Tetszett a cikk?

Az eurócsatlakozási kilátásokra hivatkozva nemrégiben megadott pozitívról stabilra rontotta vissza a hosszú futamú lengyel szuverén devizaadósság közepes befektetői "BBB plusz" besorolásának kilátását csütörtökön a Fitch Ratings londoni hitelminősítő.

A hosszú lejáratú belső adósság osztályzatát pedig "A plusz"-ról "A"-ra vette vissza, az erősödő belpolitikai kockázatokra és az emiatt romló költségvetési kilátásokra hivatkozva. A londoni hitelminősítőnél egyenes utalást tettek arra, hogy elképzelhetőnek tartják a lengyel eurócsatlakozás áthúzódását a következő évtizedre.Az utóbbi időben jelentősen romlott a lengyel költségvetés helyzete. A Fitch számításai szerint az éves hiány ESA-szabvány alapján számolva az idén eléri a bruttó hazai termék értékének 7,6 százalékát a 2000-ben mért 3,3 százalék után.Az államadósság 2004 végére el fogja érni az 53 százalékot, vagyis jelentősen meg fogja haladni a "BBB" kategóriás szuverén adósságkibocsátókra jellemző 42 százalékos középértéket.A jelenlegi lengyel költségvetési irányvonal fenntarthatatlan, és összeegyeztethetetlen az euró meghonosításához szükséges konvergencia-folyamattal – vélik a londoni szakértők. Így az is kérdéses, hogy Marek Belka miniszterelnök-jelölt össze tudja-e szedni a szükséges parlamenti támogatást az új kormány megalakításához, és a költségvetési konszolidáció végrehajtásához. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!