Tetszett a cikk?

A Forrás Rt. részvényeinek vasárnap lezárult cseréjével hivatalosan befejeződött a magyarországi kárpótlási jegyek egy évtizede tartó állami bevonása, tudósít az MTI. A tranzakciót a kormány a kárpótlásijegy-bevonás lezárásának tekinti.

A vasárnap lezárult Forrás részvénycsere során egy kárpótlási jegyért egy darab ezer forint névértékű Forrás részvényt igényelhettek a jegyzésben résztvevők. Előzetes információk szerint nagy volt a részvények iránti érdeklődés, de a tranzakció végleges eredményéről csak július 25-én ad tájékoztatást az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV Rt.).
Kormányzati becslések szerint a Forrás részvénycseréig 7-9 milliárd forintnyi kárpótlási jegy maradt forgalomban. Ezt a mennyiséget teljes egészében átválthatták a jegytulajdonosok. A felajánlott Forrás részvényeket a kibocsátást követően bevezetik a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT).
A Forrás portfoliójának értékes részét képezik a MOL, a Richter, a BorsodChem és az Antenna Hungária részvényei, de a cég befektetései között több, aránylag kisebb értékű állami cég is megtalálható. A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének (TEBÉSZ) és a Kárpótlási Jegytulajdonosok Érdekvédelmi Egyesületének (KJÉE) képviselői korábban többször bírálták az ÁPV Rt.-t a Forrás Rt. vagyonelemeinek szerintük nem megfelelő értékbecsléséért.
László Csaba pénzügyminiszter - kormányzati kártyaadóssághoz hasonlítva a kárpótlási jegyeket - már egy évvel ezelőtt elismerte a jegytulajdonosok igényének jogosságát, és akkor még az idei év kezdetére prognosztizálta a kárpótlás lezárását. A folyamat azonban elhúzódott, és a tranzakció számos ok miatt végül júliusig váratott magára.
A mostani jegyzés után a kormány nem kínál újabb részvénycserét a jegytulajdonosoknak. Az ezzel kapcsolatos határozott kormányzati kijelentések ellenére egyes befektetők még a múlt héten is vásároltak kárpótlási jegyeket a BÉT-en arra számítva, hogy a Forrás-jegyzés után is lesz lehetőség a kárpótlási igény érvényesítésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hiába változtat a kormány, ezzel aligha oldja meg a háziorvoshiányt Magyarországon

Hiába változtat a kormány, ezzel aligha oldja meg a háziorvoshiányt Magyarországon

Izraelben engedélyezték, hogy a be nem oltottak adatait átadják a hatóságoknak

Izraelben engedélyezték, hogy a be nem oltottak adatait átadják a hatóságoknak

A Magyar Posta nyártól nem viszi ki a napilapokat

A Magyar Posta nyártól nem viszi ki a napilapokat