szerző:
K. G.
Tetszett a cikk?

Ahány sör, annyi pohár – állapíthatjuk meg, ha olyan sörözőben isszuk a folyékony kenyeret, ahol több féle sör is kapható. Kérdés persze, hogy a poharaknak és korsóknak az esztétikus megjelenésen, és direkt marketingen kívül, van-e szerepe abban, hogy mennyire ízlik a sör?

Üvegből, pláne dobozból sört inni legfeljebb kényszerhelyzetben bocsánatos bűn. A sör élvezetének ugyanis – akárcsak a bornál – fontos része  a látvány. A habkorona magassága, tartóssága, az ital színe, a pohárban gyöngyözve felszálló buborékok, az ürülő korsó falára tapadó sörgyűrűk, mind-mind árulkodnak a sör minőségéről.

Ha üvegből isszuk a sört, a látvány mellett nem élvezhetjük igazán az illatát sem, és az ízérzet is másképp jelentkezik, mintha pohárból kortyolgatnánk. Nem vitatjuk persze, hogy az üvegből ivásnak is megvan a maga bája, különösen bizonyos életkorban és laza tetthelyeken, nem szólva a „jó munkás filingről”. A dobozból hörpölésről jobb, ha szót sem ejtünk, mert az a legkevesebb, hogy az amúgyis tucat nagyüzemi söröknek még jellegzetes, fémes stichet is ad. Aki ettől nyalogatja a szája szélét, az meg is érdemli. Még ha esetleg úgyis van vele, mint a mama odakozmált paprikás krumplijával, ami neki az igazi. Azt csak zárójelben jegyeznénk meg, hogy a brit tudósok szerint, akik állítólag mindent tudnak, csak valahogy sosem nevesítik magukat, egy-egy ilyen doboz szája körül kábé annyi baktérium nyüzsög, mint a vécédeszkán.

Szóval, állítjuk, hogy poharazni sokkal élvezetesebb. Ehhez persze a sörnek is kell kvalitásokkal rendelkezni,mert a legszebb dizájnpohár sem képes feledtetni a sör silányságát.

A jó sör azonban megérdemli a megfelelő poharat. Ami persze nem műanyagból van, még fesztiváldömping idején sem. Ám nem kell persze bedőlni a marketing diktálta blöfföknek sem, a legtöbb sör nem igényli a boros vagy konyakos kelyhek világát idéző, extrém, pld. belga sörökhöz ajánlott pohárcsodákat. Bár kétségtelen több sörnek is van ajánlott pohara, ezek alakját elsősorban a fogyasztási hely szelleme, és a márkát vonzóvá tenni kívánó szándék határozza meg.

Tény,hogy az egyenkorsók korszaka leáldozott. Ma már megszámlálhatatlan formájú korsóval és pohárral igyekeznek a fogyasztó kedvébe járni és egy magára valamit is adó sörissza házigazda otthon sem kínálja vendégeinek a sört mustáros üvegből avanzsált vizespohárba. Pallérozottaknak a speciális sörboltokban – pld.Belga Sörök Háza, Bohemia Sörszalon, British Store, Csak a Jó Sör   – nemcsak sörkülönlegességeket, de söröspoharakat és korsókat is kínálnak.

Tumbler
hvg.hu

A pohár vagy korsó kérdése sem kizárólag űrtartalomról szól, mivel szinte mindenfajtában van kettő, három, négy vagy öt decis, sőt alkalmasint pintes kivitel is. A pohár és korsó formai kérdés. A kecses üvegpoharak és a vastag falú, füles korsók között a lényegi különbség a strapabírás mellett, hogy míg előbbit kézbe fogva a vékony üvegfal tapintható közelségbe hozza a sört, utóbbi inkább a sörözés férfias karakterét hangsúlyozza és nem mellékesen tovább őrzi a sör hűvösségét.

Formailag a „sörivóedények” négy nagy csoportját különböztethetjük meg. Az első csoport a hagyományos füles korsóké. Ezek lehetnek egyszerű hengerpalástúak, hordóalakúak, olykor szélesedő szájúak. Faluk ritkán sima, többnyire bordázottak, vagy mint az egykor volt hazai klasszikus egyenkorsó „pöttyösek”. Ezek régebben harmad- vagy félliteres esetleg pintes kivitelben készültek, de már nem ritka a kétdecis füles, vagy a literes „Maß” sem.

A következő csoport a tumblereké. Ezek a fül nélküli poharak manapság a legelterjedtebbek. Ennek ellenére mintha itt szárnyalna legkevésbé a tervezői fantázia, igaz ezek az egyszerű, talp nélküli, többnyire felfelé szélesedő, vagy oldalukkal enyhe parabola ívet rajzoló poharak értékét használhatóságuk adja, de azért köztük is találunk néha extravagáns kivitelűt is.

Búzasörhöz...
hvg.hu

A talpas globet pohár már olyan elegáns, mint egy szép borospohár. Itt aztán kibontakozhat a dizánjner ötletessége. Az olykor iparművészeti remekeknek változatos a formája, különböző a talp kiképzése és a láb hosszúsága is. Ezeket a poharakat a prémium és természetesen a belga extra sörökhöz ajánlják. Szépségük vitathatatlan, de sajnos rosszul bírják a mindennapi strapát, törékenyek akár egy balerina.

A negyedik csoport a német búzasöröké. Itt elég szigorúan kötött forma: alulról felfele, egy enyhe szűkülő ív után, kecsesen szélesednek, hogy a végén a pohár pereme kissé visszahajoljon. Az alsó kiszélesedő rész arra való, hogy a szűretlen leülepedjen az aljára és ivás közben ne keveredjen fel, míg a felső peremmel a túlhabzást igyekszenek megakadályozni.

Természetesen készülnek egészen különleges söröspoharak – ólomfedéllel, homokfúvott mintákkal, zománcdíszítéssel –, de ezek már sokkal inkább a gyűjtők számára jelentenek sokat. A sörivók így sem panaszkodhatnak, mert mint a fentiek is mutatják minden sörhöz, minden alkalomhoz, minden hangulathoz választható megfelelő söröspohár vagy söröskrigli. Egészségünkre!
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!