szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A pozsonyi csatára emlékező animációs film nemcsak dalválasztásával hívja fel magára a figyelmet, hanem a például a képen látható animáció minőségével is.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy Kásler Miklós Magyarságkutató Intézete animációs filmet készít a pozsonyi csatáról, de annak mélységeibe eddig nem nyerhettünk betekintést. Szerencsére csak eddig, ugyanis most elkészült Tóth Gabi és a nemzeti érzelmű rapper, Fankadeli közös klipje, ahol mozgásban is láthatjuk a köztévén december 21-én bemutatandó alkotás részleteit is.

Az első ránézésre leginkább a tíz évvel ezelőtti mobiltelefonos játékok grafikáját idéző animációra Fankadeli rappel az ősök sorsáról, hogy Tóth Gabi a refrénben buzdítson mindenkit harcra, aminek az indulásakor "egy az Isten." Ez különösen azért érdekes kötés, mert a pozsonyi csa 907-ben történt, amikor a magyarok még nem vették fel a kereszténységet, ez csak majdnem száz évvel később történt meg.

A projektről egyébként a Demokratának nyilatkozott az intézet igazgatója, Horváth-Lugossy Gábor: szerinte “történelem valóban ismétli önmagát, és mi, magyarok már megszokhattuk, hogy itt, a Kárpát-medencében olykor meg kell védeni magunkat a nagyhatalmi túlerővel szemben. Ilyenkor kerül előtérbe a film által is kidomborított bátorság”.

A csatát egyébként a Total War nevű játék motorjával gyártották le, ugyanezzel készült például évekkel ezelőtt a mohácsi csatáról is szimuláció, igaz, abban még nem volt benne a Magyarságkutató Intézet.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Azzal is csökkenne a károsanyag-kibocsátás, ha megkérdeznék a kórházakban, mit kér enni a beteg

Azzal is csökkenne a károsanyag-kibocsátás, ha megkérdeznék a kórházakban, mit kér enni a beteg

Izraeli kutatók szerint a Pfizer oltása nem annyira véd a dél-afrikai vírusvariánstól

Izraeli kutatók szerint a Pfizer oltása nem annyira véd a dél-afrikai vírusvariánstól

Félelmetes, ahogy egyszerre mozdul meg több tucat kínai robotkutya – videó

Félelmetes, ahogy egyszerre mozdul meg több tucat kínai robotkutya – videó