Tetszett a cikk?

A francia olajmulti Total megerősítette, rövidesen 4 milliárd dollár értékben Szibnyeft-részvényeket vásárol, néhány éven belül 25 százalék plusz egy szavazó részvényt szerez az orosz olajmamutban. A Total bevételei tavaly 2 százalékkal, üzemi eredménye 9 százalékkal mérséklődött.

A francia cég már 1998-ban szemet vetett a Szibnyeftre, de az üzlet akkor kapott lendületet, amikor a Kreml áldását adta az ötletre, hogy a Szibnyeftet 92 százalékban tulajdonló orosz olajmilliárdos Roman Abramovics eladja üzletrészének egy résztét a Totalnak. Az adásvételt azonban addig aligha ütik nyélbe, amíg a Szibnyeft ki nem mászik a Jukosszal létrehozni kívánt, de időközben zátonyra futott fúziójából – írja a Financial Times.A Totalnak amúgy is éppen tele van a zsebe, eddig 10 milliárd dollárt tett félre különböző tőkekiadásokra (főleg cégfelvásárlásokra), és nem titkolja, hogy újabb 10 milliárd dollárét megválna 24,4 százalékos részesedésétől a Sanofi-Synthelabo francia gyógyszergyárban, amely éppen felvásárolja az Aventis-t. Rekordmagasságú, hordónként 37 dollár feletti olajár idején azonban nem a legszerencsésebb olajcéget vásárolni, hiszen ilyenkor a csillagászati magasságokba emelkedő jövedelmezőség erősen felhajtja az árat – ismerte el Robert Castaigne, a Total pénzügyi igazgatója. A francia cégnek azonban nem árt igyekeznie, az amerikai ChevronTexaco ugyanis szintén szívesen vásárolna Abramovics részvénypakettjéből.A Total egyébként tavaly nem zárt túl jó évet. Az erős euró és a gyenge dollár révén elszenvedett 14 százalékos árfolyamveszteséget nem tudta ellensúlyozni a magas olajárak kedvező hatása. A Total bevételei 2 százalékkal, 27,9 milliárd euróra, üzemi eredménye 9 százalékkal, 3,56 milliárd euróra mérséklődtek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!