szerző:
hvg.hu

Átcsoportosították a hitelkiírásokat, azok a szektorok kapnak lehetőséget, ahol van igény.

Tovább csökkentették az élelmiszeripari középvállalkozásokat támogató kiírást, ezáltal közel 8 milliárd forinttal csökkent 31 milliárdra az elérhető támogatási összeg. Csökkent a beszállítói programokat támogató kiírás és a GINOP-1.2.3 kkv-kat támogató beruházási kombinált kiírás is 3,6, illetve 4 milliárd forinttal.

Úgy látszik, több jelentkező már nem várható és emiatt tovább csökkent a vállalatirányítási rendszerek bevezetését támogató pályázat összege 5 milliárd forinttal (GINOP-3.2.2). Erre a kiírásra eddig 1400-an jelentkeztek. A Via Credit korábban végzett kutatásai szerint jelentős növekedés már nem várható a jelentkezők számában, így a forrásátcsoportosítás folyamatos lesz ennél a kiírásnál. Az 1400 jelentkezőből eddig csak 500-an kaptak támogatói döntést, a keretelvonás nem érinti a bírálat alatt lévő kérelmeket, bőven van még pénz az ő támogatásukra is.

Az érdeklődés hiánya miatt 5,5 milliárddal csökkent a vállalati képző központok kialakítása című pályázat keretösszege, ahol eddig összesen hárman jelentkeztek. Az így keletkezett forrást több népszerű képzési pályázat között osztották szét. Tovább örülhetnek a 0 százalékos hitelt igénylő kkv-k, mert a hitelprogram a nagy érdeklődés miatt tovább növekedett. A keretösszeg 60 milliárd forintról közel 80 milliárd forintra nőtt, amivel várhatóan újabb ezer kkv-val nő a nyertesek száma.

A forrásoptimalizálás pozitívan érinti a GINOP-1.2.1-es, kkv-k termelési kapacitásainak bővítése kiírást, ahol 9 milliárd forinttal 129 milliárdra nőtt a keretösszeg, ezzel már várhatóan minden 2017 év elején jelentkező és a kiírás feltételeinek megfelelt pályázó pénzhez jut már. A GINOP 1-es prioritáson belül 7,9 milliárdot kapott még az IPAR 4.0 mintaalkalmazások kiírás és a kiemelt növekedéssel rendelkező kkv-kat támogató kiírás.

Az innovációs pályázatok (GINOP 2-es prioritás) közül a GINOP-2.2.1 Versenyképességi és kiválósági együttműködések kiírás keretösszege nőtt 6 milliárd forinttal, amire november 12-ig lehet jelentkezni mindazoknak, akik rendelkeznek a felhíváshoz kapcsolódóan kiállított kutatási, fejlesztési és innovációs szakpolitikai támogató véleményével. A forrást az átcsoportosítás útján a már bezárt adaptív innováció (GINOP-2.1.8) kiírás adta.

Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezetője hozzátette: a hatóság folyamatosan analizálja, hogy hol várható túligénylés, és melyek azok a kiírások, ahol már nem várható számottevő jelentkező. A szakértő szerint összességében a változások a hatékony forrásfelhasználás irányába mutatnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kokaindílert fogtak a rendőrök a bulinegyedben, nem sokkal később az egész banda lebukott

Kokaindílert fogtak a rendőrök a bulinegyedben, nem sokkal később az egész banda lebukott

Félmeztelen Femen-aktivista zavarta meg Trump párizsi vonulását

Félmeztelen Femen-aktivista zavarta meg Trump párizsi vonulását

Fődíjat nyert az X - A rendszerből törölve Németországban

Fődíjat nyert az X - A rendszerből törölve Németországban

Új csúcsokat döntött az Alibaba a a szinglik napi eladásokban

Új csúcsokat döntött az Alibaba a a szinglik napi eladásokban

Miley Cyrus háza is leégett, Neil Young dühödten szidta Trumpot

Miley Cyrus háza is leégett, Neil Young dühödten szidta Trumpot

Brutális sorozat jön a Spektrumon

Brutális sorozat jön a Spektrumon