szerző:
MTI

Az osztrák OMV indulni fog a szerbiai olajipari vállalat, a NIS pancsovai és újvidéki finomítójának privatizációjáért.

Herbert Preczlik, Ausztria belgrádi nagykövetségének kereskedelmi tanácsosa közölte vasárnap a belgrádi Beta hírügynökséggel, hogy mihelyt megkezdődök az NIS privatizációja, az OMV is részt vesz benne. A tanácsos szerint a jelenlegi törvényi szabályozások miatt az OMV kénytelen ugyanolyan áron vásárolni az olajszármazékokat a két szerbiai olajfinomítóból, mint minden más vállalat, ezért az OMV érdekelt abban, hogy önálló olajfinomítást indítson be Szerbiában, és jobb feltételeket biztosítson saját benzinkútjainak az országban.

Köztudott, hogy Mol Rt. nem mondott le a szerbiai olajpiacról a Beopetrol privatizációjakor elszenvedett kudarc után sem, és a magyarországi cég is pályázna a NIS-re. Ugyanakkor az OMV már lépéselőnyben van, mivel jól kiépített benzinkúthálózata működik Szerbiában.

A kockázatok ellenére eddig 173 osztrák vállalat, öt osztrák bank, négy építési vállalat és néhány ügyvédi iroda vetette meg lábát Szerbiában. Az osztrák cégek a 2000. októberében történt rendszerváltás óta egymilliárd eurót fektettek be Szerbiában. A közelmúltban ugrásszerűen nőtt a befektetési kedv. Az említett összeg felét, félmilliárd eurót az idén május óta ruháztak be Szerbiában: a Martin Schlaff osztrák üzletember vezette csoport megvette a legnagyobb szerbiai mobiltelefon-szolgáltató, a Mobtel magánkézben lévő tulajdonát, az Erste Bank pedig megvette a Novosadska bankot.

Tavaly a két ország árucsereforgalma 460 millió euró volt, és a milosevici uralom megdöntése óta minden évben átlagosan húsz százalékkal nőt a kétoldalú kereskedelem.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Nem okozott csalódást a Mol és az OTP

A várakozásoknak megfelelően, illetve valamelyest azok felett teljesített az idei év első negyedévében a hazai tőzsde két nagyágyúja: az OTP 12, a Mol pedig 37 százalékkal növelte eredményét.

MTI Gazdaság

A Trigránit, az OTP és a Mol is versenyben Ferihegyért

A Trigránit, az Euroinvest, az OTP és a Mol, valamint a velencei és trevisói repülőteret működtető olasz Save Spa alkotta konzorcium is adott be ajánlatot a Budapest Airport Rt. privatizációs pályázatának előminősítő szakaszára - erősítette meg a Világgazdaság hírét Völker Zsolt, az Euroinvest vezérigazgatója.

Gazdaság

Az OMV még mindig érdeklődik az INA iránt

Az osztrák olajipari társaság, az OMV a horvát kormányhoz fordult a kéréssel, adjanak felvilágosítást az INA olajipari cégre vonatkozó további privatizációs tervekről. A horvát cég legnagyobb tulajdonosa jelenleg a magyar MOL.

Gazdaság

Tárgyalóasztalhoz ül a PKN, a Mol és az OMV

A PKN Orlen lengyel kőolajipari társaság új vezérigazgatója várhatóan novemberben találkozik a magyar Mol és az osztrák OMV illetékeseivel, hogy megvitassák a lehetséges együttműködés kérdéseit.

hvg.hu Itthon

A tehetséggondozásba szállt be a MOL

A Mol Rt. összesen 103 tehetséges gyereknek nyújtott támogatást, összesen 34 millió 750 000 forint értékben. A pályázatot 2005. február 8-án hirdette meg a vállalat, 1126-an neveztek, az eredményhirdetést szerdán tartották.

MTI Gazdaság

Kiszállt az OMV a Rompetrolból

Az osztrák OMV olaj- és gázipari vállalat, miután a tavalyi privatizációban megszerezte a román Petrom olajvállalat többségét, kiszállt a román Rompetrol Group N.V. magán olajtársaságból. A Rompetrol nála volt 25,1 százalékát a svájci bejegyzésű Rompetrol Holding SA-nak adta el.

MTI Gazdaság

Történelmi csúcson zárt a Mol

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 213,48 pontos emelkedéssel, 18.489,23 ponton zárt szerdán, az előző napi záró értékhez képest ez 1,17 százalékos erősödés.

Gazdaság

Szlovákiában építhet saját erőművet a Mol

Elképzelhető, hogy erőművet épít majd a Mol Rt. annak érdekében, hogy csökkentse energia költségeit - írja a Bloomberg Fekete Lászlóval, a Mol egyik igazgatójával készült beszélgetésére hivatkozva a portfolio.hu.

Gyengül a font a dollárral és az euróval szemben

Gyengül a font a dollárral és az euróval szemben

A NASA is "besegít", hogy megtalálják Tony Starkot

A NASA is "besegít", hogy megtalálják Tony Starkot

Visszavonták a már épülő ferihegyi parkolóház engedélyét

Visszavonták a már épülő ferihegyi parkolóház engedélyét

Magyarországon a második legnagyobb a menekültellenesség Európában

Magyarországon a második legnagyobb a menekültellenesség Európában

Kimi Räikkönen egy ajándék, amit nem lehet megunni

Kimi Räikkönen egy ajándék, amit nem lehet megunni

Sólyom László: „A független oldalak ma a szabadság kis körei”

Sólyom László: „A független oldalak ma a szabadság kis körei”