Kult

Paul McCartney Budapestre jön

Paul McCartney május 15-én Budapesten koncertezik; ő az első, aki az egykori Beatles együttesből magyar közönség előtt lép színpadra. A legendás zenekar énekese, szerzője és basszusgitárosa - négytagú jelenlegi együttesével - a Budapest Sportarénában lép fel.

Kult

Harmincéves a Petőfi '73

Mire gondoljunk, így utólag, ha a kádárizmus kellős közepén farmernadrágos fiúk és lányok egy iskolaudvaron forradalmat játszanak, máglyára vetett iskolapadokkal, jelképes kivégzéssel, művérrel, nagyon is valódi rockzenével és érzelmekkel? Már ezt is hagyták? Vagy: ezt persze, hogy hagyták? Ön látta a Petőfi '73-at? Mit gondol róla?

Kult

USA: a kongresszusi büfékben nincs "francia" sültkrumpli

Az amerikai kongresszushoz tartozó irodaépületek büféiben átkeresztelték a mindenhol "french fries" (francia sültkrumpli) néven ismert sültkrumplit, tiltakozásul Franciaország iraki háborúellenes politikája miatt - írja a CNN. Ezentúl a sültkrumplit szabadság-krumplinak hívják, s hasonló sorsra jutott a "french toast" néven ismert bundáskenyér is.

Kult

Cenzúrázás után is fellép Kínában a Rolling Stones

A kínai hatóságok cenzúrázzák a Rolling Stonest: a világhírű zenekar áprilisi, sanghaji és pekingi koncertjein nem játszhat négy, Peking szerint "illetlen" dalt a Rolling Stones 40 évét összefoglaló repertoárból. A zenekar ennek ellenére vállalta a fellépéseket.

Kult

Oroszország műkincseket ad vissza Brémának

Oroszország március végén visszaadja Brémának a helyi műcsarnok háború végén elhurcolt grafikai gyűjteményét - erősítették meg Brémában és Berlinben. Az orosz fél szóbeli ígéretet tett a műkincsek visszaszolgáltatásra.

Kult

Újabb húsz magyarnak ítélték oda a Világ Igaza kitüntetést

A több mint ötszáz eddigi magyar kitüntetett után újabb húsz magyar embernek - közülük tizenhétnek posztumusz - ítélte oda a Világ Igaza kitüntetést a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet. A kitüntetésben olyan, nem zsidó származású emberek részesülhetnek, akik a vészkorszak idején - sokszor életük kockáztatásával - minden ellenszolgáltatás nélkül mentették az üldözötteket.

Kult

A hamis tudomány hét ismérve

Ha csak egy százaléknyi esély lenne arra, hogy működik az antigravitáció-gép, vagy a vákuumból energiát nyerő generátor, érthető lenne, hogy hivatalos intézmények is bedőlnek időnként áltudományos felfedezéseknek, súlyos pénzeket költve a fejlesztésükre, ahelyett, hogy sutba dobnák őket. Egy amerikai fizikaprofesszor a sületlenségek kiszűrését segítendő összegyűjtötte a tudománytalanság hét biztos ismertetőjelét. Ön szerint ezek alapján valóban eldönthető, tudománytalan-e a felfedezés?

Kult

Nálunk nem lesz Sztálin-koncert!

A Vigadó nem engedte meg, hogy nem sokkal a kommunizmus áldozatainak emléknapja után falai között rendezzék meg a Nyílt Társadalomért Archívum úgynevezett Sztálin-koncertjét, amelyen Hacsaturján, Prokofjev és Sosztakovics-művek hangzottak volna el. New Yorkban  lement a koncert, Budapesten nem. A Vigadó a címre és az időzítésre hivatkozva mondott nemet a március 5-i rendezvényre. Ön szerint helyesen?

Kult

Mona Lisa: min röhög ez a csaj?

Leonardo da Vinci Mona Lisájának sejtelmes mosolyáról számtalan értekezés látott napvilágot, s nem kevesen állították: megfejtették a titkát. Van, aki úgy véli, a bűvöletes mosoly annak köszönhető, hogy a hölgy elvesztette a metszőfogait, mások, például a legújabb felfedezés szerint nem is mosolyog. Ön mit gondol, miért vált Mona Lisa mosolya örökéletű témává, amelyre karrierek és jövedelmek épülnek?

Kult

Nyilvános bocsánatkérés egy kritikáért

Kilenc zenekritikus közös levélben kéri egy zongoraművész, Schiff András bocsánatát, amiért egy tizedik kritikus bírálatával - mint írják - megsértette őt. A kritika a művész budapesti hangversenyéről február 13-án jelent meg, a bocsánatkérő szöveget fizetett hirdetésként 21-én tették közzé ugyanott. Ön szerint miért érzik úgy a kritikusok, hogy meg kell követniük valakit, akiről - igaz, szakmailag esetleg kifogásolható - bírálatot ír egy kollégájuk?

Kult

Amerika, Európa és a sztereotípiák

Amerika háborúra készül, Európában a terrorellenes koalíció megrendülni látszik, számos város pedig háború- és Amerika-ellenes tüntetések színhelye.  Mindez csak erősítheti az amerikaiakról mint lövöldöző cowboyokról és az európaiakról mint nyámnyila piperkőcökről forgalomban lévő sztereotípiákat. Ön szerint létezik-e általánosságokban megragadható ellentét  Amerika és Európa között?

Kult

Festménycenzúra az ENSZ-székházban

Guernica egy baszk település, amelyet a német légierő 1937. április 27-én, gyakorlatozási célzattal három órán keresztül bombázott, meggyilkolva 1600 civilt. A Guernica egy festmény, Picasso örökérvényű tiltakozása mindenfajta háború, értelmetlen pusztítás ellen. A kép ENSZ épületében lévő másolatát a közelmúltban letakarták, hogy a háttér ne zavarja az Irak ügyében sajtótájékoztatót tartó amerikai politikusokat.

Kult

Hídember és Sorstalanság, milliárdos kormánypénzből

Több mint egymilliárd forintot adott az Orbán-kormány a Hídember című filmre, egymilliárdot a Medgyessy-kormány a Sorstalanság megfilmesítésére. Ön szerint kellenek-e, indokolhatók-e a különböző kormányok által adott kiemelt filmtámogatások?

Kult

Bulányi, a pacifista pap gyémántmiséje a háború küszöbén

Le kell számolni azzal az illúzióval, hogy háromféle ember van: barát, közömbös ember és ellenség; egyféle ember van csupán: a társ, a felebarát - mondta hatvanéves jubileumán celebrált gyémántmiséjén Bulányi György piarista szerzetes, a Bokor katolikus bázisközösség 84 éves alapítója. A pacifista nézeteirõl ismert pap közvetlenül azután beszélt, hogy tizenegy jelenlegi és leendõ EU-tagország vezetõi - köztük Medgyessy Péter magyar kormányfõ - hûségnyilatkozatot tettek az Irak ellen háborúra készülõ Egyesült Államok mellett. Ön hogyan vélekedik a pacifizmusról?

Kult

Egymilliárdot ad a kormány a Sorstalanság megfilmesítésére

A kormány hétfői döntése értelmében egymilliárd forintot különítenek el a költségvetés általános tartalékából Kertész Imre Sorstalanság című, irodalmi Nobel-díjas regényének megfilmesítésére. A film bemutatója várhatóan 2004 tavaszán lesz.

Kult

A világ legégetőbb tudományos problémái

Az edge.org szerkesztői 2002 végén arról kérdeztek vezető amerikai tudósokat, írókat, filozófusokat, ha ők lennének a Fehér Ház tudományos főtanácsadói, mit ajánlanának az elnök figyelmébe a legégetőbb tudományos problémaként. Ön mit ajánlana?

Kult

William Gibson, a realista 

A Neurománc szerzőjét, William Gibsont a cyberpunk ősatyjaként emlegetik, noha prózája a legtisztább realizmus, ha a jövő felől tekintjük - ám nálunk a jövőről szóló beszédmódokat automatikusan a tudományos fantasztikum terepére utalják. Gibson új regénye februárban jelenik meg külföldön: itt lenne az ideje, hogy nálunk is irodalomként tekintsenek rá. Önnek mi a véleménye a műveiről?

Kult

Kibírhatatlan szavak szótára

Az amerikai Lake Superior egyetem 1976 óta minden évben összeállítja a sajtó, a politikusok és az üzleti szféra által elcsépelt, agyonhasznált vagy hibásan alkalmazott angol szavak tiltólistáját. 2003 legcsömörletesebb fordulatai között előkelő helyezést ért el a "tömegpusztító fegyverek", a "kihívás" és az "idő előtti halál". Ön melyik magyar kifejezéseket jelölné a listára?

Kult

Tanár úr, én készültem!

2004-től nem lehet majd az általános iskola negyedik osztályáig hétvégére és tanítási szünnapokra házifeladatot adni a nebulóknak, s megbuktatni sem lehet őket - áll az Oktatási Minisztériumnak a közoktatási törvényt módosító javaslatában. Kevesebbet fognak tudni ettől a gyerekek? Vagy csak felszabadultabbak lesznek? Ön szerint milyen hatása lehet a változtatásnak?

Kult

Jézus Krisztus, a keresztények és a cannabis

Jézus Krisztus és apostolai cannabistartalmú olajat használhattak betegeik gyógyításához - írja a BBC amerikai kutatókra hivatkozva, akik szerint a korai kereszténység napjaiban használt olajban található kaneh-bosem cannabis-kivonat volt. Ha Jézus idejében rendszeresen használták gyógyításra és a kereszténnyé válás szertartásához a cannabist, a kutatók szerint keresztényellenes magatartás a szer mai használóit üldözni. Önnek mi a véleménye?

Látványos kiadással búcsúzik az Alfa Romeo Giulietta

Látványos kiadással búcsúzik az Alfa Romeo Giulietta

Thuróczy Szabolcs: A politikusok elhozták nekünk a fortyogó gyűlöletet

Thuróczy Szabolcs: A politikusok elhozták nekünk a fortyogó gyűlöletet

Pokorni hajthatatlan, mindenképpen bezárják a Virányosi Közösségi Házat

Pokorni hajthatatlan, mindenképpen bezárják a Virányosi Közösségi Házat

A felére csökken a Bubi-bérletek ára

A felére csökken a Bubi-bérletek ára

Kiderült, hogy szólítja egymást George Clooney és Julianna Margulies

Kiderült, hogy szólítja egymást George Clooney és Julianna Margulies

Ed Sheeranből csapatszponzor lett

Ed Sheeranből csapatszponzor lett

Bombatámadás történt egy afgán lányiskolánál, legalább húszan meghaltak

Bombatámadás történt egy afgán lányiskolánál, legalább húszan meghaltak

Botrány lett az ausztrál olimpikonok csoportképéből

Botrány lett az ausztrál olimpikonok csoportképéből

A címlapról ajánljuk