hvg.hu Kult

A hetedik nap

Pontosabban a hatodik. Merthogy idén a szilveszter szombatra esik. De a hetedik mégiscsak jobban hangzik, hiszen az a hét utolsó napja, és egyébként is: ki mondja meg, hogy az éjfél melyik naphoz tartozik? Nos, ajánlunk néhány szilveszteri programot, meg persze levezetésként és néhányat. Ilyenkor mintha kötelező volna bulizni. De persze vannak, akik épp ez elől menekülnek. Mindkét tábornak igyekszünk valamit kínálni. Filmek, bulik, elő-és utószilveszterek a hvg.hu-tól.

MTI/hvg.hu Kult

Ismét útnak indul a Who zenekar

Mégis elindul világkörüli turnéjára a Who együttes, annak ellenére, hogy ígért új lemezük nem készült el. Az eredeti tagságból már ketten nincsenek az élők sorában, a "nagy" Who-t Pete Townshend gitáros és Roger Daltrey énekes jelenti, de a zenekar mégsem hagyja ott a színpadokat.

MTI Kult

Jövőre megszületik az utolsó Harry Potter-epizód

Már januárban elkezdi írni, és 2006-ban be is fejezi a hetedik, egyben utolsó Harry Potter-sztorit Joanne K. Rowling, aki olvasóihoz intézett személyes üzenetében bevallotta: nem tudja, hogyan fog élni példátlan világsikerű hőse nélkül.

MTI Kult

"Népzenei Megasztárt" indít a Duna tévé

"Népzenei Megasztárt" indít jövőre a Duna Televízió - mondta Cselényi László, a tévé elnöke, aki szerint a sorozat célja, hogy erősítse a magyarság összetartozás-érzését.

hvg.hu Kult

HVG-könyvek nyereményjáték: a nyertesek!

Két kérdést tettünk fel HVG-könyvekkel kapcsolatban, egy múlt heti könyvajánlónkban. Íme a nyertesek névsora, akik nyereményköteteket kapnak a HVG-könyvek kiadványaiból.

MTI/hvg.hu Kult

Élünk még?

E heti - kissé cinikus - kérdésünk a karácsonyi őrületre vonatkozik, hogy vajon túléltük, túléljük-e az ajándékvásárlási tébolyt, aztán az ünnepek családi traktáját. Ha igen, ideje van a szellemi felfrissülésnek! Az ünnepek alatt sem áll meg a kulturális élet: családi mozi és színház, Jövő Háza, vagyis belépő a jövőbe, koncertdömping, magánügyek és ingyenes múzeumi események. Programok az ünnepekre!

hvg.hu Kult

Milyen a Szent Család, ha kínai?

A Szent Család karácsony táján rengeteg helyen feltűnik: Mária, a kis Jézus a jászolban és József. A környezet az istálló, körülöttük állatok. Mindenhol így nézne ki? Nem egészen. Az ikonográfia változik és az alakokat sem mindenhol ugyanolyannak képzelik. A kínai keresztény művészetről keveset tudunk. Pedig vannak magyar vonatkozásai is.

Kult

A Dália papjai

A táncparketteket is meghódította a dzsesszzene, a divathullámot meglovagoló nosztalgialemezek pedig némileg kárpótolhatják az évtizedekkel ezelőtti magyar előadókat. A műfaj hazai művelőinek egykor ugyanis kijutott a tiltásból és a támogatásból is - miközben tömegbázisuk rétegközönséggé fogyott.

hvg.hu Kult

Feketeleves betűtésztával

Egynapos tanulmányútra érkezett Triesztbe a hvg.hu munkatársa. A szemináriumon az Illy kávégyár kutatómérnöke a cég hi-tech előadótermének katedrájáról beszélve egész életre a hallgatók fejébe verte, milyen a jó kávé, s azt is, hogyan készül a legkeményebb hab a cappuccinóhoz.

MTI Kult

Megszüntethetik az Orhan Pamuk elleni büntetőeljárást

A török igazságügyi miniszter nem zárta ki hogy az illetékes isztambuli bíróság megszünteti az Orhan Pamuk ismert török író ellen indított büntetőeljárást, amelyben a török nemzet megsértésével vádolják az írót.

hvg.hu Kult

Műcsarnok: fordulat a jövő évben?

A budapesti Műcsarnok nemrég hivatalba lépett új igazgatója, Petrányi Zsolt ismertette jövő évi programjukat. Bizonyos megkerülhetetlen kiállítások maradtak, de új szempontokkal egészültek ki, közben pedig nem kevesebbet, mint egy európai szintű kortárs művészeti helyszín megteremtését kísérli meg az intézmény.

MTI Kult

Irán: Clayderman szólhat, "dekadens" zene nem

Mahmúd Ahmadenizsád iráni elnök arra utasította az állami televíziót és rádiót, hogy ne sugározzanak "dekadens" nyugati zenét, támogassák inkább a nemzeti, illetve az iszlám forradalmat idéző zeneműveket.

MTI Kult

Ellopták Henry Moore köztéri szobrát Angliában

A brit rendőrség szerint mű- vagy fémgyűjtők lehetnek, akik a minap darusautóval szó szerint elemelték Moore egyik legjelentősebb szabadtéri alkotását, amelynek eszmei értéke kb. 1 milliárd forint.

MTI Kult

Megnyílt a Jövő Háza

Megnyílt a Jövő Háza, amelyben a tudomány és technika legfrissebb vívmányait interaktív, színes módon bemutató kiállítás kapott helyet. Az új állandó bemutatót Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter nyitotta meg pénteken a budapesti Millenáris Parkban.

MTI Kult

Lecsimpánzozták az új King Kongot

Elmaradt a várakozástól az amerikai mozikban szerdán bemutatkozott, nagy érdeklődéssel várt King Kong című film: az összbevétel csupán (nyolc millió eurónak megfelelő) 9,7 millió dollárt tett ki.

hvg.hu Kult

Malcolm Gladwell író felfedi az intuíció titkát

Lehet-e ösztönösen jól dönteni? Sikerre vihet-e, ha olyan spontán elhatározás vezet bennünket, amit nehezünkre esne tudatosan megmagyaráznunk? Malcolm Gladwell nagysikerű könyve a „gondolkodás nélküli gondolkodásról” szól, az „isteni szikráról", az intuícióról. Számos példán keresztül magyarázza el, hogyan működik agyunk, hallgathatunk-e sugallatainkra, megérzéseinkre.

Kult

King Kong hét évtizede

Gyermekkori álmát valósította meg az új-zélandi Peter Jackson, amikor modern digitális trükkökkel ő is megrendezte a King Kongot, amelyből filmlegenda lett 1933-as megszületése óta.

George W. Bush: Ideje megvizsgálnunk a tragikus hibáinkat

George W. Bush: Ideje megvizsgálnunk a tragikus hibáinkat

Oroszország szerint Kínának is részt kellene vennie a G7-csúcson

Oroszország szerint Kínának is részt kellene vennie a G7-csúcson

Fotók szivárogtak ki egy elkaszált Google telefonról

Fotók szivárogtak ki egy elkaszált Google telefonról

Májusban már kezdtek használt autókat nézegetni a magyarok

Májusban már kezdtek használt autókat nézegetni a magyarok

Sok mindenen spórol a VW a 8-as Golfon a 7-eshez képest – videó

Sok mindenen spórol a VW a 8-as Golfon a 7-eshez képest – videó

Trump addig kiáltott fake newst, hogy már rendőrök támadnak újságírókra az utcán

Trump addig kiáltott fake newst, hogy már rendőrök támadnak újságírókra az utcán

Mégsem kamerázzák be az iskolákat

Mégsem kamerázzák be az iskolákat

Igazi bankkártyát ad ki a Samsung – újabb részletekre derült fény

Igazi bankkártyát ad ki a Samsung – újabb részletekre derült fény

A címlapról ajánljuk