Balogh Csaba Tech

Szerdán szavaznak a jogszabályról, amely örökre megváltoztathatja az internetet [frissítve: megszavazták]

Döntött az Európai Parlament az új szerzői jogi irányelvről, amely ellenzői szerint komoly cenzúrát szabadíthat a szabad internetre. A szerzői jogok keményebb internetes érvényesítéséért küzdő támogatói viszont úgy vélik, az elsődleges tartalomelőállítók jogos érdeke az, hogy pénzt lássanak műveik bármilyen feldolgozásából. Egy biztos: megváltozik a ma ismert webes rend.

MTI / hvg.hu Tech

Egy időre megmenekült az internet, visszadobták az új EU-s szabályt

Szűk többséggel leszavazta a sokak által bírált szerzői jogi szabályozási tervezetet csütörtökön az Európai Parlament (EP) plenáris ülése. A játéknak ezzel azonban nincs vége, az ügy visszakerül további egyeztetésre a testület illetékes szakbizottságához, szeptemberben pedig újra a képviselők elé kerül.

MTI Tech

Tele vannak reklámmal az illegális magyar torrentoldalak

Egy kutatásból kiderült: 131 szektor hirdetései voltak érintettek a 280 honlap 1400 olyan weblapján, amelyek filmet, e-könyvet, zenét, játékokat és egyéb szoftvereket kínáltak. A hirdetések 54 százaléka olyan magas kockázatú szektorok felületein jelent meg, amelyek felnőtt tartalmakhoz, vírusokhoz vagy egyszerűen csalókhoz kötődtek.

Kocsis Andrea Itthon

Megbüntetik a turistát, ha Eiffel-tornyos szelfit tesz a Facebookra?

Csütörtökön szavaz az Európai Parlament arról a szerzői jogi szabályozással foglalkozó jelentésről, amely egyebek mellett megalapozza azt is, hogy szabad lesz-e a jövőben feltölteni középületekről készült nyaralási fotóinkat az internetre. A panorámaszabadság korlátozása pont olyan döntés lenne, amilyenekhez hasonlók miatt az Európai Unióra sokan csak legyintenek, vagy a fejüket fogják.

hvg.hu Kult

71 zenész ma milliókat kap kézhez

Jó napja lehet hétfőn a magyar dalszerzőknek: megkapják az üres hordozó jogdíjakért járó 2013-as Artisjus-honoráriumukat. Igaz, ennek egy részét lenyúlta az állam, de így is 71 művész kap több mint egymilliót.

hvg.hu Kult

Kanye Westék megállapodtak az Omegával

Megállapodott a Kanye West albumát kiadó Universal az Omegát képviselő Hungarotonnal. A magyar fél elégedett, de a jogdíj összegét titkolják. A Blikk 10 millióra saccolja a Gyöngyhajú lányért járó fizetséget.

hvg.hu Tech

Vége a legális torrentezésnek?

Az Európai Unió Bíróságának új határozata komoly alapot is adhat a torrentezés viszonylag liberális szabályozásának jóval szigorúbbra cserélésére, több EU-s tagországban, köztük Magyarországon is.

hvg.hu Kult

Felszabadultak „a veszteségkimutatás szerint meghalt” Rejtő Jenő jogai

Az irodalomtörténészek csak valószínűsíteni tudják, hogy 1943. január 1-jén halt meg a munkatáborban Rejtő Jenő. Az viszont tény, hogy idén január elsejétől már nem védi a szerzői jog a műveit, mint ahogy lejárt a 70 éves „védelmi időszaka” további tucatnyi művésznek is.

hvg.hu Kult

Kivégezné az Artisjust egy új jogkezelő

Áttekinthető jogdíjosztást és kedvezőbb árképzést ígér a svéd Epidemic Sound jogkezelő óriást képviselő hazai cég. A jövő januárban, egyelőre csak üzletek, vendéglátó-és szórakozóhelyek háttérzenei szolgáltatásával piacra lépő szervezet célja lenyomni az Artisjust.

hvg.hu Plázs

"Sosem feküdnék le idős, kövér emberekkel"

A modellszakmában előfordul, hogy a felhasználó a megvásárolt képet kényes témák illusztrációjaként publikálja: egy brit modell most épp a Guardiannek köszönhetően adta akaratlanul az arcát egy rendhagyó orgiához.

MTI Itthon

Szerzőijog-sértőkre csapott le a NAV

Várhatóan mintegy ötmillió forint bírságot szab ki adathordozókkal kapcsolatos szerzőijog-sértések miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), miután ellenőrző akciója során több mint félszáz alkalommal tapasztalt jogsértést.

1 2 3 4

A címlapról ajánljuk