Tetszett a cikk?

Az ÁPV Rt. meghirdette részvényértékesítési pályázatát befektetési tanácsadók részére a tulajdonában lévő Richter tulajdoni hányad értékesítésére. A pályázat részleteiből kiderül, hogy a privatizációs ügynökség - szem előtt tartva a Richter függetlenségét - nem egyszerű részvényeladást tervez.

Feltehetőleg valamiféle, a törzsrészvényekhez képest kevesebb szavazati jogot megtestesítő értékpapírok eladásra készül a privatizációs szervezet – írja a portfolio.hu. A privatizáció során az ÁPV Rt. olyan "pénzügyi instrumentumot" értékesít amely lejárat előtt vagy lejáratkor Richter részvényekre váltható, ugyanakkor biztosítja, hogy az állam a következő 5 évben tulajdonosi jogait a Richterben gyakorolhassa.A másik lehetőség, hogy az intézményi vagy magánbefektetők valamiféle részvényopciót vásárolhatnak majd.Az egyelőre még kibontakozóban lévő konstrukció azonban inkább egy eltérő jogokat megtestesítő Richter-értékpapír tőzsdei megjelenését sejteti, amely a jövőben normál törzsrészvénnyé alakul. Az ÁPV Rt. közleményben "pénzügyi instrumentumoknak" nevezett papírok egy részének értékesítésére feltehetőleg még idén sorra kerül.A Richter Gedeon Rt. közleményében megkönnyebbüléssel nyugtázta, hogy az ÁPV Rt. olyan privatizációs megoldást választott, amely lehetővé teszi, hogy a cég megőrizze önállóságát – tudósít az MTI.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!