Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság szerdán jóváhagyta a francia Air France és a holland KLM légitársaság fúzióját: ezzel üzleti forgalom szempontjából a világ legnagyobb légitársasága jöhet létre.

A bizottság feltételeinek lényege, hogy a két cégnek lehetővé kell tennie a konkurencia létezését, azaz rivális légitársaságok hatékony működését azokon az útvonalakon is, ahol az egyesülés után az új óriáscégnek nagyon megerősödik pozíciója. Ennek érdekében az Air France és a KLM a tárgyalások során már beleegyezett, hogy lemondanak riválisaik javára napi 47 fel- és leszállási jogukról (azaz slotról - olyan, általában 10-10 perces időintervallumról, amely a repülőtereken az adott légitársaság gépének fel- vagy leszállására szolgál), méghozzá alapvetően az Amszterdam-Párizs, Amszterdam-Milánó, Amszterdam-New York és Párizs-Detroit járatokon.A fúziót az illetékes amerikai hatóságoknak is jóvá kell hagynia, de szakértők szerint ez nem lehet kétséges - sőt, Jean-Cyril Spinetta, az Air France elnök-vezérigazgatója azt közölte, hogy már meg is kapták az engedélyt. A fúzió egyébként részvénycsere révén bonyolódna majd le.Az Air France-KLM "házasság" az európai légiközlekedési szektor alapvető átalakulását indíthatja meg. Loyola de Palacio, az Európai Bizottság közlekedési ügyekért felelős tagja már régóta hirdeti, hogy hosszabb távon csak három-négy európai légitársaság őrizhet meg valóban világméretű hálózatot, a többiek kénytelenek lesznek visszaszorulni regionális szintre. Egyes szakértők szerint a következő ilyen összeolvadás a British Airways és a spanyol légitársaság, az Iberia "házassága" lehet. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Barcelona könnyedén nyert a Fradi ellen Budapesten is

A Barcelona könnyedén nyert a Fradi ellen Budapesten is

Portugál miniszterelnök: Ha nem lesz költségvetés, megbénul egész Európa

Portugál miniszterelnök: Ha nem lesz költségvetés, megbénul egész Európa

Nevet vált az MVM Magyar Villamos Művek

Nevet vált az MVM Magyar Villamos Művek