szerző:
Haulitus Anikó
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Manapság már mindenféle borsos áru konyhai csodaherkentyű és rafinált technológia kecsegtet tökéletes ízhatással. Pedig vannak egyszerűbb, kissé elfeledett, könnyen kezelhető és lényegesen olcsóbb megoldások is ahhoz, hogy ízletes, zamatos, szaftos, s akár fogyókúrás fogások kerüljenek az asztalra. Tökéletesen megteszi például egy sima sütőzacskó.

Ha imádjuk az egészen omlósra sült húst, ha nem szeretnénk órákat eltölteni a konyhában, ha szeretnénk minél kevesebb zsiradékkal sütni, de élvezni az ízeket és aromákat, akkor bizony jól tesszük, ha mindig tartunk otthon sütőzacskót.  Nemcsak húsok, de zöldségek, gyümölcsök vagy ezek együttese, kenyér (!), köret és egyéb más fogások is könnyedén elkészíthetőek bezacskózva. Az sem mellékes, hogy egészségesebbek is lesznek így az ételek, hiszen kevés zsiradékkal, illetve gyakorlatilag a saját levükben párolódnak.

Ha ezek az érvek mégsem hatottak, akkor van még egy adunk: a sütés-főzés után nem kell lábast, tepsit súrolni; a hús mellé mindjárt oda lehet rakni a köretet is anélkül, hogy még egy edényt használnánk.

Mielőtt kipróbálnánk pár receptet, érdemes néhány tanácsot megszívlelni.

  1. Ha sütőzacskóban készítjük az ételt, soha ne legyen magasabb a hőfok 200 foknál, különben a zacskó kidurranhat, és így a sütőrácsra olvasztott sütőzacskó receptjét valósítjuk meg.
  2. A zacskó a gőz hatására megnő, kikerekedik, ezért ügyeljünk rá, hogy elegendő helyet hagyjunk neki, gőztől telten se érhessen a sütő oldalához vagy tetejéhez, különben szétdurran.
  3. A zacskón szúrjunk villával vagy fogpiszkálóval legalább 8-10 apró lyukat, hogy a gőz távozni tudjon.
  4. Az alapanyagokat úgy helyezzük el a zacskóban, hogy ne fedjék egymást, különben nem fognak egyenletesen megsülni. Ha mégis erre kényszerülünk, akkor az a hozzávaló kerüljön legfelülre, ami szaftosabb, több levet ereszt, vagy kicsit zsírosabb.
  5. A zacskó felvágásakor, kinyitásakor legyünk óvatosak, mert a forró gőz hirtelen csap ki.

S akkor most neki is láthatunk. Jöjjenek a receptek.

Aréna2000

PÁCOLT CSIRKECOMB LILAHAGYMÁS KRUMPLIVAL

  • 4 egész csirkecomb
  • 4 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 1 teáskanál kész villámpác fűszerkeverék ( vagy saját mix)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 12 közepes burgonya
  • 3 közepes fej lilahagyma
  • 2 egész savanykás alma, meghámozva

A csirkecombot megtisztítjuk, majd beirdaljuk. Az olívaolajt, villámpác fűszerkeveréket és a fokhagymát összekeverjük, a combokat jól bekenjük vele. Sietős hétköznapokon minimum fél órát, ideálisan és ráérősen két órát állni hagyjuk, de akár egy éjszakát is aludhat a hűtőben.

A burgonyát, lilahagymát és az almát meghámozzuk, gerezdekre vágjuk.

Az összes hozzávalót fogpiszkálóval lyukasztgatott sütőzacskóba rakjuk, bele öntjük a megmaradt páclevet is, lezárjuk a zacskót és sütőlapra tesszük. 180 fokos előmelegített sütőben 50 percre magára hagyjuk. Ezután a zacskó tetejét kivágjuk, és 200 fokon még max.10 percig pirítjuk a combokat.

Variációk:

  • Süthetjük a húst - akár egész csirkét is,  nemcsak combokat -  köret nélkül, vagy alma helyett körtével, illetve bármilyen zöldséggel: gombával, brokkolival, sárgarépával; a készen kapható többféle ízesítésű – borsos-mustáros, fokhagymás, csípős mexikói - villámpác helyett kedvelt fűszereinket, saját keverékünket is használhatjuk ( kakukkfű, rozmaring, zsálya, fokhagyma,  stb.)
  • Extra tipp: ha sörrel locsoljuk meg a húst a zacskóban, igazán zamatos lesz, és piros, ropogósra fog sülni

ZÖLDSÉGES TENGERI HALFILÉ

  • 80 dkg halfilé
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál apróra vágott friss bazsalikom
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 3 közepes paradicsom
  • 1 kisebb cukkíni, karikára vágva
  • 8 – 10 szem fekete olívabogyó
  • Ízlés szerint só
  • Frissen őrölt fekete bors

A megtisztított, papírtörlővel leitatott halat sütőzacskóba rakjuk. A többi hozzávalót alaposan összekeverjük egy tálban és a halra halmozzuk. A zacskót lezárjuk, és 190 fokra előmelegített sütőbe rakjuk 40 percre. Jázminrizzsel vagy burgonyával tálaljuk.

SÜTŐZACSKÓBAN SÜLT VAJAS-TEJFÖLÖS KENYÉR

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dl tej
  • 3 dkg friss élesztő
  • 5 dkg vaj
  • 3 evőkanál tejföl
  • 3 dl tej
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor

A langyos tejben lekeverjük a cukrot és elmorzsoljuk az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tejfölt, és megolvasztott vajat. A tejben felfuttatott élesztőt is hozzáadjuk, majd elektromos mixerrel, dagasztókarral alaposan kidolgozzuk. Akkor jó tészta, ha elválik a tál falától és hólyagos. Letakarjuk egy konyharuhával és 40-45 perc alatt duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztes deszkán átgyúrjuk, hosszúkás kenyeret formázunk belőle, éles késsel 3-4 helyen bevagdossuk, vízzel megspricceljük és óvatosan, 5-6 helyen kilyukasztott sütőzacskóba tesszük, lezárjuk.

Előmelegített sütőben 190 fokon 40 percig sütjük.

Ha kész, sütő- vagy tortarácsra tesszük kihűlni.

Nagyon finom, ropogós, és sokáig frissen eláll.

Aréna2000
  • BORBAN GŐZÖLT FOKHAGYMÁS CSÜLÖK
  • 1 db szép csontos csülök
  • 10 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 0,5 dl száraz fehérbor
  • őrölt kömény
  • őrölt babér
  • frissen őrölt fekete bors
  • kurkuma
  • őrölt koriander
  • 1 nagy fej lilahagyma

A csülköt megmossuk, a bőrét bevagdossuk. A fokhagymát összezúzzuk, beletesszük egy kisebb tálba, ráöntjük az olajt, hozzáadjuk a többi fűszert és elkeverjük. A fűszeres keverékkel jól bedörzsöljük a csülköt.

A lilahagymát megtisztítjuk, és gerezdekre vágjuk.

A csülköt beletesszük a pár helyen kilyukasztott sütőzacskóba a gerezdekre vágott lilahagymával együtt, beleöntjük a fehérbort, és lezárjuk, tepsibe tesszük.

Előmelegített 200 fokos sütőben 1,5 óráig sütjük. Ezután a zacskó tetejét felvágjuk és 20 percig még pirítjuk a csülök bőrét.

Hagymás tört krumplival, párolt káposztával tálaljuk.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!