A cég hitelminősítésének ötfokos lerontása még az 1998-as állami törlesztésmulasztás és rubeldevalválás utáni lefokozásoknál is drámaibb.

Miközben erősödtek az azzal kapcsolatos aggodalmak, hogy az orosz olajcég a csőd és az államosítás felé tart, a Standard and Poor’s BB mínusz rátáról CCC-re fokozta le a Jukosz adósrátáját, s a Moody’s is Ba1-ről B1-re degradálta, így az olajcég besorolása a fizetésképtelenség közelébe került.A hitelminősítőket az késztette a lépésre, hogy a moszkvai döntőbíróság a múlt hét végén befagyasztotta az olajcég egész vagyonát, kivéve a termelést, amíg döntést nem hoz az adóügyi minisztérium keresete ügyében: a tárca immár 3,5 milliárd dollárnyi adóhátralékot és bírságot akar behajtani a cégtől, némileg felduzzasztva 2000-re vonatkozó korábbi követelését.A The Moscow Times című lap által idézett elemzők szerint a hosszú távú adósbesorolás ilyen drámai lefokozása nemcsak újabb hitelek felvételét nehezíti meg a Jukosz számára, hanem megkérdőjelezheti már lekötött 2,6 milliárd dollárnyi szindikált kölcsönét is. A bíróság átmenetileg megtiltotta a cégnek, hogy bármely vagyonrészét eladja vagy átruházza, belértve a részvényeit és fontos termelő leányvállalataiban birtokolt részesedéseit is.A Standard and Poor’s lefokozta az elvileg 92 százalékig Jukosz-tulajdonban lévő Szibnyeft adósminősítését is, tükrözve a teljes bizonytalanságot kettejük befejezetlen fúziója és tervezett válása körül egyaránt. A két cég egy éve kezdett fúzióba, de Hodorkovszkij letartóztatása után a Szibnyeft a (pénzügyileg már lezárt) egyesülés visszafordítását kérte. Az orosz nagyvállalkozók fokozódó idegességének jeleként Vlagyimir Potanyin fémmágnás egy interjúban a Hodorkovszkij-ügy gyors lezárását és a tulajdonjogokra vonatkozó kormányálláspont tisztázását szorgalmazta. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Novák Katalin megdöbbent a francia tévé kérdésein – videó

Novák Katalin megdöbbent a francia tévé kérdésein – videó

Egy 15 éves fiú okozta a pánikot az olasz klubban, ahol hat ember meghalt – videó

Egy 15 éves fiú okozta a pánikot az olasz klubban, ahol hat ember meghalt – videó

A királynőnél hamarabb tuti nem kezdte el a karácsonyi készülődést

A királynőnél hamarabb tuti nem kezdte el a karácsonyi készülődést

Ebben az iskolában egy öleléssel kezdődnek az órák

Ebben az iskolában egy öleléssel kezdődnek az órák

A magyarok döntöttek az óraátállításról: legyen a nyári!

A magyarok döntöttek az óraátállításról: legyen a nyári!

Vona Gábor beáll Puzsér Róbert mögé

Vona Gábor beáll Puzsér Róbert mögé