Az EU-tagállamok közül eddig Ausztria, Belgium, Finnország és Németország jelezte, hogy a tíz új tagállam polgárainak munkavállalásával szemben korlátozásokat kíván életbe léptetni.

A csütörtöki The Times szerint a kormány döntése értelmében a csatlakozó kelet-európai országok állampolgárai csak akkor vehetik majd igénybe a brit szociális ellátó hálózat juttatásait, ha előtte két évig saját keresetükből tartották el magukat Nagy-Britanniában. A brit miniszterelnöki hivatal szóvivője azonban - csakúgy, mint a munkaügyi tárcáé csütörtökön az MTI-nek - a lapnak azt mondta: nincs szó a munkavállalási jog megvonásáról az új tagállamok polgárai esetében."A brit kormány vizsgálja, hogyan lehet elejét venni az új kelet-európai EU-tagállamokból érkező "kedvezményturisták" tömeges beáramlásának" - válaszolta szerdán a brit miniszterelnök Michael Howardnak, a konzervatív ellenzék vezérének azon kérdésére, miért nem alkalmaz a brit kormány korlátozásokat az új uniós tagországok polgáraival szemben. Howard szerint - aki maga is kelet-európai bevándorlók gyermeke – az EU-bővítés után éppen azért várható jelentős bevándorlás Nagy-Britanniába a kelet-európai tagállamokból, mivel számos jelenlegi tagország eleve korlátozásokat jelentett be a csatlakozó országokkal szemben.Nagy-Britannia az egyetlen nagy EU-tagállam, amely mindezidáig nem engedett az idegengyűlölő, félelemkeltő kampányoknak, és azt ígérte: a május 1-jei bővítés első pillanatától megnyitja munkaerőpiacát az új tagországok előtt. Ennek hivatalos indoklása az, hogy az uniós átlagnál jóval gyorsabban növekvő, egyes kulcságazatokban máris munkaerőhiánnyal küszködő brit gazdaság hasznot húz a szakképzett munkaerő beáramlásából.A legnagyobb brit konzervatív napilap a The Daily Telegraph helyszíni vizsgálatot végzett Szlovákiában. Ennek nyomán a lap arra a következtetésre jutott, hogy a tömeges bevándorlásnak csekély a valószínűsége. A lap szerint a mintegy félmillió szlovákiai roma 80 százaléka szegénységben és gettókban él, mivel azonban semmilyen tapasztalatuk nincs a gettón kívüli világról, többségük nem tudja elképzelni, hogy máshol folytassa életét. A lap szerint a brüsszeli EU-bizottság tisztviselői "gusztustalannak" tartják, ahogy a jelenlegi EU-tagok sorra zárják be az ajtót a csatlakozók előtt, és azzal vádolják a politikusokat, hogy engednek az idegengyűlölő, félelemkeltő kampányoknak.A tizenöt EU-tagállamnak a májusban taggá váló tíz országgal kötött csatlakozási szerződés ad lehetőséget arra, hogy egy legfeljebb hét évig tartó átmeneti időszakban nemzeti rendelkezéseket - gyakorlatilag korlátozásokat - alkalmazzanak a munkaerő unión belüli szabad áramlására. A tervezett intézkedések pontos mibenlétéről azonban még a négy - korlátozást bejelentő - ország sem tájékoztatta a bizottságot. A többi kilenc jelenlegi tagállam szándékairól egyelőre a bizottság is csak nyilatkozatok és sajtójelentések alapján tud képet alkotni; megerősített információkon alapuló hivatalos tájékoztatást ezért erről csak maguk az érintettek adhatnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megtette bérajánlatát a sztrájkkal fenyegetett Audi

Megtette bérajánlatát a sztrájkkal fenyegetett Audi

Támogatja az EP, hogy jogállamisághoz kössék az EU-pénzeket, a Fidesz nemmel szavazott

Támogatja az EP, hogy jogállamisághoz kössék az EU-pénzeket, a Fidesz nemmel szavazott

Olyan borotvát villantott a Gillette, amit gombnyomásra felfűthetünk

Olyan borotvát villantott a Gillette, amit gombnyomásra felfűthetünk

Kézilabda-vb: óriásit küzdött, de kikapott a svédektől a válogatott

Kézilabda-vb: óriásit küzdött, de kikapott a svédektől a válogatott

Költségvetési csalás gyanújával följelentette az ÁSZ a Momentumot és a Párbeszédet

Költségvetési csalás gyanújával följelentette az ÁSZ a Momentumot és a Párbeszédet

Gázrobbanás volt egy tbiliszi lakóházban, legalább hárman meghaltak

Gázrobbanás volt egy tbiliszi lakóházban, legalább hárman meghaltak