szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csökkentett munkaidővel, az ehhez igazodó alacsonyabb keresettel próbálják meg elkerülni az elbocsátásokat német vállalatok az Európai Foglalkoztatási és Szociális Hírlevél legújabb számában közölt beszámoló szerint.

Az átmeneti keresletcsökkenés időszakában vehetik igénybe a cégek ezt a lehetőséget. A Szövetségi Foglalkoztatási Hivatal (BA) legfeljebb fél éves időszakig a csökkentett munkaidőért fizetett nettó bér, illetve a korábbi teljes munkaidővel elért nettó bér közötti különbség 60-67 százalékát fizeti ki a dolgozóknak.

Németországban nem csak az ipar, építőipar területén, de a szolgáltató szektorban is gyakran igénybe veszik ezt a lehetőséget. Igazolódott, hogy így általában leépítések nélkül is kivárható az újabb piaci kereslet időszaka. A kedvezményt akkor vehetik igénybe a cégek ha több, a szociális ügyekre, a foglalkoztatásra vonatkozó előírást is teljesítenek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karrier

Magyar középvezetőket keresnek Brüsszelben

Október végéig 255 magyar helyezkedett el az Európai Bizottságnál. A magyar állampolgárok számára fenntartott brüsszeli állások közül a felső vezetői tisztségek szinte mindegyike gazdára talált, azonban a középvezetői állásoknak még csak kevesebb mint a negyedét töltötték fel a magyarok.

MTI Gazdaság

Minimálbér-variációk Európában

A kormány és a szakszervezetek a három elemű minimálbér bevezetését javasolják, a munkáltatói érdekképviseletek ezt elutasítják. Hol, kik és milyen szempontok alapján állapítják meg a minimálbért az európai országokban?

MTI Karrier

Újabb ország nyitja meg a munkaerő-piacát az EU-ban

Finnország azt fontolgatja, hogy megnyitja munkaerő-piacát az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott országok munkavállalói előtt, s nem hosszabbítja meg az eddig érvényben lévő korlátozást - olvasható az Eurobserver.com internetes oldalon.

Háromezernél is több rendőr hiányzik az állományból

Háromezernél is több rendőr hiányzik az állományból

Megvan, mikor indulhat vissza a Földre a NASA 321 millió kilométerre lévő űrszondája

Megvan, mikor indulhat vissza a Földre a NASA 321 millió kilométerre lévő űrszondája

Bezártsággal és egyedülléttel küzdenek a járvány alatt a magyar diákok

Bezártsággal és egyedülléttel küzdenek a járvány alatt a magyar diákok