#gasztronómia



Az vagy, ahogy eszel – ez a mindful eating
 

Az vagy, ahogy eszel – ez a mindful eating

Emlékszik, mit evett utoljára? Gundel-somlóit? Sajtos stanglit? Szalámis pizzát? Emlékszik, hogy milyen volt az íze? Mennyire volt kellemes, kellemetlen, unalmas? Ha nehezen tudja felidézni, ne ijedjen meg: gyakran megtörténik, hogy tudatosság nélkül, robotpilóta üzemmódban étkezünk.

HVG Extra Pszichológia HVG Extra Pszichológia

Így készül a tökéletes gratin - recept
 

Így készül a tökéletes gratin - recept

Receptek között keresgélve az internetes oldalakon, vagy étlapokat böngészve is gyakran találkozhatunk pár olyan kifejezéssel, aminek jelentése nem teljesen világos. Az egyik ilyen a gratin, vagy au gratin, ami nem más, mint csőben sült étel.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó

Tökéletesen krémes, könnyű és ellenállhatatlan - recept
 

Tökéletesen krémes, könnyű és ellenállhatatlan - recept

Az olasz és a francia gasztro nagyhatalmak cukrászati vetélkedéséből egyértelműen a franciák kerültek ki győztesen, a viszonylag kevés számú talján édesség azonban csaknem annyira híres, mint az összes francia sütemény együttvéve. Ráadásul könnyen, gyorsan összeállíthatók, és máris dolce vita.

Marton Levente Marton Levente

Így tökéletes a kuszkusz - recept
 

Így tökéletes a kuszkusz - recept

Ha unjuk már a burgonya és a rizs édeskettesét, és nem egyszer időszűkében vagyunk, akkor legyen otthon mindig kuszkusz. Az arab konyha mindennapos alapanyaga egyre több helyen kapható itthon, és a bisztrók egyik kedvenc körete is lett. Amellett, hogy gyors , nagyon finom saláta és desszert is készíthető belőle.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó

Egy régi kedvenc: szalontüdő – recept
 

Egy régi kedvenc: szalontüdő – recept

Vannak dolgok, melyeket még a konyhaművészetben jártas férfiak sem nagyon készítenek el otthon, hanem leginkább a piaci büfékben, vagy kora délelőtt nyitó kifőzdékben fogyasztanak el. Ilyen étel a szalontüdő, avagy a pájsli, mely épp úgy a Monarchia konyhájában kezdett el rotyogni, mint annyi más étel, melyet magyarok, osztrákok és csehek egyaránt magukénak vallanak.

K.G.-Gy.Zs. K.G.-Gy.Zs.



Erős idegzetűeknek: a pataji pacal - recept
 

Erős idegzetűeknek: a pataji pacal - recept

Háromféle evő létezik. Van, amelyik inkább éhen hal, de nem vesz a szájába belsőséget. Van a látens, aki titokban két fitnesz saláta között befalja, aztán gyónni megy. A harmadik igen bensőséges viszonyt ápol a belsőségekkel. Különösen a pacallal. Ehhez erős gyomor és idegzet kell. Pláne egy fesztiválon.


Tökéletes salátaöntetek - recept
 

Tökéletes salátaöntetek - recept

A salátázás szezonját éljük. Sorra kaphatóak a friss, vitamindús, zamatos hozzávalók. A nagy melegben a saláta a köret és főétel kísérőjének szerepéből gyakorta főfogássá is előléphet. Hogy változatosabb, finomabb legyen, adunk pár ötletet a salátaöntetek elkészítéséhez.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó

Így lesz omlós, szaftos a csirkemell - recept
 

Így lesz omlós, szaftos a csirkemell - recept

Állítólag a szakácsok azért szeretik a csirkemellet, mert olyan nekik, mint a festőnek az üres vászon. Bármi megtörténhet vele, bármi kisülhet belőle. Csak egy valami nem eshet meg, hogy száraz maradjon. Mert alapállásból az. És sokak szerint, jellegtelen, egyhangú, íztelen hús, legyen bármilyen divatos, hála a folytonos fogyókúrázóknak. Most eloszlatjuk ezeket a tévhiteket.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó

Megmondjuk, mire jó a maradék tojásfehérje - recept
 

Megmondjuk, mire jó a maradék tojásfehérje - recept

Találunk egy kedvünkre való receptet, ugyancsak ígéretesnek tűnik a végeredmény, de ott marad a nyakunkon felhasználatlanul pár tojásfehérje. Nemcsak a húsvéti nagy sütés-főzés előtt érdemes tudni, hogy mennyi ideig és hogyan tároljuk, mi készülhet belőle a habcsókon túl. Ami azért mostanság nem annyira aktuális…

Haulitus Anikó Haulitus Anikó


Tökéletes aranygaluska - recept
 

Tökéletes aranygaluska - recept

Minden bizonnyal ez az egyik legszebb nevű desszertünk. Csak kiejtjük a szót, s már érezzük is a sülő tészta és a vanília édes illatát. Tényleg be tud aranyozni egy szürke, késő őszi napot.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó

Így készül az igazi padthai - recept
 

Így készül az igazi padthai - recept

A padthai a leghíresebb thai étel, a fő összetevőkön alapulva sokféle variációja létezik. Nyomába eredtünk ennek az itthon is egyre népszerűbb thai fogásnak, és kipróbáltunk egy titkos receptet, a legújabb pesti padthai wokbar-ban, az Egyetem téren. Caikam, a thai szakács megtanított minket a wokforgatás fortélyaira, és a sajátfejlesztésű titkos szószát kihagyva ugyan, de megosztotta velünk az igazi padthai receptjét is.

hvg.hu hvg.hu

Tökéletes müzliszelet házilag - recept
 

Tökéletes müzliszelet házilag - recept

Ha müzliszelet lapul a táskánkban,bárhol bármikor meg vagyunk mentve az éhhaláltól robotos napunk során, de a gyerek is el lehet vele, míg haza ér a suliból. S csak be kell ugrani a legközelebbi boltba, ahol tucatjával kínálkozik. Legfeljebb nem biztos, hogy az, ami. Házilag elkészíteni sokkal könnyebb, mint gondolnánk. Finomabb, olcsóbb és egészségesebb is.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó

Tökéletes joghurtos édességek – recept
 

Tökéletes joghurtos édességek – recept

Ilyentájt sokkal inkább valami könnyed, hűsítő finomságra vágyunk, mintsem nehézkes, vajas, kiadós süteményekre. A joghurt kiváló alapanyaga lehet a nyári frissítő édességeknek, és nem utolsósorban még egészséges is.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó


Tökéletes gofri – recept
 

Tökéletes gofri – recept

Gyerekkorunk nagy kedvence volt, aztán valahogy a süllyesztőbe került. Mostanában viszont újra kezd divatba jönni, s nemcsak a strandbüfékben. Gyorsan, egyszerűen elkészíthető otthon is, olcsó és a megszokott édes mellett sósan, sajtosan, zöldségesen is nyerő.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó