Tetszett a cikk?

A cég hitelminősítésének ötfokos lerontása még az 1998-as állami törlesztésmulasztás és rubeldevalválás utáni lefokozásoknál is drámaibb.

Miközben erősödtek az azzal kapcsolatos aggodalmak, hogy az orosz olajcég a csőd és az államosítás felé tart, a Standard and Poor’s BB mínusz rátáról CCC-re fokozta le a Jukosz adósrátáját, s a Moody’s is Ba1-ről B1-re degradálta, így az olajcég besorolása a fizetésképtelenség közelébe került.A hitelminősítőket az késztette a lépésre, hogy a moszkvai döntőbíróság a múlt hét végén befagyasztotta az olajcég egész vagyonát, kivéve a termelést, amíg döntést nem hoz az adóügyi minisztérium keresete ügyében: a tárca immár 3,5 milliárd dollárnyi adóhátralékot és bírságot akar behajtani a cégtől, némileg felduzzasztva 2000-re vonatkozó korábbi követelését.A The Moscow Times című lap által idézett elemzők szerint a hosszú távú adósbesorolás ilyen drámai lefokozása nemcsak újabb hitelek felvételét nehezíti meg a Jukosz számára, hanem megkérdőjelezheti már lekötött 2,6 milliárd dollárnyi szindikált kölcsönét is. A bíróság átmenetileg megtiltotta a cégnek, hogy bármely vagyonrészét eladja vagy átruházza, belértve a részvényeit és fontos termelő leányvállalataiban birtokolt részesedéseit is.A Standard and Poor’s lefokozta az elvileg 92 százalékig Jukosz-tulajdonban lévő Szibnyeft adósminősítését is, tükrözve a teljes bizonytalanságot kettejük befejezetlen fúziója és tervezett válása körül egyaránt. A két cég egy éve kezdett fúzióba, de Hodorkovszkij letartóztatása után a Szibnyeft a (pénzügyileg már lezárt) egyesülés visszafordítását kérte. Az orosz nagyvállalkozók fokozódó idegességének jeleként Vlagyimir Potanyin fémmágnás egy interjúban a Hodorkovszkij-ügy gyors lezárását és a tulajdonjogokra vonatkozó kormányálláspont tisztázását szorgalmazta. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!