Rosszul járnak a szőlők az enyhe téllel
Gondokat okoz szakemberek szerint az enyhe téli időjárás a szőlőültetvények megművelésében.
Gondokat okoz szakemberek szerint az enyhe téli időjárás a szőlőültetvények megművelésében.
Az Urbanista blog a Budapest Holnap Holnapután munkacsoport vitairata alapján közli a Finta Stúdió tervrajzait, amelyekben a ma meglehetős pusztaságnak számító Flórián téren egy csónakázó és egy szőlődomb is helyet kap.
A szőlőültetvények szerkezetátalakítására és átállítására október 1. és december 15. között lehet benyújtani az egyéni terveket, amit még a támogatási kérelem benyújtása előtt kell beküldeni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz.
A tokaji borvidék legnagyobb borászatai is megkezdték a idei szüretet. Balázs Attila, az MTI fotóriportere a Royal Borászati Zrt. dűlőjén mutatja be a munka folyamatait. Magyarországon a Tokaj-borvidék kiterjedése mintegy 12 ezer hektár, a szlovák oldalon pedig 980 hektár, ebből szőlőt 600 hektáron termelnek.
A szőlő nemcsak prés alá való, hogy aztán mustot kortyolgassunk, meg várjuk az új bort. Érdemes pár fürtöt a konyhába is bekészíteni. A szőlő nagyszerűen illik sajtokhoz, húsokhoz, isteni édesség, de leves és mártás is készíthető belőle.
Kalandoroktól tartanak a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken, olyanoktól, akik a hivatalosan meghirdetett felvásárlási árra ráígérnek, majd a szőlő átvétele után odébb állnak, nem fizetnek – írta az Észak-Magyarország csütörtökön.
A 3300 hektárnyi Balatonboglári Borvidéken az átvételi árak eddig 15-30 százalékkal jobban alakultak a tavalyinál, a terület 40 százalékán végeztek már a szürettel, a szőlők minősége nagyon jó, mennyisége átlagosnak mondható, a cukorfoka jó, a savfoka viszont esetenként elmarad a kívánatostól.
Minőségre jó, mennyiségre közepes a termés a pannonhalmi borvidéken – közölte Hangyál Balázs, a hegyközségi tanács titkára.
Csupaszon meredeznek a szőlőkarók a budai várlejtőn, a tavaly elültetett oltványok elszáradtak, eltűntek. A marketingötletre 15 millió forint ment el. A Főkert nem adja fel, oltványok helyett konténeres tőkékkel próbálkoznak - írja az Index.
Bár a szőlő minőségére eddig nincs panasz, áttörésre idén sem számíthatnak a gazdák – véli Varsányi Lajos, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, aki Heves megyei online lapnak nyilatkozott. Elmondása szerint ugyan a gazdák drágábban tudják eladni a szőlőt, a fogyasztók vásárlóereje csökkent.
A tervek szerint a jövő héten az Irsai Olivér szedésével kezdődik a szüret a Mátraalján - írja a Heves megyei online lap.
Európában a Csabagyöngyével kezdődött a szőlőszüret pénteken Ordacsehiben. A hungarikumnak számító szőlőfajtát jelentős mennyiségben csak a dél-balatoni borvidéken termelik.
Évek óta nem tapasztalt károkat okozott a jégeső kedden a villányi hegyközség és Nagyharsány területén, ahol a szőlőtermelők emiatt átlagosan 15-20 százalékos terméskiesésre számíthatnak.
Ezeréves hagyomány, 60 őshonos és 140 nemzetközi fajta – alig tudunk valamit a szomszédainkról.
A más években megtermett, hektáronkénti 4,5 - 5 tonnánál mintegy 30 százalékkal kevesebb szőlő termett, s a minőség is elmarad a kívánatostól a 685 hektáros móri borvidéken - mondta el az MTI-nek a térség hegybírája.
A kedvezőtlen időjárás miatt kevesebb szőlő terem az idén a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken, a felvásárlási árak viszont emelkednek. A korai fajták szüretelése szeptember 20-án kezdődik a térségben - mondta Kiss István, az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója.
A kedvezőtlen időjárás miatt lényegesen kevesebb szőlő terem az idén a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken, ahol a szüret időpontja is kitolódik szeptember második felére - írta az Észak-Magyarország.
Magyarország szőlőtermésének esetleges károsodása miatt 1 millió hektoliterrel kevesebb bor készülhet az idén, ami 30 milliárd forint kiesést jelenthet a borászatoknak - mondta Varga Péter, a Varga Pincészet vezetője az MTI-nek.
Szokatlan alakú, ezernégyszáz éves szőlőprést tártak fel Izraelben: a borászati eszköz kivételesen nagy méretű és magas műszaki színvonalat képvisel.
Ismert borászok az ország legkülönfélébb borvidékeiről fogtak össze és fogalmazták meg azt a 12 pontot, amelyektől azt remélik, olyan programmá érnek össze, amely a magyar borászatot, borkultúrát és borfogyasztást magasra emeli.