A cseh bundabotrány főszereplője a Valenta-klán tulajdonolta, sportfogadással és sportvállalkozással foglalkozó, Európában is terjeszkedő Synot holding. A cég politikai támogatókkal rendelkezik, igaz, ők most ellenzékben vannak. A Synot magyar leányvállalata nyerőgép-forgalmazással foglalkozik.

Április 30-án éjjel tíz óra után a rendőrség különleges alakulata letartóztatta a vyškovi benzinkúton Jaroslav Hastíkot, az FC Synot futballklub igazgatóját és Stanislav Hruška futballbírót. Hastíknál 175 ezer cseh koronát foglaltak le. Ezt az összeget Hruškának kellett volna megkapnia, aki a március 27-i Synot – Sparta (2:0) mérkőzés partjelzője volt.

A rendőrség lehallgatott telefonbeszélgetésekre hivatkozva azt állítja: a mérkőzés kimenetelét befolyásolták. Hastík egyelőre mindent tagad, ennek ellenére május 3-án lemondott igazgatói posztjáról.

Másnap Václav Jezdáról, a Blšany – FC Synot (1:3) bajnoki mérkőzés játékvezetőjéről derült ki, hogy novemberben a Carrefour üzletközpont alatti garázsban találkozott Hastíkkal, és vett át tőle 120 ezer cseh koronát.

A cseh belügyminisztérium a pozsonyi Új Szó értesülései szerint megkezdte a Synot-tip fogadóiroda átvilágítását is: egyes feltételezések szerint ugyanis a Synot holding tulajdonosai a Synot holdinghoz tartozó fogadóirodákban tették meg nagy tétben a Synot holdinghoz tartozó futballcsapat mérkőzéseit.

Jan Obst, a Cseh és Morva Labdarúgó Szövetség elnöke a sajtó nyomása ellenére sem kíván egyelőre lemondani, ehelyett azt ígéri, a lehető legszigorúbb büntetések lesznek kiszabva.

Stanislav Gross cseh belügyminiszter csütörtökön közölte: a korrupció leleplezésében nagy szerepük volt a titkos ügynököknek. A nyomozás hetek múlva fejeződik be, addigra azonban véget ér a bajnokság.

Márciusban még attól volt hangos a cseh sajtó, hogy az Ostrava 750 ezerért vette meg a Plzeň elleni meccset. Bizonyítékok hiányában az ügyet végül eltussolták. A Synotnak aligha lesz ilyen mázlija – jósol a pozsonyi Új Szó.

A Synot Holding családi vállalkozás, amelyet a Valenta-klán irányít. A Synot név szóösszetétel: Synové a Otec (Fiúk és az Apa). A klán feje a 47 éves Ivo Valenta, és üzletbirodalmuk Csehországon kívül már Magyarországon, Szlovákiában, Grúziában és a balti államokban is terjeszkedik. Ivo Valenta – győri székhelyű magyar cégének papírjai szerint – Monte Carlóban él, míg fiának, Miroslavnak a csehországi Stare Mestón van lakása.

Szállodaláncok, fogadóirodák és ingatlanügynökségek mellett két futballklub is az övék: az FC Synot mellett az AS Trenčín is (amelynek a Synot 60 százalékos tulajdonosa). Valentáék nem titkolják, hogy szoros kötelékek fűzik őket a politikához, azon belül az egykor Václav Klaus vezette, jelenleg ellenzékben lévő Polgári Demokrata Párthoz (ODS).

A cseh állam – állítólag ODS-poltikusok nyomására – 100 millió cseh koronával támogatta a Synot új stadionjának megépítését.

Ivo Valenta állítja: a művileg konstruált korrupciós botrány hátterében politikai ellenfelei állhatnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lelőtték a strasbourgi terrortámadás elkövetőjét

Lelőtték a strasbourgi terrortámadás elkövetőjét

Felüljárónak rohant egy vonat Ankarában

Felüljárónak rohant egy vonat Ankarában

Túlóratörvény: a Sándor-palotához vonult a Jobbik

Túlóratörvény: a Sándor-palotához vonult a Jobbik

Könnygázzal oszlatott a rendőrség, gyújtogatással és üldözéssel ért véget a tüntetés

Könnygázzal oszlatott a rendőrség, gyújtogatással és üldözéssel ért véget a tüntetés

Arcfelismerőt vetett be Taylor Swift a zaklatói ellen

Arcfelismerőt vetett be Taylor Swift a zaklatói ellen

Elmebetegekhez hasonlította a Ripost az ellenzéki képviselőket

Elmebetegekhez hasonlította a Ripost az ellenzéki képviselőket