szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az eredeti ízeket és hangulatot keltenék életre újragondolások nélkül, a régi receptúrákat használva.

Újra kinyit a Klauzál téri Kádár Étkezde, amely a koronavírus-járvány idején húzta le a rolót. Az ingatlant és a brandet nemrég megvette Gerendai Károly, aki felújítás után, a korábbival szinte azonos koncepcióval vinné a helyet – írja az Index. A lapnak Gerendai elmondta, hogy őszi nyitást terveznek.

A Kádár Béla által 1957-ben alapított, majd a bezárásig Orbán Sándor által vitt étterem legendás törzshelynek számított kockás abroszaival, magyaros, házias ételeivel. A több Michelin-csillagos éttermet – így a Costest, a Costes Downtownt és a Rácz Jenő nevével fémjelzett Rumourt – is tulajdonló Gerendai az elmondása szerint nem vinné el a fine dining irányába a helyet, inkább az eredeti koncepciót és hangulatot élesztené fel.

A nyitást ugyan korábbra tervezték, de adódott néhány „váratlan nehézség”, amelyek megoldásával csak mostanra végeztek, így a konyhai felújítást csak most tudják elkezdeni. Ilyen volt például, hogy a mostani előírások szerint nem volt elég nagy a konyha, így végül a szomszédos lakást is megvásárolták.

Az ígéret szerint a vendégtér kinézete nem fog változni, a régi bútorokkal és étlappal működik majd a hely, Takács Lajos séf a régi receptúrákat fogja használni. Takács vitte annak idején a szintén legendás Olimpia konyháját, mostanában pedig a Costes Izakaya csapatát erősítette.

A receptúrákat úgy vettük át a korábbi tulajdonostól, Orbán Sándortól, hogy azért ők is azt mondták: az ételek elkészítése mindig függött attól is, hogy éppen milyen alapanyaghoz jutottak hozzá. De a cél az, hogy az eredeti ízeket és hangulatot keltsük életre, ne modernizáljuk, ne gondoljuk újra. A régi Kádárt szeretnénk újraéleszteni, és nem egy másik Kádár nevű helyet nyitni”

– magyarázta Gerendai, aki szerint a régi csapatból is megpróbálnak néhány dolgozót bevonni a munkába, a korábbi törzsvendégek egy részét, a régi ízek ismerőit pedig „tesztevésre” kérnék föl, hogy minél jobban tudják rekonstruálni az ételeket.

Gerendai szerint az egyetlen jelentős változás az lesz, hogy nem zárnak be az ebédidő leteltével, hanem megpróbálkoznak a vacsoráztatással is.

A Kádárt annak idején olyan hírességek látogatták, mint Honthy Hanna, Gobbi Hilda, de megfordult ott Marcello Mastroianni, Sylvester Stallone, Nobel-díjas tudósok és a vízilabda-válogatott tagjai is. Írók, színészek, a környékbeliek jártak oda az utolsó pillanatig. 2011-ben forgattunk is a helyen, a riportot itt lehet megnézni:

A Sziget-alapító Gerendai a közelmúltban azzal került be a hírekbe, hogy a Costes Grouppal 50 százalékos tulajdonrészt vásárolt a MÁK étteremben, illetve hogy a nemrég megnyílt alsóörsi luxuskikötőben lesz étterme. Tavaly nyáron készítettünk vele interjút:

Gerendai Károly: „Nem vagyok hajlandó senki szekértáborába beülni”

Gerendai Károly üzletembert húsz éve az ország egyik legsikeresebb fiataljának tartották a Magyar Hírlap kiadványában. Akkor a kilencedik helyre rangsorolták, most hol érzi magát? Miért szállt ki a Szigetből, és miért vonul háttérbe a többi projektjénél? Miért nem politizál nyilvánosan? Ha egy „fontos embernek” négyszemközt mond véleményt, vajon megsértődik? Interjú.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!