szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még mindig nem hirdették ki azt a törvénymódosítót, hogy öt éven át, ha nem is korlátlanul, de kilőhetik a barnamedvéket. A szenátus ugyan elfogadta szeptemberben, de még nincs vége a menetnek, az alsóháznak is rá kellene bólintania.

A vadászatot módosító törvénytervezetet a szenátus már szeptemberben elfogadta - írta meg a hvg.hu szeptemberben, de még azóta sem hirdették ki, mert azt az alsóháznak is el kell fogadnia. Hétfőn együttes ülést tart a szenátus környezetvédelmi és mezőgazdasági bizottsága, ahol Tánczos Barna, a mezőgazdasági bizottság titkára szorgalmazni fogja, hogy gyorsított eljárásban tárgyalják az előterjesztést. A módosítást Tánczos Barna, a szenátus mezőgazdasági bizottságának titkára jegyzi, a közösségi oldalon bizakodó bejegyzést írt az RMDSZ politikusa, aki azt reméli, hogy nem akadályozzák meg a tervezet elfogadását.

Az elmúlt években egyre gyakrabban merészkedtek az egyébként szigorúan védett barnamedvék lakott területre, Erdély számos megyéjében többször meg is támadták a lakosokat. Az országban egyre több gondot okoz a túlszaporodott medveállomány. Három évvel ezelőtt még a környezetvédelmi tárca évente közel félezer medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak, ekkor azonban a kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Egy 2017-es becslés szerint Romániában mintegy 6800 medve él, mások szerint a ragadozók száma meghaladja a tízezret. A bukaresti környezetvédelmi minisztérium 140 medve kilövését hagyta jóvá júliusban, a székelyföldi vadgazdák, önkormányzati vezetők és a vadásztársaságok képviselői szerint háromszor ennyit kellene.

Ha elfogadják a módosítót, akkor sem korlátlanul lehet majd lövöldözni a medvékre, de a szigorúan védett állatra vonatkozó, szaktárca által engedélyezett kvótát átmenetileg felfüggesztik. A hatályos törvények a nem szigorúan védett fajok vadászatát is bizonyos feltételekhez kötik, ezek továbbra is vonatkoznának a barna medvékre. A módosítót előterjesztő politikus szerint egyszerűbb lesz az állatállomány szabályozása, de a faj védelmét is biztosítaná a törvény.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rendeletben mondta ki a kormány: néha ihatnak a bolti dolgozók

Rendeletben mondta ki a kormány: néha ihatnak a bolti dolgozók

Drónvideón látni, mekkora építkezés zajlik az Orbán-család birtokán

Drónvideón látni, mekkora építkezés zajlik az Orbán-család birtokán

Gyurcsány a Szájer-botrányról: „Orbán és Szájer a két lábon járó nemzetbiztonsági kockázat”

Gyurcsány a Szájer-botrányról: „Orbán és Szájer a két lábon járó nemzetbiztonsági kockázat”