szerző:
SZJ

Ha minden igaz, tökéletes őszi hétvégének nézünk elébe, amikor kár lenne az időt a konyhában múlatni. A legegyszerűbb, ha összecsapunk egy tésztát. De az legyen tökéletes.

 A bolognai spagetti évtizedek óta az egyik legnépszerűbb fogás világszerte, ám az eredeti recepttel mégis kevesen vannak tisztában. Az autentikus összetevők: pancetta, répa, zeller, hagyma, paradicsom és egy kis fehérbor. Na meg a darált hús, ami szigorúan marha legyen. S a tésztán is érdemes elgondolkodni.

©

A ragu kulcskérdése persze a hús. A bolognai receptje kétségtelenül egyszerűnek tűnik, ám sokszor előfordul, hogy sertéssel, csirkével vagy épp pulykával helyettesítik a kulcsfontosságú összetevőt, a darált marhahúst.

A legtöbben már rögtön az elején elrontják a receptet, ugyanis az olaszok szerint a spagetti helyett tagliatelle, azaz a szélesmetélt - esetleg penne - passzol leginkább ehhez a gazdag húsos raguhoz. A világ egyik leggyakrabban félreértelmezett, rosszul elkészített étele a lasagne mellett a bolognai. Egészen őrült verziók is előfordulnak. Olyan „tévedéseknek” mint a darált pulykahús, az amerikai húsgolyók, a vaj vagy a tejszín, semmi keresnivalójuk nincs egy igazi bolognaiban – állítják az olaszok. Számtalanszor előfordul, hogy ha bolognait rendelünk, akkor az étel, amit kihoznak nekünk, köszönőviszonyban sincs az eredeti verzióval.

Szép, de nem igazi
©

Egyébként nem a bolognai az egyetlen, amit világszerte sokszor rosszul értelmeznek, sajnos más olasz ételekkel is gyakran előfordulhat hasonló: a napoletana pizza, a pesztó szósz, a carbonara tészta vagy épp a tiramisu is tud rendkívül érdekes formákban megmutatkozni - az olasz séfek szövetsége szerint mindig a nagy klasszikusokat képesek leginkább kifacsarni a világ különféle konyháin.

A bolognai elnevezés az észak olasz városból, Bolognából ered. Az első írásos dokumentáció a 19. századból származik,1891-ben Pellegrino Artusi közölte elsőként a húsos szósz receptjét. Többfajta hagyományos verzió is létezett, ezért 1982-ben az olasz Academy of Cuisine az olasz kereskedelmi kamarával karöltve jóváhagyta a hivatalos bolognai ragu receptjét.

Nos, hát akkor lássuk az eredeti receptet:

Tagliatelle Bolognese

Hozzávalók 

2 ek. olívaolaj

2 nagy fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

2 szál sárgarépa

1 zellerszál

1 kg darált marhahús

800 gramm hámozott felkockázott paradicsom

6 szelet húsos pancetta

2 babérlevél

2 pohár vörösbor

Só, frissen őrölt bors

75 dkg tagliatelle / esetleg  penne /

frissen reszelt parmezán sajt a tálaláshoz

Elkészítés:

A hagymát hámozzuk meg és vágjuk finomra. Tisztítsuk meg a fokhagymagerezdeket is és nyomjuk át őket a fokhagymanyomón.

Forrósítsuk fel az olívaolajat egy mélyebb serpenyőben és süssük szép barnára a csíkokra vágott pancettát. Adjuk hozzá a feldarabol hagymát és a lepréselt fokhagymát, és hevítsük tovább, míg a hagyma megfonnyad.

Vegyük nagyobbra a lángot/fokozatot, tegyük a marhahúst is a serpenyőbe és folyamatosan kevergessük, amíg a hús meg nem barnul. Ekkor öntsük nyakon a borral és forraljuk, amíg az alkohol nagy része el nem párolog.

Kissé vegyük vissza a lángot vagy a fokozatot és ekkor adjuk hozzá a feldarabolt paradicsomot, a lereszelt sárgarépát és a zellert. Kis lángon, lefedve főzzük legalább egy-másfél órát, amíg a szósz szép sűrű nem lesz. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Főzzük meg a tagliatellénket forró lobogó vízben, közben reszeljük frissen parmezán sajtot.

Tálaljuk a tésztát a forró friss illatos bolognai raguval, hintsük meg a parmezánnal.

Buon Appetito! 

 

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Újabb génszerkesztett babák születhetnek

Újabb génszerkesztett babák születhetnek

Lezuhant egy orosz szuperszonikus bombázó

Lezuhant egy orosz szuperszonikus bombázó

Jóval kevesebben mászhatják meg a Mount Everestet idén, mint a korábbi években

Jóval kevesebben mászhatják meg a Mount Everestet idén, mint a korábbi években

Holnap újra rákezd a havazás

Holnap újra rákezd a havazás

Nagy változás jön a YouTube-videóknál, könnyebb lesz a lejátszás

Nagy változás jön a YouTube-videóknál, könnyebb lesz a lejátszás

Megdőlt a mexikói gyilkosság-csúcs

Megdőlt a mexikói gyilkosság-csúcs