A pénzügyi tárca közleménye szerint a központi költségvetés egyenlege jóval kedvezőbb a prognózisnál, míg a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak és az elkülönített állami pénzalapok egyenlege megfelelt a várakozásoknak.

A helyi önkormányzatok nélkül számolt államháztartási deficit az idén az első négy hónapban 547,6 milliárd forint volt, ami az éves előirányzat 46,2 százaléka - közölte a Pénzügyminisztérium csütörtökön. A deficit az első négyhavi, 593,8 milliárd forintos prognózisnál kedvezőbben alakult, a vártnál alacsonyabb, 112,8 milliárd forintos negyedik havi hiány miatt. Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - deficitje az idén az első három hónapban 434,7 milliárd forint volt, ami az éves előirányzat 36,7 százaléka.A központi költségvetés idei első négyhavi hiánya 426,9 milliárd forint volt, az előirányzat 49,9 százaléka. Egy évvel korábban 275,6 milliárd forintot tett ki a deficit, az előirányzat 37,6 százalékát.A központi költségvetés első négyhavi bevételei 1653,2 milliárd forintot tettek ki, kiadásai 2080,1 milliárd forintra rúgtak. Áprilisban a központi költségvetés bevétele közel 38 milliárd forinttal volt magasabb a prognosztizáltnál.Az általános forgalmi adó bevételek a prognózishoz viszonyítva mintegy 46 milliárd forinttal kedvezőbben alakultak, amely egyrészt az import termékek utáni, a vártnál magasabb adóbefizetés, valamint a kiugró befizetési dinamika következménye, ami jórészt a negyedéves bevallók megemelt adókulcsú elszámolásaival van összefüggésben.A személyi jövedelemadó bevételek ezzel szemben az április hónapra vártnál alacsonyabbak voltak az éves elszámolások utáni magasabb visszautalások, valamint a munkáltatói bevallásokkal összefüggő alacsonyabb befizetések következtében. A központi költségvetés kiadásai összességében a prognosztizáltnál kedvezőbben alakultak.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ritmuszavarok nyomában: életet is menthetnek az okos-EKG-k

Ritmuszavarok nyomában: életet is menthetnek az okos-EKG-k

Mégis kapnak 55 milliárdot az eladósodott kórházak

Mégis kapnak 55 milliárdot az eladósodott kórházak

Pintér: Rég nem látott támadás érte a rendőröket szerdán a Kossuth téren

Pintér: Rég nem látott támadás érte a rendőröket szerdán a Kossuth téren

Meglepő, de pont a Samsung segítségével lehetnek vékonyabbak a jövő évi iPhone-ok

Meglepő, de pont a Samsung segítségével lehetnek vékonyabbak a jövő évi iPhone-ok

Kovács Zoltán most a Washington Postot osztotta ki CEU-ügyben

Kovács Zoltán most a Washington Postot osztotta ki CEU-ügyben

Mára legfeljebb hószállingózás jut

Mára legfeljebb hószállingózás jut