A Forrás Rt. részvényeinek vasárnap lezárult cseréjével hivatalosan befejeződött a magyarországi kárpótlási jegyek egy évtizede tartó állami bevonása, tudósít az MTI. A tranzakciót a kormány a kárpótlásijegy-bevonás lezárásának tekinti.

A vasárnap lezárult Forrás részvénycsere során egy kárpótlási jegyért egy darab ezer forint névértékű Forrás részvényt igényelhettek a jegyzésben résztvevők. Előzetes információk szerint nagy volt a részvények iránti érdeklődés, de a tranzakció végleges eredményéről csak július 25-én ad tájékoztatást az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV Rt.).
Kormányzati becslések szerint a Forrás részvénycseréig 7-9 milliárd forintnyi kárpótlási jegy maradt forgalomban. Ezt a mennyiséget teljes egészében átválthatták a jegytulajdonosok. A felajánlott Forrás részvényeket a kibocsátást követően bevezetik a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT).
A Forrás portfoliójának értékes részét képezik a MOL, a Richter, a BorsodChem és az Antenna Hungária részvényei, de a cég befektetései között több, aránylag kisebb értékű állami cég is megtalálható. A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének (TEBÉSZ) és a Kárpótlási Jegytulajdonosok Érdekvédelmi Egyesületének (KJÉE) képviselői korábban többször bírálták az ÁPV Rt.-t a Forrás Rt. vagyonelemeinek szerintük nem megfelelő értékbecsléséért.
László Csaba pénzügyminiszter - kormányzati kártyaadóssághoz hasonlítva a kárpótlási jegyeket - már egy évvel ezelőtt elismerte a jegytulajdonosok igényének jogosságát, és akkor még az idei év kezdetére prognosztizálta a kárpótlás lezárását. A folyamat azonban elhúzódott, és a tranzakció számos ok miatt végül júliusig váratott magára.
A mostani jegyzés után a kormány nem kínál újabb részvénycserét a jegytulajdonosoknak. Az ezzel kapcsolatos határozott kormányzati kijelentések ellenére egyes befektetők még a múlt héten is vásároltak kárpótlási jegyeket a BÉT-en arra számítva, hogy a Forrás-jegyzés után is lesz lehetőség a kárpótlási igény érvényesítésére.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hó, eső, áradások: rendkívüli állapot az USA déli részén

Hó, eső, áradások: rendkívüli állapot az USA déli részén

Francia miniszter: a zavargások katasztrofálisan hatnak a gazdaságra

Francia miniszter: a zavargások katasztrofálisan hatnak a gazdaságra

Magyarországon terjeszkedik a Tesco

Magyarországon terjeszkedik a Tesco

MTA-botrány: Palkovics nem érzékelte a robbanásveszélyt

MTA-botrány: Palkovics nem érzékelte a robbanásveszélyt

Borús lesz a vasárnap, de 10 fok is lehet ma

Borús lesz a vasárnap, de 10 fok is lehet ma

Az olasz katolikusok megnyitják a templomokat a menekültek előtt, akik Salvini új jogszabálya miatt utcára kerülnek

Az olasz katolikusok megnyitják a templomokat a menekültek előtt, akik Salvini új jogszabálya miatt utcára kerülnek