A francia olajmulti Total megerősítette, rövidesen 4 milliárd dollár értékben Szibnyeft-részvényeket vásárol, néhány éven belül 25 százalék plusz egy szavazó részvényt szerez az orosz olajmamutban. A Total bevételei tavaly 2 százalékkal, üzemi eredménye 9 százalékkal mérséklődött.

A francia cég már 1998-ban szemet vetett a Szibnyeftre, de az üzlet akkor kapott lendületet, amikor a Kreml áldását adta az ötletre, hogy a Szibnyeftet 92 százalékban tulajdonló orosz olajmilliárdos Roman Abramovics eladja üzletrészének egy résztét a Totalnak. Az adásvételt azonban addig aligha ütik nyélbe, amíg a Szibnyeft ki nem mászik a Jukosszal létrehozni kívánt, de időközben zátonyra futott fúziójából – írja a Financial Times.A Totalnak amúgy is éppen tele van a zsebe, eddig 10 milliárd dollárt tett félre különböző tőkekiadásokra (főleg cégfelvásárlásokra), és nem titkolja, hogy újabb 10 milliárd dollárét megválna 24,4 százalékos részesedésétől a Sanofi-Synthelabo francia gyógyszergyárban, amely éppen felvásárolja az Aventis-t. Rekordmagasságú, hordónként 37 dollár feletti olajár idején azonban nem a legszerencsésebb olajcéget vásárolni, hiszen ilyenkor a csillagászati magasságokba emelkedő jövedelmezőség erősen felhajtja az árat – ismerte el Robert Castaigne, a Total pénzügyi igazgatója. A francia cégnek azonban nem árt igyekeznie, az amerikai ChevronTexaco ugyanis szintén szívesen vásárolna Abramovics részvénypakettjéből.A Total egyébként tavaly nem zárt túl jó évet. Az erős euró és a gyenge dollár révén elszenvedett 14 százalékos árfolyamveszteséget nem tudta ellensúlyozni a magas olajárak kedvező hatása. A Total bevételei 2 százalékkal, 27,9 milliárd euróra, üzemi eredménye 9 százalékkal, 3,56 milliárd euróra mérséklődtek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
TASZ: Álságosan akadályozza a kormány a tüntetést

TASZ: Álságosan akadályozza a kormány a tüntetést

Még most elintézheti, hogy jövőre egy kis plusz pénzhez jusson

Még most elintézheti, hogy jövőre egy kis plusz pénzhez jusson

Kampányfinanszírozási botrány: bizonyítékok vannak Trump ellen?

Kampányfinanszírozási botrány: bizonyítékok vannak Trump ellen?

Szakértők: nincs intézményes válság Franciaországban

Szakértők: nincs intézményes válság Franciaországban

Adventi beszéd: testvériséget sürgetett Ferenc pápa

Adventi beszéd: testvériséget sürgetett Ferenc pápa

Párbeszédet ígér a sárgamellényesekkel a francia kormányfő

Párbeszédet ígér a sárgamellényesekkel a francia kormányfő