Tetszett a cikk?

A kormány készülő nemzeti lakásprogramjában központi szerepet kaphat a csupán 5 százalékos saját erőt igénylő úgynevezett kanadai lakásfinanszírozási modell.

Ennak lényege, hogy a bankok a hitelbiztosítási érték 75 százalékát meghitelezik, a 75 és a 95 százalék közti 20 százalékra pedig a jelzáloghitel-biztosító vállal garanciát, aminek igénybevétele nálunk a mostani elképzelések szerint évi 1 százalékkal növelné a hitelköltséget - írja a Magyar Hírlap.Ha az ügyfél nem tud fizetni, a garanciaintézet kifizeti a bankot, és a helyébe lép, és az ő gondja, hogy elárverezze a lakást. A megszorult család feje fölé vagy az önkormányzat ad lakást, vagy - és Kanadában ez a gyakoribb - a hitelgarancia-intézet egy méltányos árú bérlakást ajánl fel.A hitelfelvevő minősítése az észak-amerikai országban egy pozitív adóslista alapján történik, amit ott nem tilt semmi, nálunk viszont az adatvédelmi biztos egyelőre aggályosnak tartja, arra hivatkozva, hogy abba túl sok személyes adat kerül.A garanciaalap létrehozásához négymilliárd forint tőkére lesz szükség - mondta a Napi Gazdaságnak Fegyverneky Sándor, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) elnöke. A garancia díja a hitelköltséget 1 százalékkal növeli majd, és Fegyverneky szerint az alap hamar nyereségessé válhat.A javaslat a Nemzeti Lakásprogram (NLP) második olvasata részeként hamarosan a kormány elé kerül. Mindehhez szükség lesz a pozitív adóslista bevezetésére, amit ki is harcolunk - szögezte le Fegyverneky.A bankok jelenleg az ingatlanok hb-értékének 60, legfeljebb 70 százalékáig nyújthatnak kölcsönt. A magyar lakásvagyon összértéke 35 ezer milliárd forint. Ez négymillió lakóingatlan között oszlik meg, amelyeknek mindössze 18 százaléka terhelt jelzáloggal - teszi hozzá a lap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már egy sima kisbuszt is a Nürburgringen tesztelnek – videó

Már egy sima kisbuszt is a Nürburgringen tesztelnek – videó

Eddig a legtöbb, 165 ember hunyt el koronavírus-fertőzés miatt

Eddig a legtöbb, 165 ember hunyt el koronavírus-fertőzés miatt

Az Apple idei legjobb alkalmazásai a karanténidőszak körül forognak

Az Apple idei legjobb alkalmazásai a karanténidőszak körül forognak