szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tavaly a negyedik negyedévben folytatódott a biztosítók és nyugdíjpénztárak részesedésének növekedése az állampapír-tulajdonosok között, a külföldiek ismét jelentősen növelték állampapír-állományukat, miközben a teljes állampapír-állomány piaci értéke 2 százalékkal nőtt - derül ki a Magyar Nemzeti Bank jelentéséből.

A tőzsdei részvények állománya - a papírok árfolyamának növekedéséből adódóan - 12,8 százalékkal emelkedett, a részvénytulajdonosok között egyedül a nem pénzügyi vállalatok aránya csökkent, míg a legjobban a külföldi befektetők részesedése nőtt, elérte a 78 százalékot.

A befektetési jegyek állománya 22,4 százalékkal emelkedett, túlnyomórészt új tranzakciók hatására, e téren a háztartások és a pénzügyi vállalatok részesedése nőtt, a külföldi befektetőké viszont csökkent.

Az állampapírok piaci értéken számított állománya 2004 december végén 8.872,1 milliárd forint volt, a negyedik negyedév során 170,1 milliárd forinttal, 2 százalékkal emelkedett. Az állampapírok árfolyamemelkedése 289 milliárd forinttal növelte az állományt, ugyanakkor a forgalomban lévő állampapírok névértéke 118,8 milliárd forinttal csökkent.

A külföldi befektetők a utolsó negyedévben 19,4 milliárd forint értékben nettó állampapír-vásárlók voltak, emellett portfóliójukon 109 milliárd forint árfolyamnyereséget is elértek. Részesedésük az állampapír-állományból az év végére 28,6 százalékra nőtt az előző negyedévi 27,7 százalékról.

A pénzügyi vállalatok tulajdonában lévő állampapír-állomány a negyedik negyedévben 124,5 milliárd forinttal nőtt, kizárólag az árfolyamnyereség következtében, ugyanis a szektor nettó eladó volt. A pénzügyi vállalatok állampapír-piaci súlya 0,4 százalékponttal 53,8 százalékra emelkedett. Ezen belül a biztosítók és nyugdíjpénztárak állampapír állománya 223,3 milliárd forinttal emelkedett, súlyuk 23,7 százalékra nőtt az előző negyedévi 21,6 százalékról.

A lakosság tulajdonában lévő állampapírok piaci értéke 34,5 milliárd forinttal csökkent az eladások következtében. A háztartások az állampapírok 12,8 százalékát birtokolták az év végén, míg az előző negyedév végén a 13,4 százalékát.

A tőzsdei részvények piaci értéke tavaly év végén 5 129,1 milliárd forint volt, az utolsó negyedévben 583,8 milliárd forinttal, 12,8 százalékkal nőtt. Az árfolyamnövekedés 698,3 milliárd forinttal növelte a kapitalizációt, míg három részvény tőzsdei kivezetése 119,2 milliárd forinttal csökkentette az állományt.

A külföldi befektetők a negyedik negyedévben 51,9 milliárd forint értékben nettó részvényvásárlók voltak, emellett 528,9 milliárd forint árfolyamnyereségük is keletkezett. Ezek együttes hatására részvényállományuk értéke 580,8 milliárd forinttal emelkedett, részesedésük pedig 2,7 százalékponttal 78 százalékra nőtt, ami 2000 eleje óta a legmagasabb érték.

A háztartások részvényeladása 5,7 milliárd forinttal meghaladta a vásárlások értékét. Ezt azonban kompenzálta a részvényeken elért 31 milliárd forint árfolyamnyereség, így a lakosság részvényállománya összességében 24,5 milliárd forinttal emelkedett. December végén a tőzsdei részvények 4,1 százaléka volt a lakosság tulajdonában, részesedésük a negyedév során 0,1 százalékponttal nőtt.

A részvénypiacon egyedül a nem pénzügyi vállalatok portfóliójának értéke csökkent, összességében 121 milliárd forinttal. E szektor súlya 4,0 százalékra csökkent az előző negyedévi 7,2 százalékról.

A befektetési jegyek állománya tavaly az utolsó negyedévben 22,4 százalékkal 1.069,1 milliárd forintra nőtt. Az új tranzakciókból 178,1 milliárd forint növekedés származott, míg az árfolyamnyereség 17,8 milliárd forinttal növelte az állomány értékét.

Az egyes tulajdonosi szektorok részesedése nem változott lényegesen: a befektetési jegyek túlnyomó része, 73,2 százaléka a lakosság birtokában van. A háztartások a negyedik negyedévben 147,5 milliárd forint értékben bruttó befektetési jegy vásárlók voltak, és 10,5 milliárd forint árfolyamnyereséget értek el a portfóliójukon. Részesedésük 1,7 százalékkal nőtt a negyedév során.

A pénzügyi vállalatok összességében 19,2 milliárd forinttal növelték befektetési jegy állományukat. Legnagyobb mértékben, 14,5 milliárd forinttal a biztosítók és nyugdíjpénztárak gyarapították befektetéseiket. Az állomány-növekedés ellenére a szektor súlya a befektetési jegy piacon 1,2 százalékponttal 15,3 százalékra csökkent.

A külföldi befektetők nettó befektetési jegy eladók voltak 2004 utolsó negyedévében, állományuk értéke 0,9 milliárd forinttal csökkent.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Nem tanácsos hosszú papírba fektetni az OTP szerint

Az egyre érzékenyebbé váló kockázati megítélés miatt tovább rövidíti javasolt modell-portfóliójának összetételét az OTP Bank, és nem javasolja 3 évesnél hosszabb futamidejű állampapírok tartását.

hvg.hu Gazdaság

Amit a befektetőnek tudnia kell (prognózis február második felére)

„Talán még nem késő ...”– ez juthat eszébe annak aki az elmúlt időszakban kimaradt a részvénypiac emelkedéséből, nem részesült az állampapír piaci hozamok csökkenéséből, sőt még a forint erősödésére sem játszott a bankközi piacon. El kell keserítenünk ezeket a potenciális befektetőket: késő!

Pénzügyek

Kölcsön a kincstárnak

A részvénypiac konjunktúrája lassulni látszik, a lejáratkor biztos áron visszaváltható állampapírok viszont - a magas hazai kamatszinthez kapcsolódva - jókora hozamot ígérnek. Úgy tűnik, még az is jó üzlet, ha devizahitelből veszik őket.

Négyezer egészségügyi alkalmazottat „talált” az Emmi a járvány második hullámára

Négyezer egészségügyi alkalmazottat „talált” az Emmi a járvány második hullámára

Nem működik a Spotify, nem játssza le a zenéket

Nem működik a Spotify, nem játssza le a zenéket

Mol: Vizsgáljuk a hulladékkoncesszióról benyújtott törvényt

Mol: Vizsgáljuk a hulladékkoncesszióról benyújtott törvényt