#gasztronómia

„A világ legegyszerűbb dolga a főzés, ha merünk játszani” – interjú Sárközi Ákossal
 

„A világ legegyszerűbb dolga a főzés, ha merünk játszani” – interjú Sárközi Ákossal

Az ország egyik legjobb és legismertebb séfje, akit egyaránt inspirál a játékosság, a művészet, a fizika vagy épp egy tetőcserép formavilága. Aki, ha a vendég szeretné, akár a konyhába is beengedi. Aki háromszavas leírásokkal dolgozik az étlapon, de alapos oka van rá. Aki pontosan meg tudja mondani, hogy mit adnak hozzá a gasztrokultúrához a főzős műsorok vagy a fine dining az otthoni főzéshez. Sárközi Ákos Michelin-csillagos séffel beszélgettünk.

BMI Bramac BMI Bramac

Ana Roš: A mai séfek olyanok, mint a rocksztárok, ha mondunk valamit, arra odafigyelnek
 

Ana Roš: A mai séfek olyanok, mint a rocksztárok, ha mondunk valamit, arra odafigyelnek

Nemcsak Szlovénia, de a világ egyik legismertebb női séfje Ana Roš, akinek étterme, a Hiša Franko két Michelin-csillaggal is büszkélkedhet, a világ legjobb 50 éttermét jegyző listán pedig a 21. Ana Roš azonban ezzel nem elégszik meg: szószólója annak, hogy együnk egészségesebben, fogyasszunk helyi élelmiszereket, a pandémia idején pedig a neki is beszállító, vevő nélkül maradt termelőkkel különleges kezdeményezésbe fogott. A séffel a ljubljanai European Food Summiton beszélgettünk.






Húsételek tokaji édes borokkal? Londonban ezt is kipróbálták
 

Húsételek tokaji édes borokkal? Londonban ezt is kipróbálták

Borkereskedők, csúcséttermek sommelier-i, és rangos borszakmai újságírók kaptak meghívást arra az ebédre, amelynek során Tokaj édes arca egy hatfogásos menüsor mellett mutatkozott be a brit fővárosban. A szamorodnikhoz és aszúkhoz Heston Blumenthal két volt „jobbkeze”, a 3 Michelin-csillagos Fat Duckot is sikerrel vivő Isa Bal master sommelier és Jonny Lake séf komponált ételeket. A rendezvényt Toronyi Zsuzsa, a Wines of Hungary UK ügyvezetője álmodta meg, a helyszín pedig Isa és Jonny közösen nyitott belvárosi étterme, a Trivet volt.

Szabó Edit Szabó Edit

Nem találtak szimpatikus müzlit, hát csináltak ők egyet
 

Nem találtak szimpatikus müzlit, hát csináltak ők egyet

A Hester’s life reggelijei egy dietetikus és egy grafikus konyhájából indultak, mára pedig díjnyertes termékekké váltak. Mivel datolyával édesítenek – ami elég ritka a piacon –, nem csak itthon van kereslet a házi fejlesztésű termékekre. A Hester’s veszprémi gyárában jártunk, ahol az alapítók a vállalkozás életének nehézségeiről is meséltek.

Kákos Anna Kákos Anna