Tetszett a cikk?

Jövőre lényegesen költségesebb lesz enni és közlekedni, mint 2003-ban volt, leginkább talán mégis a fűtés, világítás és az egyéb közüzemi díjak emelkedése rendíti majd meg a családi kasszát. Ezzel szemben árcsökkenés csupán a benzinkutaknál és a könyvesboltokban várható.

Az élelmiszerek átlagosan 7 százalékos áremelkedéséből 2,4 százalékot „köszönhetünk” annak, hogy 12-ről 15 százalékra emelkedik az élelmiszerekre kivetett áfa – vélekedik Imrek Viktor, az OTP Bank elemzője. A tejipar máris 10, a pékek 20 százalékos áremelést ígértek. Nagy kérdés azonban, hogy szándékaikat a piacon is érvényesíteni tudják-e, vagy a nagy üzletláncok útját állják a 200 forintos kenyérnek. Nem lenne meglepő, ha a vásárlók beharangozottnál végül jóval mérsékeltebb áremelkedést tapasztalnának az élelmiszerboltokban. Az uniós csatlakozás után, különösen a tejtermékek, sajtok vagy a csirkehús vásárlóit érhetik kellemes meglepetések, ha az EU-s versenytársak megjelenése letöri az árakat, a sertéshús termelők pedig már most is örülnének, ha a jelenlegi áron el tudnák adni árujukat.

A legnagyobb mértékben - a jövedéki adó 35 százalékos növekedése miatt, - a cigaretta drágul. A dohányáruk adótartalma azonban még így is csupán 2008-ra éri el az uniós normákban előírtakat, így nagy jövő elé néz a feketekereskedelem és a környező országok üzleti forgalmát élénkítő cigaretta-bevásárló turizmus. Az alkohol és dohányáruk megközelítőleg 11 százalékkal drágulnak.

A legnagyobb sokkot valószínűleg a villanyszámla kézhezvétele jelenti majd. Az elektromos energia után 12 százalék helyett 25 százalék áfát fizetünk jövőre, ami 11 százalékos áremelést jelent. A szabályozott árak emelkedése ezzel azonban még nem ér véget. A gázárak átlagosan 6,8 százalékkal növekszenek, a felhasznált gázmennyiségtől függő árkompenzáció azonban megmarad. Az egyéb közszolgáltatásokat nyújtó cégek szintén 10 százalék feletti drágulással köszöntik az új évet. A szemétszállítás, a vízdíj és a csatornadíj szinte minden településen drágul, legmélyebben talán a Budapestieknek kell a zsebükbe nyúlniuk. Az utazás szintén költségesebb lesz. A BKV, a MÁV és a Volán vállalatok 10-11 százalékos áremelést ígérnek, a Volán ebből 7 százalékot már novemberben végrehajtott.

Alig drágul ezzel szemben a telefonálás, a Matáv ugyanis csupán 1,6 százalékkal emeli tarifáit és a vezetékes készülékek előfizetési díjait. A mobiltársaságok között pedig jövőre, - a számhordozhatóság bevezetése után, - várhatóan tovább erősödik a verseny, amely akár alacsonyabb tarifákat is eredményezhet. Nem lesznek azonban ilyen visszafogottak a kábeltévés hálózatok, amelyek 10 százalék körüli áremelkedéssel örvendeztetik meg a nézőket.

Ellentétben a tömegközlekedést választók tetemes többletkiadásaival, az autósok a gyenge dollár és a csökkenő világpiaci olajár miatt az ideinél akár négy százalékkal olcsóbban is tankolhatnak a benzinkutaknál. Igaz, az autópálya matrica 5,5 százalékkal drágul, a nem fizetőket pedig még 40 ezer forintra is megbüntethetik, jövőre azonban egész évben kapható lesz a négy napos sztráda matrica is.

Az ipari termékek igen szerény - jövőre alig 1 százalékos - árnövekedése továbbra is mérsékli az inflációt. A könyvek akár olcsóbbá is válhatnak, miután az eddigi 12 százalék helyett csupán 5 százalék áfát vet ki az állam. A tankönyvek után viszont 0 helyett 5 százalék áfát kell fizetni jövőre. Miután nem kért Magyarország halasztást az EU-tól, a gyógyszerek kedvezményes áfája szintén 0-ról 5 százalékra nő, így az áremelkedés ebben a körben is biztosra vehető. A szolgáltatások ára - az étteremtől a fodrászig - szintén az inflációnál gyorsabban, 8-9 százalékkal nőhet, részben az áfa emelések hatására – mondta Imrek Viktor.

„Az idei év utolsó két hónapjában felpörgött infláció arra utal, hogy az előre beharangozott jövő évi áremelések egy részét az ügyes kereskedők, - és szolgáltatók, - már ebben az évben elkezdték megfizettetni vevőikkel, kihasználva azt, hogy a vásárlók az idei bérnövekedés miatt ma még több pénzt éreznek a zsebükben, ezért könnyebben tudomásul veszik a borsosabb árat. Így legalább jövőre kisebb lesz a meglepetés amikor jövőre elénk teszik a számlát” – mutat rá Petschnig Mária Zita a Pénzügykutató Rt. tudományos főmunkatársa.

Ami a béremeléseket illeti, az alkalmazottak egyharmadát foglalkoztató közszférában 6 százalékos nominális béremelés várható. A vállalkozói szférában 7-8 százalékos bruttó béremelésben állapodtak meg az Érdekegyeztető tanács résztvevői, ami a közalkalmazottaknak némi reáljövedelem csökkenést, a magánszférában dolgozóknak minimális reálbér emelkedést jelent. (Összehasonlításul, a Bokros csomag első évében 12, második évében 5 százalékos reáljövedelem csökkenést kellett a lakosságnak tudomásul vennie.). A nyugdíjak reálértéke ugyanakkor nem csökken, azt ugyanis év közben az inflációnak megfelelően kiigazítja a kormány.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Előválasztást és közös miniszterelnök-jelöltet szeretne a Jobbik

Előválasztást és közös miniszterelnök-jelöltet szeretne a Jobbik

Londont is elérte a klímaváltozás: 60 éve nem volt olyan hőség a briteknél, mint most

Londont is elérte a klímaváltozás: 60 éve nem volt olyan hőség a briteknél, mint most

Gyanús tünetei vannak? Ne menjen közösségbe!

Gyanús tünetei vannak? Ne menjen közösségbe!