szerző:
Haulitus Anikó
Tetszett a cikk?

Ha müzliszelet lapul a táskánkban,bárhol bármikor meg vagyunk mentve az éhhaláltól robotos napunk során, de a gyerek is el lehet vele, míg haza ér a suliból. S csak be kell ugrani a legközelebbi boltba, ahol tucatjával kínálkozik. Legfeljebb nem biztos, hogy az, ami. Házilag elkészíteni sokkal könnyebb, mint gondolnánk. Finomabb, olcsóbb és egészségesebb is.

 

Ahhoz képest, hogy a müzlit eredetileg kórházi tápnak találta fel úgy 1900 tájékán egy bizonyos Maximilian Birchner-Benner nevű svájci orvos, igen szép karriert futott be. Tőlünk nyugatra már a 60-as években komoly iparág állt rá a müzli s müzliszelet gyártásra, hozzánk természetesen ez is a rendszerváltást követően gyűrűzött be, egészségtudatos körökben kötelező elemmé vált. Tényleg ránk dől a boltok polcairól. Ha lehetőség szerint kímélni akarjuk szervezetünket a tartósítószerektől és adalékanyagoktól, akkor a müzliszeletet is bátran elkészíthetjük otthon.  Nem igényel sok időt, a variációinak a száma szinte végtelen, és csak a fantáziánk szabhat határt a rostokban gazdag nassolnivaló „gyártásának”.  

Gyakorlatilag mehet bele bármilyen pehely, gabonafajta (búza, rizs, tönköly vagy zab). A gyümölcsök sorolhatnak aszaltan vagy liofolizálva, kandírozottan vagy frissen. Az olajos magvak is remekül érzik magukat a müzliszeletben.

 

©

Tippek, tanácsok:

-          Ha tepsiben készítjük el, béleljük ki a formát sütőpapírral vagy fóliával, így biztosan nem fog beleragadni.

-          Hogy egyenletes legyen a vastagság, a tetejére is helyezzünk fóliát és tegyünk rá nehezéket, esetleg egy másik ugyanakkora méretű tepsit.  

-          Nagyobb szemű pehelyből szebben összeáll, érdemes inkább ilyet használni.

-          A cukor helyett használjunk mézet vagy szőlőcukrot. Bármelyik recepthez adhatunk kevés kakaót, vagy darabolt, durvára vágott csokit.

-                  A kész müzliszeleteket légmentesen záródó fém dobozban tároljuk.  

 

Müzliszelet sütés nélkül

Hozzávalók:

10 dkg zabpehely

3 dkg puffasztott gabonapehely

15 dkg méz

1 dkg pirított szezámmag

1 dkg pirított lenmag

6 dkg tetszőleges aszalt gyümölcs, apróra vágva

4 dkg pirított, apróra vágott sótlan mogyoró

a bevonáshoz csokoládé

Elkészítés:

A mézen kívül az összes alapanyagot összekeverjük egy nagyobb tálban. A mézet megmelegítjük egy közepes lábasban, amikor meleg és folyós, akkor hozzáöntjük a száraz keveréket. Alaposan eldolgozzuk, és lassú tűzön 5-6 percig folyamatos kevés mellett hagyjuk, hogy a száraz keverék beigya a mézet. Egy tepsit vagy egy kerámia tálat kibélelünk sütőpapírral, és a masszát egyenletesen elosztjuk benne kb. 1,5-2 cm magasságban. Nehezéket helyezünk rá, és legalább 12 órára hűtőbe tesszük. Másnap szeleteljük. Ha szeretteinknek vonzóbb, akkor a szeletek alját márthatjuk olvasztott csokiba.

Egzotikus müzliszelet

Hozzávalók:

15 dkg zabpehely

10 dkg puffasztott amarantmag (lehet más puffasztott gabona is )

10 dkg datolya, kimagozva, pürésítve

10 dkg aszalt banán, apró kockára vágva (fele lehet aszalt mangó, papaya is)

3 evőkanál méz

12 dkg pirított mandula

2 dl hidegen sajtolt napraforgó olaj

2 tojás

3 evőkanál pirított szezámmag

1 narancs reszelt héja

1 teáskanál őrölt fahéj

4 evőkanál aranymazsola

Elkészítés:

Az összes hozzávalót összekeverjük egy tálban, majd kibélelt tepsibe öntjük. Egyenletesen eloszlatjuk, és előmelegített 200 °C fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Megvárjuk, amíg kihűl és utána szeleteljük. A masszát szeletekre formázhatjuk sütés előtt is.

Kakaós, ropogós müzliszelet

Hozzávalók:

25 dkg zabpehely

10 dkg puffasztott gabonapehely

12 dkg méz

2 dkg kakaópor

20 dkg barnacukor

18 dkg sótlan vaj

10 dkg durvára vágott, pirított dió (vagy mogyoró vegyesen is lehet)

5 dkg durvára vágott, pirított mandula

10 dkg arany mazsola

5 dkg pirított szezámmag

5 dkg aszalt sárgabarack, apróra vágva

1 teáskanál őrölt fahéj

1 evőkanál vaníliaeszencia

Elkészítés:

A vajat egy közepes lábasban felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a mézet s a barnacukrot, simára keverjük. Mérsékelt tűzön addig főzzük, amíg a cukor teljesen felolvad. Ekkor nagyobb tűzre állítjuk, és 2-3 percig, illetve addig főzzük, amíg karamell állagúra sűrűsödik.

Ekkor levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a többi hozzávalót. A masszát kibélelt tepsibe öntjük, egyenletesen elsimítjuk, és előmelegített 200 °C fokos sütőben 15-17 percig sütjük.

Ha kihűlt, egy nagyobb vágódeszkára borítjuk, lehúzzuk a sütőpapírt és felszeleteljük

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Meghalt a 11. koronavírusos beteg Magyarországon

Meghalt a 11. koronavírusos beteg Magyarországon

Csökkent a munkanélküliség, mielőtt a járvány bevitte a mélyütést a magyar gazdaságnak

Csökkent a munkanélküliség, mielőtt a járvány bevitte a mélyütést a magyar gazdaságnak

Kínai tudósok: "csendes" vírushordozót csinálhat a gyermekekből a koronavírus

Kínai tudósok: "csendes" vírushordozót csinálhat a gyermekekből a koronavírus