szerző:
Haulitus Anikó
Tetszett a cikk?

A szőlő nemcsak prés alá való, hogy aztán mustot kortyolgassunk, meg várjuk az új bort. Érdemes pár fürtöt a konyhába is bekészíteni. A szőlő nagyszerűen illik sajtokhoz, húsokhoz, isteni édesség, de leves és mártás is készíthető belőle.

A kutatások szerint a szőlő egyes ősi fajtái majdhogy nem egyidősek az emberiséggel. A szőlőtermesztést – mint sok mást is – a rómaiak már nagyon magas fokon művelték. Columella 12 kötetes műve, a De Rustica részletesen ismerteti a bő termés titkait, a szőlő megművelésének fortélyait. A magyarság története is szinte összeforrt a szőlőtermesztéssel. Nyelvemlékeink között már a honfoglalás tájékáról fellelhetünk szőlővel kapcsolatos kifejezéseket. Az idők során a szőlőt nem is kizárólag borkészítésre használták. Régóta ismert gyógyító hatása. Nem volt ritka, hogy eleink a betegeknek is pár fürt szőlőt vittek.

A szőlő rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz: kiemelkedő a C- és B-vitamin tartalma, valamint sok benne a magnézium, kálium, a cink, a vas és a szelén. A vörös szőlő még gazdagabb ásványi anyagokban: vértisztító hatású, magas a flavonoid tartalma. A szőlő minden fajtája nagyszerű béltisztító. Egyedül súlyosabb stádiumú cukorbetegeknek nem ajánlott magas cukortartalma miatt. Viszont kimondottan ajánlható veseproblémákkal küzdőknek, mivel nagyon jól áttisztítja a vesét.

A szőlőnek több száz fajtája ismert, de nekünk elég a két nagyobb csoportot megkülönböztetni: a borszőlőt és csemegeszőlőt. Ha a szőlőt ételek ízesítéséhez, gazdagításához használjuk, akkor lehetőség szerint csemegefajtát válasszunk. A szőlővel főzés kapcsán nem feledkezhetünk el a mazsoláról és a szőlőlevélről sem. A mazsola aszalt, szárított szőlő, cukortartalma több mint hatvan százalék. A világ szinte minden nemzeti konyháján előfordul. A szőlőlevél idehaza főleg savanyításnál használatos, de a balkáni országokban ennél sokkal népszerűbb. Számtalan töltött szőlőlevél recept ismeretes – a töltelékek fajtája több tucatnyi: húsos, rizses, túrós, zöldséges és ezek különböző kombinációi, de a szőlőlevélbe csavarva süthetünk halat és szárnyast is.

Tippek, fortélyok
A különleges, magnélküli szőlőfajták sütemények készítésénél ajánlatosak. Ha szőlős süteményt sütünk, akkor hempergessük meg a szemeket lisztbe, hogy ne szálljanak le a tészta aljára. A mazsolát felhasználás előtt áztassuk kis időre vízbe, vörösborba, rumba, konyakba vagy forró tejbe, attól függően, hogy milyen fogást készítünk vele.


Borba fúlt

szőlőszemek pörkölt dióval és vaníliafagyival

80 dkg nagy szemű csemegeszőlő
15 dkg apróra vágott dióbél
3 evőkanál barnacukor
1 evőkanál vaj
2 dl muskotályos fehérbor
személyenként 1 gombóc vaníliapuding vagy fagylalt
tejszínhab
reszelt étcsokoládé

Egy teflon edényben felmelegítjük a vajat, rádobjuk a barnacukrot és karamellizáljuk. Amikor pirulni kezd, hozzáadjuk a diót. 2-3 percig állandó keverés mellett pirítjuk, majd felöntjük 1dl borral, és addig pirítjuk, amíg a bor majdnem teljesen elfő. Kiszedjük a diót egy tányérra. Az edénybe hozzáöntjük a másik 1 dl bort, és amikor gyöngyözni kezd, akkor bele dobáljuk a leszemelt, megmosott szőlőt, és átforraljuk. A szőlőszemeket desszertes tálkába szedjük, meghintjük a dióval. A tetejére egy gombóc vaníliapudingot, egy kevés tejszínhabot teszünk és reszelt étcsokival meghintve tálaljuk.

 

Szőlős camembert saláta

25 dkg apróra vágott camembert sajt
25 dkg szőlő
3-4 dkg apróra vágott mandula (dió is jó)
15 dkg majonéz
5 dkg tejszín
egy csipet frissen reszelt szerecsendió
frissen őrölt fehér bors

A hozzávalókat alaposan összekeverjük egy tálban és hűtőbe téve 2-3 órát pihentetjük. Nagyszerű előétel, de magában is fogyasztható, kitűnő vendégváró fogás.

Töltött szőlőlevél

4 közepes fej vöröshagyma
egy csokor kapor, apróra vágva
1 csokor petrezselyem, apróra vágva
2 nagyobb paradicsom, apró kockára vágva
2 pohár rizs
3 evőkanál apóra vágott friss menta
1 kiskanál fahéj
1 evőkanál szójaszósz
olívaolaj
víz

1 üveg tölteni való szőlőlevél, vagy 40 db szőlőlevél

Manapság nagyobb hipermarketekben kapható kész, üveges, tölteni való szőlőlevél. Ha friss szőlőlevélből készítjük, akkor a leveleket enyhén ecetes, vagy citromos-sós vízben addig, főzzük, amíg megpuhulnak. Az olívaolajt felmelegítjük, rádobjuk a hagymát és megpároljuk. Hozzáadjuk a rizst, a mentalevelet, a citromlevet és felengedjük 3 pohár vízzel. Hozzáadjuk a kaprot, a petrezselymet, a sót, és 10 percig közepes lángon főzzük. Elzárjuk a lángot, és fedő alatt hagyjuk állni legalább 1 órát.

 

A szőlőleveleket kiterítjük egy lapos tányérra úgy, hogy a csúcsuk lefelé mutasson. A középső vastag eret és szárat eltávolítjuk. Az alsó részükre teszünk – egy teáskanálnyi tölteléket, két oldalukat behajtjuk és feltekerjük, mint a töltött káposztát (két oldalt a leveleket mindig hajtsuk be). Ezután kibélelünk egy peremes tálat szőlőlevelekkel és a tekercseket rárakjuk szorosan egymás mellé. Ha megtelt a tál, akkor lefedjük szőlőlevéllel és alá öntünk egy pohár hideg vizet (esetleg vizes bort). Előmelegített sütőben, alacsony hőfokon fél órát pároljuk (nem szabad a szőlőtekercseknek megpirulnia). Hőálló edényben tűzhelyen, takaréklángon is készíthetjük.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!