MTI Kult

Van jelölt a Pécs 2010 művészeti vezetői posztjára

Kőrösi Orsolyát, a Magyar Közigazgatási Intézet főtanácsadóját, a kulturális tárca volt helyettes államtitkárát javasolja az Európa kulturális fővárosa program művészeti igazgatójának a direktor megválasztására hivatott szakértői bizottság - közölte Pécs alpolgármestere hétfőn a baranyai megyeszékhelyen.

MTI Kult

Harminc éves a U2 zenekar

A U2 kifejezésről ma már aligha az egykori amerikai kémrepülőre, a hidegháború egyik jelképére asszociálunk, hanem az elmúlt negyedszázad egyik rock-megasztár együttesére, amely hétfőn ünnepli 30. születésnapját. A U2 iskolai punk-bandából vált a műfaj paradigmatikus műveket létrehozó csapatává, tevékenysége már régen túlnőtt a zene, a művészet határain.

MTI Kult

Elhunyt Pege Aladár

Elhunyt Pege Aladár Kossuth-díjas dzsesszmuzsikus, bőgőművész, zeneszerző, érdemes művész.

MTI Kult

Műkincslopás a Mikszáth-emlékházból

Betörtek a Nógrád megyei Horpácson lévő Mikszáth Kálmán-emlékházba szombaton hajnalban; az ismeretlen elkövetők az író több személyes tárgyát és Szinyei Merse Pál egy festményét lopták el, a becsült kárérték 15 millió forint.

Kult

Búfelejtő pesti mozi

Összesen 84 ezer néző, 83 milliós összforgalmat produkált a héten a főváros mozijaiban. A zavargások nem tettek jót a szórakoztatóiparnak sem? Mindenesetre a helyzet változatlan maradt az élen a múlt héthez képest, a nézettségi listát az Én, a nő és plusz egy fő vezeti. Búfelejtő mozidarabok a toplistán.

MTI Kult

Magyar Dráma Napja: a Kazamaták lett a legjobb

A kritikusok szerint a lejobb magyar dráma a Kazamaták, a legjobb két előadás a Krétakör Peer Gynt-je és a Katona Troilus és Cressidája lett. Hámori Gabriella, Máté Gábor és Gothár Péter vehette át többek között Budapest kulturális bizottságának Fővárosi Színházi Díjait. Bertók Lajos posztumusz életműdíjat kapott.

MTI Kult

Bódy Gáborra emlékezik a Ludwig múzeum

Udo Kier színművész és Tarr Béla rendező nyitotta meg a Bódy Gábor filmrendezőre emlékező rendezvénysorozatot a Ludwig Múzeumban. Filmek, videók az életműből, szimpózium a tragikusan - és részben máig tisztázatlan körülmények között - elhunyt filmrendezőtől.

MTI Kult

A Magyar Dráma Napja: díjak, események

A Magyar Dráma Napján, csütörtökön adják át a Szép Ernő-díjat Németh Ákos drámaírónak és Erdős Virágnak. Hamvai Kornél Castel Felice című művéért pedig a Színházi Dramaturgok Céhe az évad legjobb magyar drámájáért odaítélt díjat adja át.

MTI Kult

Elhunyt Bergman operatőre, Sven Nykvist

Elhunyt Sven Nykvist svéd filmoperatőr, Ingmar Bergman világhírű svéd rendező "kedvenc operatőre". 83 éves volt. Bergmannal három évtizednyi időt fogott át művészi együttműködésük.

hvg.hu Kult

Transzfer, Budapest

Fegyverek közt hallgatnak a múzsák? Nem. Budapest, a látszat ellenére egy normális város. A Budapest Transzfer egy költészeti fesztivál. Ha valamikor, akkor most van rá szükség. De van a heti programok közöt más is: német és román filmnapok a mozikban, szocio-fotó kiállítás romákról a West Balkánban, Városképek egy új galériában, az INDA-ban. Levezetésként pedig angol klubest a Mokka Cukkában Adam Freeland és Tayo-val. Programok ínyenceknek a hvg.hu-tól.

Hárs Géza Kult

Nóták utcai harc idejére

Helyszíni beszámolók szerint a zenei tekintetben (is) alultájékozott randalírozók az István a király egyes részleteire, Republic - és Edda számokra indulnak bevetésre, valamint irredenta dalokat hallgatnak, hogy bátorságot merítsenek a kukák borogatásához. Nos, szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy a rockzenei irodalom széles skáláját kínálja az utcai harcos nótáknak. Igaz, e dalok közben még elgondolkodtatóak is. És nagyon sokszor egyáltalán nem helyeslik az utcai harcot, mint olyat, az erőszakot, érkezzék bármilyen oldalról. Tehát ritmusra dobog a láb, de közben működik az agy. Javaslatunk: a budapesti rebellisták inkább hallgassanak zenét, maradjanak otthon és szótárazzanak.

MTI Kult

Náci propagandafilm került elő véletlenül

Véletlenül előkerült a Harc Norvégiáért című, a közelmúltig elveszettnek hitt náci propagandafilm egyik kópiája, amelyet egy német férfi internetes árverésre bocsátott, anélkül, hogy tisztában lett volna az általa kínált filmdoboz tartalmának jelentőségével.

MTI Kult

Elmarad Marianne Faithfull budapesti koncertje

A nemzetközi popzene négy évtizede ragyogó brit csillaga, Marianne Faithfull lemondta őszi-téli turnéját, így a Művészetek Palotájába tervezett december 12-i hangversenye is elmarad - tudatta egy keddi közlemény.

Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

"Nem akartam megnevezni semmit"

"Eleinte semmi remény nem volt rá, hogy író lehessek és elhagyjam a gyári munkát. Ha magyarul írok, nem is lett volna esélyem. Azért álltam át a francia nyelvre, hogy valami értelme legyen. Eleinte minden nagyon nehéz és rossz volt ott. Abban a városban, ahol éltünk, négy magyar emigráns lett öngyilkos. Nem volt semmi reménység semmire." A Svájcban élő, franciául író, magyar Agota Kristoffal beszélgettünk budapesti látogatása idején.

MTI Kult

Új stratégia a Néprajzi Múzeumban: kultúrcentrum

Zenés programokkal, fiatalokat megcélzó stratégiával igazi kulturális központtá kíván válni a budapesti Néprajzi Múzeum, amelynek igazgatója ismertette az intézmény következő évadának kiállítási terveit.

Kult

A szittya esernyő és a protobulgár varrógép

A középkor, mint politikai tőke, mint hadszíntér, mint panoptikum, mint élmény. Újpogány kultuszok, uralkodószentek feltámasztása, millenniumok, állami ereklyekultuszok, hadijátékok. Hunok, szkíták, avarok, ősmagyarok, vikingek, protobulgárok a XXI. században. Ma délután hatkor nyílik a Centrális Galériában a Ragályos középkor című kiállítás. A kiállítás kurátorával, Klaniczay Gábor középkorásszal beszélgettünk.

MTI Kult

Marianne Faithfullnak mellrákja van

A brit énekesnő lemondta világturnéját, amely a jövő hónapban kezdődött volna. A turné során december 12-én adott volna koncertet Budapesten, a Művészetek Palotájában.

hvg.hu Kult

Szabadságélmény a Balkánon, avagy az út vége

Az előző részek tartalmából: utazás Szerbián, Bosznián és Horvátországon keresztül a frissen függetlenné vált Montenegró szívébe, az egykori Titográdba, vagyis Podgoricába, természetesen a tengerpart érintésével. Az ex-jugó álom keresése, Lost Highway, naplemente a dalmáciai horizonton, édesbús tengerérzés és társadalmi megfigyelések. Munkatársunk úti jegyzetének befejező része, a hvg.hu blogjában!

Új funkció jött a Viberbe

Új funkció jött a Viberbe

A cégek 70 százaléka átveri a dolgozóit vagy a munkaügyi ellenőröket

A cégek 70 százaléka átveri a dolgozóit vagy a munkaügyi ellenőröket

A Golgotával nem jött be Orbánék erőpolitikája

A Golgotával nem jött be Orbánék erőpolitikája

Németh Szilárd Demeter Mártának: A Honvédkórházban nincs válsághelyzet, csak az ön fejében

Németh Szilárd Demeter Mártának: A Honvédkórházban nincs válsághelyzet, csak az ön fejében

Mészárosék kapták az év alaptőke-emeléséért járó díjat a BÉT rendezvényén

Mészárosék kapták az év alaptőke-emeléséért járó díjat a BÉT rendezvényén

Óriási fekete lyukat fedezhettek fel a tudósok, akkora, mint a Jupiter

Óriási fekete lyukat fedezhettek fel a tudósok, akkora, mint a Jupiter

Hont: Bayer Zsolt gyötrő igazsága és az O1G alkonya

Hont: Bayer Zsolt gyötrő igazsága és az O1G alkonya

Mikor veszítsük el a szüzességünket?

Mikor veszítsük el a szüzességünket?

Pestises vaddisznóktól tartanak a Felvidéken

Pestises vaddisznóktól tartanak a Felvidéken

Beárazták az új 7-es BMW-t, nem olcsó a biturbó V12-es csúcsmodell

Beárazták az új 7-es BMW-t, nem olcsó a biturbó V12-es csúcsmodell

Zseniális klipet készített egy miskolci gimnázium a We Are The Worldre

Zseniális klipet készített egy miskolci gimnázium a We Are The Worldre

A címlapról ajánljuk