Tetszett a cikk?

Az eurózónában áprilisban becslések szerint átlagosan 2,0 százalékos volt az árdrágulás. Az Európai Központi Bank irányadó kamatja így nem változik.

Az adatokat az Európai Unió statisztikai hivatalában pénteken előzetes becslésként közölték. A végleges eredményeket május közepén közlik.Az euróövezetben márciusban 1,7 százalékos volt a tizenkét havi infláció, februárban 1,6 százalékos, vagyis korábban igazolódni látszott az Európai Központi Bank (EKB) őszi előrejelzése arra, hogy a tizenkét havi infláció az idén 2 százalék alatt marad az övezetben. Az áprilisi emelkedés becslése ezt most kissé megzavarta.Az áprilisi eredmény azonos az EKB tizenkét hónapra 2,0 százalékos célszámával, és távolítja annak a lehetőségét, hogy a bank csökkentse az eddig is rekordalacsony irányadó, kéthetes refinanszírozási kamatminimumát, amely jelenleg 2,0 százalékos. Az EKB a legutóbbi, április eleji kamatértekezletén ismét tartózkodott bármiféle kamatmozdulattól.Az egyenetlen fellendülés és a rossz hangulatmutatók miatt erős a meggyőződés a piacon, hogy az EKB kénytelen lesz csökkentéssel segíteni, habár a bank vezetői minden adandó alkalommal hangsúlyozzák, hogy a kamatpolitika már semmit sem tehet a fellendítésért.

(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!