szerző:
Haulitus Anikó

Jól neveltek nyelnek egyet, és megtartják a véleményüket. Mások felháborodottan tiltakoznak „nem vagyok én madár ” felkiáltással, és már szórnák is az etetőbe. Pedig az elfeledett, tökéletes gabonát, a kölest érdemes újra felfedezni. Megannyi csodás élettani hatása mellett sokféleképpen elkészíthető, olcsó és még szépít is.

Az elfeledett "ősgabona", tulajdonképpen egy, a perjék családjába tartozó, nagyra növő, egynyári fűféle, ám kétségtelen, hogy szép kalászos fürtökkel tud bólogatni. A köles élettani, egészségre gyakorolt pozitív hatásai egészen egyedülállóak.

A gyomor egyik legjobb gyógyszere, hiszen könnyen emészthető, magas rosttartalma pedig megtisztítja a bélrendszert a salaktól. Így böjtöléskor, tisztító kúrák idején nélkülözhetetlen, de okosan tesszük, ha egész évben rendszeresen beépítjük az étrendünkbe. Mivel nem tartalmaz glutént, lisztérzékenyek, sőt a laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Erős lúgosító hatással is bír, és alacsony kalóriatartalmával - miközben gyorsan és hosszabb időre eltelít – jól beépíthető a fogyókúrás étrendekbe.

Szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet, magas a kovasav és szilícium tartalma. Az egyik  leggazdagabb magnéziumforrás, de tartalmaz foszfort, mangánt és vasat is.

B-vitaminban is gazdag. Így ha erőtlennek, fáradtnak érezzük magunkat, egy tál köles segíthet. Rendszeres fogyasztása szemmel láthatóan megszépíti, rugalmassá teszi a bőrt, erősíti a hajat és a körmöket. Olyan esszenciális aminosavat tartalmaz, amely növeli a szerotonin-szintet, vagyis benne van egy-egy löket boldogsághormon is.  

Ideális tápláléka a vegetáriánusoknak, mivel gazdag fehérjeforrás.  Lábadozó betegeknek és kismamáknak kimondottan ajánlott a fogyasztása, hiszen erősíti az immunrendszert.

Ennyi érvből azért lehet választani, ugye? Most már csak meg kell tanulnunk, hogyan s mit kezdjünk vele.

Alap a köleskása, ami édesen és sósan egyaránt elkészíthető. Reggelire magvakkal, joghurttal, friss vagy aszalt gyümölccsel kiváló energia- és vitaminforrás. Készülhet belőle leves, köret, főétel, desszert, de még kenyeret is süthetünk köles liszttel.  

Gazdagíthatjuk vele a lecsót, besorolhat bármilyen rizzsel készült rakott ételbe is, hiszen   gyakorlatilag helyettesíthetjük vele a rizst.

A köleshez jól illeszkedik a kömény, a koriander, a gyömbér, a petrezselyem, a bazsalikom. Ha édesen készítjük, akkor összeadhatjuk vaníliával, fahéjjal,  kardamommal, kakaóval, mákkal, dióval.

Figyelem! Bárhogyan is készítsük el a kölest, főzés előtt alaposan, többször öblítsük le, mossuk át. Alapfőzés: a megmosott kölest csurgassuk le, tegyük egy lábasba és háromszoros mennyiségű vízzel öntsük fel. Fedő alatt, időnként megkeverve 15-20 percig főzzük, amíg megpuhul. Készíthetjük fele víz, fele tejjel is.

©

Köret: fokhagymás, kukoricás köles

Hozzávalók:

1 bögre köles

3 bögre víz ( még jobb, ha húslevesben, zöldséges alaplében főzzük)

5 gerezd fokhagyma

1 teáskanál őrölt kurkuma

1 nagy csokor, apróra vágott petrezselyem

1 doboz konzerv kukorica

4 evőkanál olaj

Elkészítés:

Az olajra rádobjuk az egészen apróra vágott fokhagymát, és addig pároljuk, amíg az illata kicsit szelídül. Rászórjuk a kurkumát, megkeverjük, majd jöhet az edénybe a megmosott köles. Felöntjük a vízzel/ alaplével, hozzáadjuk a sót. Fedő alatt időnként megkeverve 15-20 percig főzzük. Hozzákeverjük a kukoricát, hagyjuk, hogy átforrósodjon. Tálaláskor meghintjük az apróra vágott petrezselyemmel.

Tipp: készíthetjük ízlés szerint / párolt, sült / vegyes zöldséggel is.

Egytálétel: lecsós, kolbászos rakott köles

 Hozzávalók:

            1 bögre köles

            3 bögre víz

            1 üveg lecsó/konzerv (a legjobb persze a friss lecsó)

            40 dkg lángolt kolbász felkarikázva

            1 nagy doboz tejföl

            3 gerezd fokhagyma, összezúzva

            20 dkg reszelt  füstölt sajt

            só

            frissen őrölt fekete bors

  Elkészítés:

       A megmosott kölest háromszoros vízzel feltesszük főni, fedő alatt időnként megkeverve addig főzzük, amíg megpuhul. A kölest egy közepes tepsibe vagy sütőtálba simítjuk. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a lecsót, sózzuk, borsozzuk, majd rárétegezzük a felkarikázott lángolt kolbászt. Egyenletesen megkenjük a zúzott fokhagymával összekevert tejföllel, majd meghintjük a reszelt füstölt sajttal.

180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Tálaláskor frissen aprított petrezselyemzölddel megszórhatjuk.

©

Desszert: gyümölcsös kölesfelfújt

Hozzávalók:

1 bögre megmosott köles

3 bögre tej

6 dkg vaj

2 egész tojás.

1 evőkanál vaníliaesszencia

1 citrom reszelt héja

4 evőkanál barnacukor vagy méz

10 dkg mazsola

1 teáskanál sütőpor

15 dkg apróra vágott friss, vagy aszalt gyümölcs

10 dkg mandulaforgács (elhagyható)

csipet só

vaj a kikenéshez

Elkészítés:

A tojásoknak különválasztjuk a sárgáját és a fehérjét. A sárgáját habosra keverjük a vajjal és a cukorral, a fehérjéből csipet sóval kemény habot verünk.

A hozzávalókat – a mandulaforgácson kívül – összekeverjük egy nagyobb tálban, beledolgozzuk a vajas tojássárgáját, és óvatosan beleforgatjuk a keményre vert habot. Vajjal kikent tepsibe vagy sütőtálba öntjük. A tetejét meghintjük mandulával,  majd  200 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.

Magában is nagyon finom, de kínálhatjuk kompóttal, dzsemmel, gyümölcsös öntettel. 

 

 

   

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Itt meghallgatható az opera, amiért Orbán Milánóig utazott

Itt meghallgatható az opera, amiért Orbán Milánóig utazott

Kiütötte ellenfelét, hibátlan a Győr

Kiütötte ellenfelét, hibátlan a Győr

Ismét több tízezren követelték Andrej Babis lemondását

Ismét több tízezren követelték Andrej Babis lemondását

Központosítják a haditechnikai kutatás-fejlesztést

Központosítják a haditechnikai kutatás-fejlesztést

64 éves férfi rabolt ki egy benzinkutat Győrben

64 éves férfi rabolt ki egy benzinkutat Győrben

A Lada Niva futurisztikus utódjának minden apró részlete látható ezen a videón

A Lada Niva futurisztikus utódjának minden apró részlete látható ezen a videón