Tetszett a cikk?

A megvizsgált 445 kereskedelmi egység 62,2 százalékában szabálytalanul forgalmazzák a tejet és a tejtermékeket - áll a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) csütörtöki jelentésében.

A fogyasztóvédők 357 üzletben végeztek próbavásárlást, a kereskedők ötven esetben tévedtek a vevők kárára – közli az FVF csütörtökön kiadott jelentése. A leggyakoribb hiba az volt, hogy a kereskedők a kiszolgálásnál a csomagolóanyagok tömegét is belemérték a termék súlyába, illetve előfordult, hogy a gyárilag előcsomagolt árut szabálytalanul újramérték. Az ellenőrzés során a fogyasztóvédők megállapították, hogy a kereskedelmi egységek 23,6 százalékban nem volt megfelelő az ártájékoztató, elsősorban az egységár feltüntetésének hiányából adódóan.A lejárt szavatosságú termékek forgalmazását az ellenőrök 13 megyében tiltották meg, így több mint öt tonna tejterméket vontak ki a forgalomból. A tejtermék-helyettesítőket az üzletekben időnként - a termék eredeti jelölésével ellentétben - tejtermékként értékesítik az üzletekben.Bács-Kiskun és Nógrád megye csaknem minden vizsgált üzletében valamilyen szempontból szabálytalanul forgalmazták a tejtermékeket. Somogy megyében ugyanakkor a vizsgált üzletek mindegyikében megfelelőnek találták az árusítást.Ami a gyártók szabálytalanságait illeti, a laboratóriumi vizsgálatra vitt tejek 18,5 százaléka nem felelt meg a beltartalmi szempontból az előírásoknak, a reggeli italoknál a kifogásolási arány 66,7 százalék volt, amely jórészt a nem megfelelő jelölésből adódott. A felügyelők megállapították, hogy az áruszállítás során nem mindig folyamatos a hűtőlánc.A területi felügyelők 312 esetben szabtak ki szabálysértési bírságot. A vizsgálat során 82 alkalommal szabtak ki minőségvédelmi bírságot, amelynek összege meghaladta a 8 millió forintot és 125 esetben 12 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot állapítottak meg.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!