A közép-európai tőzsdék regionális szövetségét szorgalmazó tervek éledhetnek újjá a közeljövőben, miután az osztrák Wiener Börse AG bevásárolt a magyar érték- és árutőzsdébe, és érdeklődne a varsói tőzsde iránt is. Az összekapcsolódás hasznos lehetne az önmagukban kicsi tőzsdéknek, de az együttműködés alapvető akadályokba ütközhet.

Pontosan 14 százalékot szerzett meg a Wiener Börse abból az összesen 50,3 százalékos részvénycsomagból, amelyet a német HVB csoport vásárolt osztrák befektetési bankján keresztül a Budapesti Értéktőzsde Rt. (BÉT)-ben. A HVB a Budapesti Árutőzsde Rt. (BÁT) többségét is megszerezte, így az egyesülés előtt álló mindkét magyar tőzsdében is övé a legnagyobb tulajdonosi szelet.

Bár a HVB-t letétkezelési piacai miatt leginkább a BÉT és a BÁT a Központi Elszámolóház és Értéktár Rt. (KELER)-ben meglévő, együttesen 50 százalékos részesedése érdekelte, a tőzsdevásárlás belátható időn belül magával hozhatja a régió értékpapír-piacainak konszolidációját is.

Bécs önálló piacokat ígér

Szerdán Stefan Zapotocky, a Wiener Börse elnöke sietett megerősíteni, hogy a pesti tőzsde az ügylettől függetlenül megőrzi függetlenségét és nem egyesül bécsi társával. Szerinte az osztrák befektetők – köztük a HVB is - érdekeltek abban, hogy ott erős és állandó tőkepiac legyen, és meg vannak győződve arról, hogy a magyarországi intézménynek szép jövője van. Kiemelte, hogy Budapest és Bécs együttműködése erős tőkepiac kialakítását célozza Közép-Európában, ám "mindkét fővárosban azt akarják, hogy piacaink önállóak maradjanak" – tette hozzá.

Együtt többre viszik?

A bécsi tőzsde szeme előtt ennek ellenére valószínűleg egy közös osztrák-magyar kereskedés lebeghet, amely nagyobb volumenével, likviditásával és a befektetők számára elérhető tőzsdei cégek nagyobb összkapitalizációjával már elérheti a kritikus piaci tömeget.

Ehhez a társuláshoz akár a varsói tőzsde is csatlakozhat, amelynek kisebbségi részét a közeljövőben privatizálná a lengyel kormány. A lengyel piac sokkal nagyobb, mint a magyar és az ottani belföldi befektetők sokkal nagyobb mértékben vesznek részt a tőzsdei kereskedésben is. Nem is csoda, hogy a lengyel PKN Orlen és a magyar MOL a hírek szerint - tervezett, bár bizonytalan fúziójuk megkönnyítése érdekében – bevezetnék papírjaikat egymás tőzsdéire.

Az együttműködés akadályai

A bécsiek már korábban is próbálkoztak keleti terjeszkedéssel, de magyar papírok mellett orosz papírokat is forgalmazó új tőzsdeplatform forgalom hiányában elhalt.

A lehetséges regionális piac létrejöttének ma is jelentős akadályai lehetnek – mondta a hvg.hu-nak Dunavölgyi Mária, aki a 1998 és 2001 között a BÉT vezérigazgatói feladatait látta el. Bár a Wiener Börse és a BÉT is használja a frankfurti Deutsche Börse Xetra kereskedési rendszerét, a varsói nemrég a francia, holland, belga, portugál és brit tőzsdéket tömörítő Euronext tőzsdecsoport kereskedési rendszerét vette át. Emellett a BÉT és befektetői még mindig az ausztrál fejlesztésű MMTS elsődleges kereskedési rendszert használják, amely 1998-ban váltotta fel itthon a nyílt kikiáltási rendszert. „Ezek fizikai összekapcsolása elég nagy költséggel járhat”- mondta Dunavölgyi, aki szerint ezen kívül még az is kérdéses, hogy egy esetleges osztrák-magyar-lengyel piac likviditása eléggé nagy lehet-e a megfelelő piaci méret eléréséhez.

A közép-európai tőzsdecsoport viszont Dunavölgyi szerint kiváló terjeszkedési lehetőséget nyújthat egy-egy nagyobb nyugat-európai tőkepiaci szövetség számára, amely a régióban lendítené fel forgalmát. Az Euronext mellett a londoni London Stock Exchange (LSE) és a frankfurti Deutsche Börse is aktívan próbált terjeszkedni az utóbbi években – az utóbbival még a BÉT is folytatott korábban közelebbi együttműködésről szóló tárgyalásokat. Hasonlóan agresszív lehet a NOREX észak-európai tőzsdeszövetség, amelybe április eleje óta hét tőzsde és négy elszámolóház tartozik. Ekkor csatlakozott a korábbi tagokhoz a finn, észt és a lett tőzsde is.

Együtt is a kicsik között

A brüsszeli központú Európai Értéktőzsdék Szövetségénél (FESE) idén áprilisban a már évek óta tartó piaci konszolidáció ellenére még mindig 24 európai tőzsdét tartottak nyilván. A legutóbbi adatok szerint a több mint kétezer milliárd eurós piaci kapitalizációjával – azaz a bevezetett értékpapírok pillanatnyi piaci összértékével – jelenleg az LSE a legnagyobb európai piac, amelyet ezerhatszáz milliárd eurós kapitalizációjával az Euronext követ. Ehhez képest a bécsi, budapesti és varsói piac összesített kapitalizációja áprilisban alig haladta meg a 100 milliárd eurót.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kishíján lebombázták a törökök az amerikaiakat Szíriában

Kishíján lebombázták a törökök az amerikaiakat Szíriában

Rájöttek, hogyan vágja tönkre az embert a váltott műszakos munka

Rájöttek, hogyan vágja tönkre az embert a váltott műszakos munka

Nagyon nyomul a Ferrari Szuzukában

Nagyon nyomul a Ferrari Szuzukában

Elvérzett a Fidesz egyik kedvenc migrációs szakértője

Elvérzett a Fidesz egyik kedvenc migrációs szakértője

4,4 millió embernek kellett mennie otthonából Hagibisz miatt

4,4 millió embernek kellett mennie otthonából Hagibisz miatt

Baranyi Krisztina nyerésre áll Ferencvárosban

Baranyi Krisztina nyerésre áll Ferencvárosban