szerző:
-gy-
Tetszett a cikk?

Hogy ilyen néven nem találunk török étlapon fogást, az könnyen lehet. De hogy minden török étlapon találunk padlizsánt, az biztos.

Mert nem élet az élet a törököknek a patlican, azaz a padlizsán nélkül. A konyhájukban felhasznált valamennyi zöldségféle közül ez a legfontosabb, ebből fogy a legtöbb. Adják csak úgy salátákhoz, marinálva, olajjal meglocsolva, krémnek kikeverve, raguba főzik, nyársra húzzák, sütik, töltik, tekerik.

A magyar konyhán is már jó régen létjogosultsága van a törökparadicsomnak, avagy tojásgyümölcsnek. Mostanában meg kifejezetten divatba jött. Igaz, leginkább pürésítve. Ha a török változatot kanalaznánk, kennénk kenyérre, akkor a szokásos ízesítők (só, őrölt fehér bors, fokhagyma, olaj, citromlé vagy ecet) mellett keverjünk bele a végén joghurtot vagy kefirt, tegyünk rá vékony csíkokra metélt hagymát, gerezdelt paradicsomot, szórjuk meg aprított petrezselyemmel, pár szem olajbogyóval. Ha török padlizsánsalátát akarnánk, akkor – persze sütés után – hámozzuk, kockákra vágjuk, kevés gyenge ecettel meglocsoljuk. Gyalult sárgarépával, zellerrel, vékonyra metélt zöldpaprikával összeforgatjuk, és sóval, tört fokhagymával, petrezselyemmel ízesítjük. Fogyasztás előtt pár órára a hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.

Ha a hidegben mégis inkább valami melegségre vágynánk padlizsánilag, akkor egy nehéz ragu vagy más húsos egytál étel helyett a török juhsajtos padlizsántekercset javasoljuk. Állítólag nincs is törökösebb jegyesség a konyhában, mint a padlizsán juhsajttal. A párost remekül egészíti ki a hozzáadott menta és petrezselyem.

Hozzávalók (2 személyre)

1 nagy, körülbelül 40 dkg-os padlizsán, só, 3 evőkanál olaj,12,5 dkg zsíros juhsajt, 1 hagyma, 1 evőkanál mentalevél, 2 szál petrezselyem, frissen őrölt fekete bors, csipetnyi őrölt csemege pirospaprika.

A megmosott padlizsánnak levágjuk a száras végét, majd hosszában felszeleteljük. A padlizsánszeletek mindkét oldalát besózzuk, s hagyjuk pihenni egy deszkán, hogy kiizzadják magukból a felesleges nedvességet. Amíg ők pihennek, mi lereszeljük a hagymát, és a pirospaprikával, az aprított zöldfűszerekkel együtt kikeverjük a juhsajttal. Ízlés szerint sózva, borsozva.

A padlizsánszeleteket hideg vízzel leöblítjük, alaposan lecsöpögtetjük, papírtörlőn megszárítjuk. Így már alkalmasak arra, hogy befogadják a tölteléket. Egy-egy evőkanál fűszeres juhsajtot kenünk a szeletekre, óvatosan feltekerjük, és minden darabot konyhai zsineggel átkötünk, hogy sütés közben ne essenek szét. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, s megkapatjuk rajta a padlizsántekercseket. Átsegítjük őket egy tűzálló tálba, és óvatosan, hogy ne sérüljenek meg, egy ollóval megszabadítjuk a darabokat a zsinegtől. Végül a tálat 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és körülbelül 10 percig még közepes hőfokon sütjük a tekercseket. Tálaláskor menta-, petrezselyemlevéllel díszítjük.

Tipp! Paradicsomszószt vagy sült paprikamártást is kínálhatunk a juhsajtos tekercsekhez. A tölteléket pedig gazdagíthatjuk dióval, hagymás sült gombával. (Variációk: Török konyha lépésről lépésre, HVG Kiadó).

www.izek.hvg.hu

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!