A tőzsdei cégeknek nyilatkozniuk kell többek között tranzakcióik átláthatóságáról és a részvényesi jogok tiszteletben tartásáról is - tette közzé ajánlásaiban a Budapesti Értéktőzsde Rt. (BÉT). Senki sem ellenőrzi viszont, hogy a nyilatkozatok fedik-e a valóságot.

A cégeknek évente egyszer 12 pontban kell színt vallaniuk vállalatirányítási gyakorlatukról, illetve arról, hogy gyakorlatuk megfelel-e a BÉT számos könyvvizsgáló és jogi tanácsadó segítségével több mint egy éven át készült felelős vállalatirányítási ajánlásainak. A közel 70 oldalas dokumentum a német és angolszász tőkepiacokon már évtizedek óta ismert és elfogadott „corporate governance” (vállalatirányítási) elvek hazai átvételével hozna létre átfogó ajánláscsomagot.

A dokumentum többek között meghatározza az igazgatóság és a felügyelő bizottság szerepkörét, beszél a cégvezetés munkájának értékeléséről és javadalmazásáról, illetve a belső kontroll és a vezetői utódlás kérdésében is javaslatokat ad. Ezen kívül hangsúlyozza a cégvezetők bennfentes tranzakcióinak, stratégiai terveinek és kockázatkezelési gyakorlatok nyilvánosságra hozatalának fontosságát is.

„A befektetők igényelték egy olyan átfogó ajánlási rendszer kidolgozását, amely hosszú távon jelentős többletinformációt adhat a befektetési döntések meghozatala előtt” – mondta a hvg.hu-nak Ódry Ágota, a BÉT vezérigazgató-helyettese. Szerinte a dokumtentum megalkotása Magyarország közelgő EU-csatlakozása miatt is lényeges volt, hiszen az egységes piacon már alapvető befektetői elvárás, hogy a tőzsdén jegyzett cégeknek legyenek „corporate governance” szabályaik. A hiányos vállalatirányítási szabályokat is hibáztatták a közelmúlt legnagyobb amerikai és európai vállalati botrányai – Enron, WorldCom, Parmalat - után, de Ódry szerint a BÉT-et nem a botrányok vezették az ajánlások kidolgozására. „Nem mondunk ki sokkal többet, mint a hatályos törvények, de kibontjuk és bővebben megfogalmazzuk a törvények szelleméből fakadó elvárásokat” – tette hozzá Ódry.

Ilyenek lehetnek a kisrészvényesek jogainak egyenlő elbírálásához szükséges feltételek: a BÉT például javasolja a cégeknek, hogy közgyűléseiket mindenki számára könnyen elérhető helyen tartsák, illetve befektetői kapcsolattartót is alkalmazzanak a jobb tájékoztatás érdekében. De fontos javaslat az is, hogy a tőzsdei kibocsátók működésükkel kapcsolatos legfontosabb információkat az interneten is tegyék közzé, méghozzá lehetőleg több nyelven, hogy a külföldi befektetők is teljes mértékben megértsék. Ezeket a feladatokat a nagyobb cégek többsége már megoldotta, de számos kisebb cég esetében még gyakran hiányos lehet az információáramlás.

A tőzsdét elkerülő hazai vállalkozások többek között a működésükre és eredményeikre vonatkozó információk kötelező közzététele miatt nem léptek még a börzére. Ódry szerint az ajánlásokkal kapcsolatos újabb nyilatkozati kötelezettség nem riaszthatja el a parkettre lépésen gondolkodó vállalatokat, mert a nyilatkozatok nem ölelik fel az összes ajánlást. „Nem jelentenek olyan többletterhet, amelyet egy tőzsdére lépő ne tudna, vagy ne akarna vállalni” – mondta Ódry.

Az ajánlások elfogadása és betartása nem kötelező, a tőzsdén szereplő cégeknek csupán az ajánlás-csomag 12 legfontosabb pontjával kapcsolatban kell majd nyilatkozatot tenni: bekarikázni az igen szót, ha szerintük gyakorlatuk megfelel a BÉT javaslatainak, illetve magyarázatot adni, ha nem. Ódry szerint a nyilatkozó társaságok méretüktől és tevékenységi körüktől függően változatos vállalatirányítási szabályokat alkalmazhatnak, így a tőzsdei nyilatkozatban „nincs jó vagy rossz válasz.” A BÉT a vezérigazgató-helyettese szerint az ajánlásokat még az idei év első felében beépítik a tőzsde forgalombantartási szabályzatába is, a nyilatkozatok pedig ezután válnak kötelezővé. A börze „A” részvénykategóriájában szereplő nagyobb cégeknek legkésőbb 2005. április 30-ig, a „B” kategória kisebb cégeinek pedig 2006 április végéig kell először nyilatkozniuk.

A nyilatkozatokat viszont senki sem ellenőrzi, Ódry szerint a válaszokat a piac értékeli, és a tőzsdei cégek saját felelősségére bízzák, hogy a valóságban be is tartják-e azokat a vállalatirányítási elveket, amelyeket a nyilatkozatban elfogadtak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A foci egyik alapigazságát fogalmazta meg a 0:9-re lezakózó francia csapat

A foci egyik alapigazságát fogalmazta meg a 0:9-re lezakózó francia csapat

Börtönbe megy a volt chicagói rendőr, aki lelőtte a fekete tinédzsert

Börtönbe megy a volt chicagói rendőr, aki lelőtte a fekete tinédzsert

A tüntetés alatti lezárásokra figyelmeztet a BKK

A tüntetés alatti lezárásokra figyelmeztet a BKK

Tényleg a Fidesz bunkósbotja az Állami Számvevőszék?

Tényleg a Fidesz bunkósbotja az Állami Számvevőszék?

Nagyjából ezren vonulnak az Andrássy úton a Várkert Bazár felé

Nagyjából ezren vonulnak az Andrássy úton a Várkert Bazár felé

Pokolgép robbanhatott Észak-Írországban

Pokolgép robbanhatott Észak-Írországban