#gasztronómia

Tökéletes tepsis hús vasárnapra - recept
 

Tökéletes tepsis hús vasárnapra - recept

Lassan szokjuk a többnapos hétvégéket, de pánikbetegek leszünk a gondolattól, ha nem sütünk-főzünk állandòan harmadnapra éhkoppon marad a familia. Lelki elsősegély és telefonos segítség helyett forduljunk bizalommal a sütőnkhöz. Beledugunk ezt-azt, és máris mehetünk körmöt reszelni.

Gy.Zs. Gy.Zs.

A tökéletes makaron titkai - egy amatőr feljegyzései
 

A tökéletes makaron titkai - egy amatőr feljegyzései

Az aprócska makaron a múlt század elején Párizsból indult világhódító útjára, és népszerűsége máig töretlen. Az utóbbi években nálunk is divatos lett: magára valamit adó cukrásznak illik előállni a saját makaronjaival. De egyre többen próbálkoznak otthon is a „szendvics sütivel”. Íme, egy lelkes és kitartó hívő makaron-története. Az újabb hosszú hétvégén mi is próbálkozhatunk.

Tamási Katalin Tamási Katalin

Tökéletes sütőtök krémleves – recept
 

Tökéletes sütőtök krémleves – recept

Amikor még voltak rendes évszakok, állítólag a sütőtöknek is illett várni az első fagyokig: akkor szedték csak fel a földekről, ha megcsípte a dér. Manapság nem tököljük el az időt, ott a piacon a karcsú kanadai tök meg a gömböc kis japán Hokkaidó, de hetek óta már a tekintélyes hazaiak is. Mehetnek a levesbe.

Gy.Zs. Gy.Zs.

Tökéletes házi kenyér - recept
 

Tökéletes házi kenyér - recept

Ha eddig nem próbáltunk volna otthon kenyeret sütni, ne tétovázzunk tovább. Nem csak azért, mert olyan fantasztikus a lakást belengő kenyérillat, hanem, mert egészségesebb és olcsóbb is a boltinál, amit magunk készítünk.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó

Tökéletes pizza házilag - recept
 

Tökéletes pizza házilag - recept

Ha tetszik, ha nem a felkent magyar konyházóknak, a pizza immár a honi kulinária alaptétele. Népszerűségben veri a lángost és a fánkot is, annak ellenére, hogy többnyire az eredeti olasz tésztához van a legkevesebb köze. Ennek oka nemcsak a magyar fantázia gazdagságát bizonyítandó, meghökkentő feltétek sokszínűségében keresendő, hanem abban a szomorú tényben, hogy ha ránk tör a csillapíthatatlan pizza-ehetnék, szinte azonnal nyúlunk a telefonért és hívjuk a pizzafutárt.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó

A világ legjobb női séfje: Elena Arzak
 

A világ legjobb női séfje: Elena Arzak

A gasztronómiában élen járó baszk konyhaművészet újabb sikert ért el: San Sebastian neves étterme, az Arzak főséfjének ítélték oda a Veuve Clicquot World's Best Female Chef díjat. A rangos elismerés nevéből is kitűnik, a szakmai dicsőség ezúttal a szebbik nem képviselőjét illeti.

Tóth Sándor Tóth Sándor


Így készül a jó sajttorta - recept
 

Így készül a jó sajttorta - recept

Manapság, amikor dohányfagylalttal, szarvasgombás mézes desszerttel, vagy éppen mangalicatöpörtyűs csokoládéval és ehhez hasonlókkal találkozunk, a legkevesebb, hogy sajtból van a torta. Sőt, a cukrászdák, kávézók, bisztrók kínálatából nem is hiányozhat, a világ szinte minden táján ott kínálja magát.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó

Így készítsünk gumicukrot házilag - recept
 

Így készítsünk gumicukrot házilag - recept

A legzöldebb anyuka is szembesülhet azzal, hogy egészségtudatosnak dresszírozott magzata az óvodában szocializálódva élénk érdeklődést kezd mutatni holmi színes, édes rágnivalók után. Annyi jó hírrel szolgálhatunk, hogy ezek a rettenetes holmik a gyárinál sokkal egészségesebb változatban elkészíthetők otthon is.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó

A hét receptje: a törökök incselkedő cukorfalatja
 

A hét receptje: a törökök incselkedő cukorfalatja

Mi okozza a törököknek az egyik legnagyobb gyönyörűséget? Ne tessék félre érteni, ez egy gasztronómia rovat, mi másról is lehet szó, mint egy kis csábító finomságról. A mi asztalunk a konyhában van, ha a tálnyi édességgel netán a hálószobában kötünk ki, akkor megtanultunk lokumot csinálni.

-gy- -gy-



Békebeli csehszlovák
 

Békebeli csehszlovák "treska"

A szomszédos országokba tett utazások elmaradhatatlan része a helyi specialitások, vagy a csak ott kapható kedvenc ételeink-italaink több heti készletének bespájzolása. Mert gondolni kell arra, hogy az ízlelőbimbóinknak oly kedves holmikhoz másképp nem juthatunk hozzá. Azaz van még egy lehetőség, ha a vártnál gyorsabban elfogy a készlet – házilag elkészíteni. Mint jelen esetben a "treskát", azaz a majonézes tőkehalsalátát.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó

Tökéletes tojásos nokedli – recept
 

Tökéletes tojásos nokedli – recept

Nincs az a fennkölt tányérsznob, aki fine dining ide vagy oda, ne gyengülne el egy adag jól elkészített tojásos nokedlitől. Pláne, ha a hozzá feltétlenül dukáló fejes salátával, mostanság kovászos uborkával is kábítjuk.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó

Így készítsünk vajat otthon – recept
 

Így készítsünk vajat otthon – recept

A vajas kenyér nagyon egyszerű fogás, mégis megunhatatlan. A vaj krémes lágysága és íze – főleg ha igazi házi vajhoz sikerül jutni – magában is mennyei. Nemhiába fedezik fel a szakácsok is újra és újra, emelik piedesztálra, mert bizony a vaj az ételeknek is bársonyos, krémes, lágy ízt kölcsönöz.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó


Tökéletes joghurt házilag – recept
 

Tökéletes joghurt házilag – recept

A reklámok alapján úgy tűnhet, hogy nem lehet egyszerű előállítani otthon joghurtot. Honnan is juthatnánk hozzávalókhoz, "barátságos baktériumokhoz” és a bifidus essensishez? Hogy ezek tulajdonképpen micsodák? Ugyan, már a gyerekek is tudják, hogy azok az apró kis sárga pöttyök a hasunk tájékán, amelyeknek áldásos hatása az élet szinte minden gondját megoldja.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó


A tökéletes piskótatészta – recept
 

A tökéletes piskótatészta – recept

Nem csoda, hogy a piskóta az egyik legkedveltebb sütemény, hiszen számtalan variációja van a napközis kockától a rafinált tekercsekig. Az alaptészta felhasználását, ízesítésének lehetőségeit csak a fantáziánk határolhatja. Feltéve, ha ismerünk pár egyszerű tippet, trükköt, fortélyt, hogy a piskótánk tökéletesen sikerüljön.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó

A hét receptje: félórás ebéd pulykából
 

A hét receptje: félórás ebéd pulykából

Nem túl divatos madáralkatrész a pulykacomb. Igaz, hogy viszonylag olcsó, de elég ronda a bőre, és nem is lehet olyan ropogósra sütni, mint a csirke-, kacsa- vagy libacombot. Meg aztán ott vannak a szívós inak. Ki tudja, meddig kell főzni. Hogy akkor miért ajánljuk?

Megyeri Zsuzsanna Megyeri Zsuzsanna