Tetszett a cikk?

A pénzügyi tárca közleménye szerint a központi költségvetés egyenlege jóval kedvezőbb a prognózisnál, míg a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak és az elkülönített állami pénzalapok egyenlege megfelelt a várakozásoknak.

A helyi önkormányzatok nélkül számolt államháztartási deficit az idén az első négy hónapban 547,6 milliárd forint volt, ami az éves előirányzat 46,2 százaléka - közölte a Pénzügyminisztérium csütörtökön. A deficit az első négyhavi, 593,8 milliárd forintos prognózisnál kedvezőbben alakult, a vártnál alacsonyabb, 112,8 milliárd forintos negyedik havi hiány miatt. Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - deficitje az idén az első három hónapban 434,7 milliárd forint volt, ami az éves előirányzat 36,7 százaléka.A központi költségvetés idei első négyhavi hiánya 426,9 milliárd forint volt, az előirányzat 49,9 százaléka. Egy évvel korábban 275,6 milliárd forintot tett ki a deficit, az előirányzat 37,6 százalékát.A központi költségvetés első négyhavi bevételei 1653,2 milliárd forintot tettek ki, kiadásai 2080,1 milliárd forintra rúgtak. Áprilisban a központi költségvetés bevétele közel 38 milliárd forinttal volt magasabb a prognosztizáltnál.Az általános forgalmi adó bevételek a prognózishoz viszonyítva mintegy 46 milliárd forinttal kedvezőbben alakultak, amely egyrészt az import termékek utáni, a vártnál magasabb adóbefizetés, valamint a kiugró befizetési dinamika következménye, ami jórészt a negyedéves bevallók megemelt adókulcsú elszámolásaival van összefüggésben.A személyi jövedelemadó bevételek ezzel szemben az április hónapra vártnál alacsonyabbak voltak az éves elszámolások utáni magasabb visszautalások, valamint a munkáltatói bevallásokkal összefüggő alacsonyabb befizetések következtében. A központi költségvetés kiadásai összességében a prognosztizáltnál kedvezőbben alakultak.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!