A megvizsgált 445 kereskedelmi egység 62,2 százalékában szabálytalanul forgalmazzák a tejet és a tejtermékeket - áll a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) csütörtöki jelentésében.

A fogyasztóvédők 357 üzletben végeztek próbavásárlást, a kereskedők ötven esetben tévedtek a vevők kárára – közli az FVF csütörtökön kiadott jelentése. A leggyakoribb hiba az volt, hogy a kereskedők a kiszolgálásnál a csomagolóanyagok tömegét is belemérték a termék súlyába, illetve előfordult, hogy a gyárilag előcsomagolt árut szabálytalanul újramérték. Az ellenőrzés során a fogyasztóvédők megállapították, hogy a kereskedelmi egységek 23,6 százalékban nem volt megfelelő az ártájékoztató, elsősorban az egységár feltüntetésének hiányából adódóan.A lejárt szavatosságú termékek forgalmazását az ellenőrök 13 megyében tiltották meg, így több mint öt tonna tejterméket vontak ki a forgalomból. A tejtermék-helyettesítőket az üzletekben időnként - a termék eredeti jelölésével ellentétben - tejtermékként értékesítik az üzletekben.Bács-Kiskun és Nógrád megye csaknem minden vizsgált üzletében valamilyen szempontból szabálytalanul forgalmazták a tejtermékeket. Somogy megyében ugyanakkor a vizsgált üzletek mindegyikében megfelelőnek találták az árusítást.Ami a gyártók szabálytalanságait illeti, a laboratóriumi vizsgálatra vitt tejek 18,5 százaléka nem felelt meg a beltartalmi szempontból az előírásoknak, a reggeli italoknál a kifogásolási arány 66,7 százalék volt, amely jórészt a nem megfelelő jelölésből adódott. A felügyelők megállapították, hogy az áruszállítás során nem mindig folyamatos a hűtőlánc.A területi felügyelők 312 esetben szabtak ki szabálysértési bírságot. A vizsgálat során 82 alkalommal szabtak ki minőségvédelmi bírságot, amelynek összege meghaladta a 8 millió forintot és 125 esetben 12 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot állapítottak meg.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Funkciók, amiket lelkiismeret-furdalás nélkül elvárhatunk kávéfőzőnktől

Funkciók, amiket lelkiismeret-furdalás nélkül elvárhatunk kávéfőzőnktől

Egyre több helyen lesznek tüntetések az országban a túlóratörvény ellen

Egyre több helyen lesznek tüntetések az országban a túlóratörvény ellen

Szabadon engedték a Momentum rabosított alelnökét

Szabadon engedték a Momentum rabosított alelnökét

Kapjanak szavazatot a hatévesek is – javasolja egy brit politológus

Kapjanak szavazatot a hatévesek is – javasolja egy brit politológus

400-600 ezer forintra büntette Kövér az akciózó ellenzékieket

400-600 ezer forintra büntette Kövér az akciózó ellenzékieket

Betiltották az iPhone-okat Kínában, de az Apple kieszelt egy trükköt

Betiltották az iPhone-okat Kínában, de az Apple kieszelt egy trükköt