak valószínűleg nem tetszik a lakossági szemétszállítás államosítása, de a kormány egyelőre elszánt. A tervek szerint a jövőben a miniszter határozza meg a szemétdíjat, de az nem biztos, hogy alacsonyabb lesz ettől, sőt a nem fizetőkre az adóhatóságot küldené a jogszabály.

MTI Itthon

Bíróságon végződhet a váci szemét-ügy

Jogi lépéseket helyeztek kilátásba a váci szemétszállítást végző Remondis Duna Kft. ellen a város vezetői, mert állításuk szerint a cég szabálytalanul elvitte a külterületekről konténereit, melyek helyén szemétkupacok halmozódtak fel - olvasható Vác hivatalos honlapján. A társaság vezetője szerint szabályosan jártak el.

MTI Gazdaság

Több pénz mehet a pesti kukákba

Nettó 2,8 százalékkal emelkedhet a szemétszállítás díja Budapesten, ha a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdán elfogadja a vonatkozó előterjesztést.

MTI Itthon

Ombudsman: nem tagadható meg a szemét elszállítása

Matrica hiányára hivatkozva a közszolgáltató nem tagadhatja meg a szemét elszállítását; az ombudsman a jogbiztonságot hiányolja, mert a törvényhozók nem határozták meg, mikor korlátozható a közszolgáltatás teljesítése - közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala szerdán.

MTI Itthon

Bajba kerülhet a miskolci önkormányzat a hulladékgazdálkodás miatt

Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség hivatalból eljárást indított a miskolci önkormányzat ellen hulladékgazdálkodási kötelezettség megszegése miatt – tájékoztatta Szemes István, a Települések Megmaradásáért Egyesület elnöke az MTI-t. Az önkormányzat azt közölte: mindent megtesznek azért, hogy a városból eltűnjenek az illegális szeméthegyek.

1 2 3 4

A címlapról ajánljuk