Tetszett a cikk?

A francia állami áram- és gázszolgáltató dolgozói a vállalatok privatizálása ellen tiltakoznának az egy napos országos munkabeszüntetéssel.

A francia kormány tavaly júniusban tette közzé, hogy Energie de France néven egyesíteni akarja az Electricite de France (EDF) áramszolgáltató és a Gaz de France (GDF ) gázszolgáltató cégeket. Az erről szóló törvényjavaslat szerint az Energie de France közjogi holdingként, négy magánjogi leánycéggel rendelkezve működne, melyekben az állam megtartja többségi részesedését.Az egyik legnagyobb szakszervezet, a CGT – amely tavaly májusban már szervezett munkabeszüntetést az áramszolgáltató cégnél - élesen bírálta a törvényjavaslatot, amelyet az EDF és a GDF burkolt privatizációjának minősít. A CGT a terv visszavonását és az áram- és a gázszolgáltatás közszolgáltatásként való folytatást követeli, tiltakozásul január 20-ra a vállalatok dolgozóinak egy napos országos munkabeszüntetését tervezik.A francia kormány törvényjavaslata egyébként megfelel az Európai Bizottság előírásának, hogy az energiakonszernek tevékenyégét a versenyszférában más tevékenységi területektől el kell választani. A tervvel megvalósul a gáz- és áramszámlázás konvergenciája, és ez lehetővé teszi a közszolgáltatások egységesítését, biztosítja a közszolgáltatás folyamatosságát, valamint a fejlődést a nemzetközi piacokon is.Az EDF 1995 óta Magyarországon is jelen van, tulajdonos a Budapesti Erőmű Rt.-ben, a Démász Rt.-ben, a Vivendi (újabban Veolia) Environnement-nal közös leányvállalata a Prometheus Rt., és tavaly kezdte tevékenységét a szabadpiaci kereskedő cége, a D-Energia Kft.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már igényelhetik a szállodák az állami támogatást az elmaradt foglalásaik utáni

Már igényelhetik a szállodák az állami támogatást az elmaradt foglalásaik utáni

Határozat van róla, hogy jövőre megemelik a háziorvosok bérét

Határozat van róla, hogy jövőre megemelik a háziorvosok bérét

G7: Mészáros Lőrincével felérő vagyona van egy magyarországi testvérpárnak

G7: Mészáros Lőrincével felérő vagyona van egy magyarországi testvérpárnak