Tetszett a cikk?

Korrekciók nélkül a termelés márciusban 12,8 százalékkal haladta meg a tavaly márciusi szintet - jelenti a KSH.

Az ipari termelés márciusban szezonálisan és munkanap tényezővel kiigazítva egy hónap alatt 0,6 százalékkal nőtt, az egy évvel korábbihoz képest - munkanaphatástól megtisztítva - 10 százalékkal emelkedett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.Az ipari termelés februárban egy hónap alatt egy százalékkal, egy év alatt 12,3 százalékkal bővült. Az ipari termelés 2004 első három havi növekménye teljes egészében az export teljesítményéből származott – derül ki a KSH elemzéséből.Az előző év azonos időszakához viszonyítva 2004 január-márciusban az ipari export 21,3 százalékkal, márciusban 20,1 százalékkal nőtt. A feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel több mint 40 százalékát képviselő villamos gép-, műszergyártás külpiaci eladásai 31,9 százalékkal nőttek.Márciusban a feldolgozóipari termelés 2003 azonos időszakához képest 15,5 százalékkal, a bányászaté 7,7 százalékkal nőtt, ami elsősorban a kavics-, homokbányászati szakágazat termelésnövekedésének következménye.A legnagyobb mértékben, 29,4 százalékkal a feldolgozóipari termelés közel egyharmadát adó villamos gép-, műszergyártás nőtt, amihez elsősorban a híradástechnikai fogyasztási cikkek iránti átlagon felüli keresletnövekedés járult hozzá. Jelentősen, 22 százalékkal bővült a fémalapanyag, fémfeldolgozási termékek gyártása.Az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés 2004 első három hónapjában Magyarország minden régiójában nőtt. A legnagyobb mértékű, 14,5 százalékos volumennövekedést az észak-magyarországi térségben, valamint 13 százalékkal a közép-dunántúli régióban figyelhető meg.

(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy hét alatt 10 százalékkal csökkent az új fertőzések száma Németországban

Egy hét alatt 10 százalékkal csökkent az új fertőzések száma Németországban

A nagy magyar goal-csinálás – 120 éves a Fradi

A nagy magyar goal-csinálás – 120 éves a Fradi

Vörös csík jelent meg az égen Tokaj környékén – videó

Vörös csík jelent meg az égen Tokaj környékén – videó