szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Idén is kíváncsiak voltunk arra, hová érdemes elmenni egy kis karácsonyi hangulatért: hat budapesti és – versenyen kívül – két külföldi vásárban mértük fel az árakat, a díszeket, és persze a forralt borokat. Értek minket kellemes meglepetések, de még mindig van olyan helyszín, ahol nehéz karácsonyi hangulatba kerülni.

Erzsébet tér eleje-vége-közepe, avagy hármat egy csapásra – 5 pont

Hogy hol van az eleje ,meg a vége, az attól függ, hogy lentről fel, vagy fentről le korzózunk a Károly körút–József Attila utca közötti belvárosi tengelyen. A közepe biztos a Deák téri templom előtti tér, de mivel a busz a Károly körúton tett le minket, a Városháza árnyékában, innen indultunk felfedező körútra. Szó szerint az árnyékában, mert szürkületkor, este nagyon észnél kell lenni, hová lép errefelé az ember, kicsit sötét van, a talaj meg egyenetlen.

©

Főleg, ha mindjárt az első állomáson magunkba döntünk 3 deci szőke vaníliás Angyalcsókot, vagy mandulás, narancsos-vörös Ördögcsókot, páleszes Csínyderítőt, 1200-ért. Bevállalósabbaknak a Tátra teás kiütő (62 % alk.) 1600 forint. És ha nem bírnánk ki éhen a Deák templom előtti, Erzsébet téri etetőkig, akkor 1000 a hurkapálcás burgonyachips meg a hot-dog, a nutellás palacsinta 1500. Édesszájúaknak 600-ért házi(?) rétes hidegen, kézműves marcipán 1600/10 dkg (vérmes remények kiküszöbölésére szerény figyelmeztetés: ez mindössze 2-3 darab lehet…)

  • Deák tér

És máris a Deákon vagyunk, ahol változik a külcsín, és biztonságos a „talajfogás”. Itt már látszik, hogy adnak magukra a vásározók. A Candy shop akár egy Disney-film díszlete is lehetne. A választék szinte felmérhetetlen, only cash jeligére mindenből 10 dkg 1800 forint, és hát a magyar és nemzetközi konyha színe-javát kínálják, háttérben a Ritz szállóval.

©

A Carbonarától a csülkös lángoson át a kemencés kacsacombig, malacsültig, átehetjük magunkat a gasztroglóbuszon az átlagosnál jóval magasabb éttermi árakért, a csillagos ég alatt. A sztrapacskába lehet, hogy igazgyöngyöket rejtettek, mert egy adag 2800, a dödölle csak 1500, de abból nem kapunk ennyiért két darabnál többet.

  • Erzsébet tér

Ha zöldre vált a lámpa, már át is kelhetünk az Erzsébet téri karácsonyi vásárba, ami nem más, mint egy keskeny korzó a József Attila utcáig. Az egységnyi forralt bor ár itt 1000-1500 között mozog, feltűnnek olyan úri huncutságok, mint a Bombardino, a Krampampuli, plusz pár százért, ínyencségnek télvíz idejére melléjük mondjuk epres kürtős kalács 1600-ért (250 grammos). Azonkívül, hogy itt aztán tényleg van karácsonyi díszkivilágítás, nyugodtan elkönyvelhetjük, hogy ugyanazon a csapáson haladunk, amióta leszálltunk a buszról a Városházánál.

©

A nem-gasztro kínálatról csak annyit, tök mindegy, a tengely mely pontján vennénk meg szeretteinknek a szőrmesapkát, kesztyűt, sálat, faépítőkockát, plüssjátékot stb. Üdítő színfolt a Deákon egy stand, ahol helyben, a szövőszéken készülnek tényleg szép, kézműves sálak, stólák 4350 forintért vagy 45 euróért. Ja, az euró mindenhol egységesen 300. Egy kis matek nem árt. (Gy. Zs.)

Hegyvidék – ahol feldobták a villamosmegálló hangulatát – 6 pont

A Hegyvidék karácsonyi vásárának hagyományosan a Polgármesteri Hivatal előtti tér ad otthont, csakhogy ez a terület inkább funkcionális, mint ünnepélyes, de persze nem kell mindig túlzásba vinni a csillagszórózást.

Ez a karácsonyi vásár nem gondol magáról többet, mint ami: tipikusan egy bónusz azoknak, akik az itt található Spar-DM-patika háromszögben a dolgaikat intézve megállnának egy pillanatra, hogy tudatosítsák magukban, mégis csak advent van, szippantsunk bele a forralt bor illatába. Ha bele is kóstolnának, két decit 550 forintért kapnak, a karácsonyi rumpuncs decije 350. A kenyérlángosért már 990-et kell fizetni, és az ilyenkor megkerülhetetlen kolbászozásnak is áldozhatnak az erre andalgók. A hegyvidéki karácsonyi vásár szívcsakrája viszont minden bizonnyal a székelyudvarhelyi, nagyon autentikus kürtőskalácsos – igaz, az inflációnak ők is megadták magukat, mert a tavalyi ezresről 1200-ra emelték az árát.

©

Gondolkodtam, milyen érzést vált ki bennem az itt felállított, amúgy teljesen csinos és korrekt karácsonyfa, és rá kellett jönnöm, hogy az egésznek – főleg hétköznap – olyan a hangulata, mint egy irodaház aulájának így december közepén: ott a fenyő, villognak is rajta az égők, de az ember minden áhítat nélkül elmegy mellette, hiszen egyébként dolga van. Csak semmi hangulatba kerülés.

©

Ami a vásárlási lehetőségeket illeti, ez nem az a hely, ahol a vásározó a választékban tobzódik, minden műfajra egy bódé jut, legyen szó fajátékokról, szőrméről, terítőkről vagy a mindenes karácsonyi árusról. Az egész inkább olyan, mint egy szellős piac: be lehet szerezni sajtot, lekvárokat, szörpöket és mindenféle húsárut – azzal a különbséggel, hogy mindezt karácsonyi kivilágítás alatt tehetjük.

A hangulat hullámzó, hétköznap például több bódé is zárva van, és bár ilyenkor is vannak koncertek – mert hogy színpad is jár a vásárhoz – az emberek inkább csak lézengenek, kicsit olyan, mintha a villamosra várva ütnék el az időt. Hétvégén viszont már nagyobb fordulatszámra kapcsolnak, szóval aki tényleg vágyik egy kis karácsonyi hangulatra, az ilyenkor próbálkozzon. (V. É.)

Újpest – Szerény, de kedves – 7 pont

Egy karácsonyi vásár akkor igazán jó, ha valódi családi program oda kilátogatni. Az újpesti városháza mögötti terület épp ilyen. Az egyik sarokban a Mikulás házára csodálkozhatnak rá a gyerekek, kicsit arrébb az ízlésesen berendezett betlehemi istállóra, lehet ingyen korcsolyázni. Mi egy hétköznap késő délután jártunk ott, ilyenkor még kifejezetten kevesen vannak, a bódék fele nincs is nyitva, de miközben megvettük a teánkat (200 forintért), megtudtuk, hogy hétvégén dugig volt a vásár, és később már hétköznap is többen látogatnak ki.

©

Az enni-innivaló a szokásos: van itt kürtőskalács (mi az „Erzsike mamáét” ajánljuk 800 forintért), Kolbice (1800 forinttól), van lángos, langalló és lepény is (de ezeknek csak a bódéit láttuk, egyelőre nem voltak nyitva). A tea decije 100 forint, a forralt boré 220-tól kezdődik, a puncsé 230 forint. Gyerekeknek vehetünk habos kakaót (190 forint/deci), vagy pillecukros kakaót (490/2deci). Felnőttek minőségi borokat és pálinkákat ihatnak, amíg a gyerek korcsolyázik.

©

Ami az árukat illeti, elég vegyes a kép. Van néhány bódé, ahol a leggagyibb, búcsúkból megszokott kínai játékokat árulják, de szerencsére a többségben kézműves termékek közül válogathatunk, legyen az méz, kerámiaszobrocskák és tárgyak vagy ékszerek, fonott, faragott termékek. És persze mindent megvehetünk az ajándékozáshoz a csomagolópapírtól az asztaldíszekig, a csillagszórótól a gyertyákig. A vásár már csak azért is hétvégén az igazi, mert ekkor a színpadon meseelőadásokat, táncműsorokat és koncerteket tartanak. (B. I.)

Bazilika: Gagyival csapják agyon a szépet – 7 pont

Idén a Bazilika előtti téren felállított karácsonyi vásárt választották Európa legszebbjévé, így aztán kíváncsian vártuk, mit tud, amivel megelőzi az olyan tapasztalt szolgáltatókat is, mint például a bécsi. A Szent István tér még mindig gyönyörű, a dekoráció fényes és sok, ahogy kell.

Mikor kiértünk a térre, éppen egészet ütött az óra, a harangozást követően leállt a hóesést szimuláló fényfestés a homlokzaton, helyette elindult a 3D-s kisfilm – ami maga volt a parasztvakítás. Az ugrabugráló Mikulás és a többi figura, valamint a tinglitangli zene és hangok is a Teletubbies stílusában készülő gyerekfilmek és animációk szintjét idézték – ennek ellenére a látogatók jelentős része előkapta a telefonját, hogy levideózta. Néhány emberen láttunk 3D-s szemüveget, de azt nem találtuk meg, hol és mennyiért lehet kapni.

©

Az ételstandok a tér két oldalán nyúlnak végig: töltött káposzta 3000, főtt-füstölt csülök 2100, cipóban gulyás 2300, hurka 2300, steak burgonya 1500. Láttunk ugyan görög salátát is az étlapokon, de a kínálatot a zsíros-kiadós mezőny uralja. Bár az is igaz, hogy

egy adventi vásárba nem fogyni megy az ember.

Az egyik hosszabb pultnál álltunk sorba, ahol – három deci forralt borért 900 forintot, a rumos puncsért 1900-at, az alkoholmentes Kinder verzióért 900-at kértek, és lehetett kártyával fizetni. A puncs olyan volt, mintha feloldottak volna benne egy rágógumit, a forralt bor simán csak pont az a lőré, amiről azt feltételezem, ha látott is bort, az csak valami tablettás rettenet lehetett.

A Bazilika előtti vásárt tehát ez a kettősség uralja: ott a rengeteg változatos program kicsiknek és nagyoknak, a Luca-naptól kezdve a tűzzsonglőrökön át az ünnepi gyertyagyújtásokig, és a szintén az ismerős, túlárazott, de zömében vonzó kézművesportékák – viszont a színvonalas megoldásokba határozottan beletapos egy-egy ilyen középszerű élmény, mint a beharangozott fényfestés, vagy ha átvágnak a forralt borral. (S. A.)

Vörösmarty tér: A kellemes csalódás – 9 pont

Tömeg, lökdösődés, fel-felcsapó klausztrofób pánik tette élvezhetetlenné az elmúlt bő évtizedben a Vörösmarty téri karácsonyi vásárt, úgyhogy egy baráttal megtámogatva vetettük be magunkat az esti forgatagba. Ami tulajdonképpen egészen elviselhető volt. Idén ugyanis több olyan újítást bevezettek a szervezők, ami mindent összevetve radikálisan átalakította az ottani adventi állapotokat.

©

Bár már a Váci utcán lépkedve megcsapott a forralt bort ígérő édes és a vele keveredő égett zsírszag jellegzetes aromája, a térre érve meglepetten láttuk, hogy az összes étel- és italstandot áthelyezték a Duna felőli oldalra. A kínálat is kezd igazán ínycsiklandozó lenni, leszámítva persze, hogy az árakkal rávernek a méregdrága nyári fesztiválokra is. A grillezett tarja 2300 forint, a véres hurka darabja 2100, a gulyás cipóban 3000, a párolt káposzta 1300. Az adagok kiadósnak tűntek, tehát a turisták valószínűleg elégedettek a lehetőségeikkel.

Ha már kijöttünk a vásárba, ki kellett próbálnunk a forralt bort (3 dl 900 forint körül) és a puncsot is (2 dl 900 forint körül). Hogy megadjuk a módját, a Szamos pultjához mentünk. Mellettük az szólt, hogy lehet 1-2-3 decit is kérni, és azt vártuk tőlük, hogy nem vágnak át valami ócska lőrével. És tényleg. A forralt bor édes volt, de nem ihatatlanul, és laikusként úgy éreztem, valami rendesebb borból főzték. A puncsnak pedig valóban puncs íze volt.

©

A tér túloldalán a tömeg hiányát nemcsak az magyarázta, hogy hétfő este volt, hanem hogy sokkal kevesebb a stand, mint korábban. A kínálat egyébként semmit sem változott: túlárazott, de többségében szép kézművesportékák közül válogathat az, akinek bírja a pénztárcája. A kellő hangulatot abszolút megadta a Vörösmarty tér, a színpadon még épp tartott egy koncert, mikor kiértünk, és az élőzenének örültünk. A kopasz fákról lógó dekoráció középen kicsit fura, de a karácsonyfát legalább a tisztességes karácsonyi giccs jegyében díszítették, hagyományos arany-piros színekkel, pont, ahogy szeretjük. (S. A.)

Óbuda - All I Want for Christmas is You! – 10 pont

Óbuda minden évben előkelő helyen szerepel a listánkon, és idén sem fogunk meglepetést okozni. Akkor szeretünk egy karácsonyi vásárt, ha tényleg arról szól, amiről az ünnep: hogy kicsit megpihenhetünk, forralt bort szürcsölgetve nézhetjük a korcsolyázókat, vagy éppen csöndben bámészkodhatunk a bódék előtt.

A III. kerületi vásárban a tér és az embermennyiség tökéletes összhangjával találkozhatunk, mindenki számára van hely. Gyönyörűek a fények, nincs tömeg, bőven vannak asztalok, könyöklők – lobogó tűzzel középen – és ülőhelyek is, ráadásul némi falatozás sem vágja meg nagyon a családi büdzsét. Egy deci forralt bort – fajtájától függően – 300 és 500 forint találhatunk, teát 100, forró csokoládét 200 forinttól.

©

Ami az ételeket illeti, pont akkora a választék, amit egy vásártól elvárunk: ehetünk lángost (600-1300 forint között), kürtőskalácsot 1000 forint, rétest 500 forint körül – az egyik bódé kilencféle finomsággal csalogatja a nassolni vágyókat –, de kitelepültek a hamburgerezők is (szarvasburger 2200, angus marha 2500 forint), és az sem marad hoppon, aki egy kis disznóságra vágyik: van BBQ-s, hurka-kolbász, oldalas, csülkös pacal, vásári-, de nem horroráron. Vehetünk lengyel sajtokat, sőt, gyönyörű füstölt árukat is találni odakint.

Idén is ingyen lehet korcsolyázni, a bérlés párszáz forintért megoldható. A gyerekeket hangulatos körhinta és a téren elhelyezett fajátékok várják. A téren egészséges számú bódé kapott helyet: mindegyik előtt lehet ácsorogni, beszélgetni az árusokkal, szívesen kínálnak és semmiképp nem tukmálnak: teljesen elfogadható áron vannak például kézműves ékszerek, szappanok, gyertyák, szövött textilek és mindenféle fűszerek, lekvárok is, de olcsó, apró karácsonyi mütyüröket is vihetünk haza.

©

Az ünnepi hangulatról egyébként halk zenével is gondoskodnak. Nincs kínai és nincs gagyi, nem szorul össze az ember gyomra az árakra pillantva, ráadásul a testet-lelket is átjárja valami furcsa melegség a Fő téri mesevilágban. (Cz.F.)

+

Bécs – a tökéletes szelfizőhely

Értelemszerű: az ember vagy szánt szándékkal, vagy véletlenül esik be egy karácsonyi vásárra. (Vagy nem megy, de ezt az idilli állapotot most felejtsük is el.) Az első eset teljesen világos: elmegy, mert szereti (vagy mert valaki erre ráveszi, mondjuk, szépen kéri.) Ilyenkor engedi, hogy a fények, illatok, hangok magukkal ragadják, nézelődik, csodálkozik, amikor meg vásárol, akkor nem sóhajt nagyon nagyot, hogy úristen, de drága. (Legfeljebb egy kisebbet: Jézusom, hát nem olcsó!)

A fent említett két szituációból a második már megterhelőbb lelkileg: mert ugye nem a vásárba készült, nem az áhítat, de még nem is a program kötelező jellege viszi, hanem csak úgy belecsöppen. Aztán vagy elkapja a gépszíj, és engedi sodorni magát, vagy csak kapkodja a fejét értetlenül, mint Németh Szilárd a Mensa-találkozón.

©

Mindezt csak azért mondom, mert utóbbi történt, amikor november vége felé elindultunk egy szombaton Bécsbe: tökéletes, mondhatnánk, ha valahol Győr környékén nem jönne a felismerés: a francba, Ausztriában ma nyílnak az adventi vásárok. Kéz megrándul, láb elindul a fék felé, aztán veszel egy nagy levegőt, és mégy tovább: nézzük meg! Egy cukrászdában kezdtünk, de már itt aggasztóan gyakran mentek el az ablak előtt magyarországi és szlovákiai buszok. A bécsi vásárok (kettőt néztük meg a másfél tucatnyiból, a városháza, illetve a múzeumok előttit) tökéletesen hozzák azt, amire ilyenkor számítani lehet: gömbök (nagyon sok fehér), csecsebecsék (üvegdíszektől prémekig, hógömböktől fajátékokig és apró ékszerekig), meg persze zene, ételes és italos bódék, és rengeteg giccs.

©

Ami persze részben bocsánatos bűn: az egész karácsonyi kultúrkör erről szól, aki szereti, az élvezi. És nagyon sokat szeretik (vagy úgy tesznek.) A városháza előtt most is van korcsolyapálya, meg egy kicsi „óriáskerék”, de hatalmas szívekkel feldíszített fa is – a tökéletes szelfizőhely. Az árak pedig nem pofátlanul magasak: ha már megvetted 4 euróért a csizmaformájú, vagy csak piros (minden helyen szigorúan különböző) bögrét, akkor kapsz bele 4-ért forralt bort, 4,5-ért puncsot, ha pedig ennél is, akkor ugyanennyiért kolbászt, esetleg hatért hotdogot. Érdemes is megállni, enni, inni, mozogni a tömegben úgysem nagyon lehet. (N. I. ZS.)

London Winter Wonderland – fénytenger, karácsony nélkül

Érdemes kiemelni, hogy a névben winter szerepel christmas helyett: London legnagyobb karácsonyi eseménye ugyanis minden, csak nem karácsonyi. A Hyde Park délkeleti sarkában elkerített rész körülbelül akkora, mint a Volt Fesztivál helyszíne, és a hangulat is meglehetősen hasonló: minden sarkon egy-egy DJ játssza a slágereket. Nem leplezi nagyon a hely, hogy ide bizony pénzt költeni jönnek az emberek. Legalább 50 különböző céllövöldében lehet próbálkozni (darabonként minimum 800 forintnyi fontért), a meghittség nevében szellemkastélyokba is lehet menni, 4000 forintnak megfelelő valutáért pedig karácsonyi angyalkának is érezheti magát az ember az ötször átforduló hullámvasúton.

©

Az ünnepi hangulatot legalább a vidámparkon belül elhelyezett „karácsonyi vásár” 10-20 bódéja, illetve az étel- és italválaszték igyekszik megmenteni. Forralt bor, forró csoki, illetve forró cider kapható poharanként 5 fontért (közel 2000 forint); illetve a bajor sörök és kolbászok külön területet kaptak, jódli-remixekkel és Oktoberfestre öltözött bábukkal megspékelve. Az árusoknál természetesen túlárazott kézműves dolgokat lehet venni, meglepetést azonban így is találunk, ugyanis a piactér végén ácsorog egy magyar étkezde. Itt lángost és kürtőskalácsot kaphatunk, ezeknek az ára 6-8 font körül mozog. Lehetetlen értékelni a Winter Wonderlandet, hiszen oltári jó szórakozás a fénytengerben úszni és bulizni, de az összes, nagy nehezen felhalmozott karácsonyi hangulatot is kiűzi az emberből. (N. I. L.)

 

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Élet+Stílus

Ez várja Bécsben, ha karácsonyi vásározni akar

A hagyományos helyszínek mellett falusi karácsonnyal, jurtával és vegán karácsonyi vásárral is készül az adventi időszakra az osztrák főváros. A messze földön híres Christkindlmarkt karácsonyfáján november 16-án ragyognak fel az ünnepi fények.

Úgy tűnik, a kormány épp most borította fel az oltási tervet

Úgy tűnik, a kormány épp most borította fel az oltási tervet

Meghalt Gernot Langes-Swarovski, aki naggyá tette a céget

Meghalt Gernot Langes-Swarovski, aki naggyá tette a céget

Élesben Szarvas Józseffel: Az egy bulvár ügy, hogy tanár leszek az SZFE-n

Élesben Szarvas Józseffel: Az egy bulvár ügy, hogy tanár leszek az SZFE-n