szerző:
MTI

Három pályázó - köztük a MÁV - maradt versenyben a szlovák vasúti teherszállító vállalat (ZSSK Cargo) privatizációjára kiírt tenderen - jelentette pénteken meg nem nevezett szlovák médiaforrásra hivatkozva az APA.

A jelentés szerint a MÁV Zrt. és a Slavia Capital Group A.S. alkotta Carpathian Cargo stratégiai konzorcium 7,6 milliárd szlovák koronát ajánlott a ZSSK Cargo-ért.

Ennél többet, 13,1 milliárd koronát kínált az osztrák Rail Cargo Austria és a szlovák J and T befektető-csoport konzorciuma, valamint a Cargo Central Europe nevű amerikai-brit-szlovák-cseh konzorcium. Az utóbbi ajánlata 12,4 milliárd koronáról szól, de állítólag kész 16,7 milliárd koronáig elmenni. A ZSSK Cargo éves árbevétele mintegy 15 milliárd korona.

A tavaly meghirdetett privatizáció első fordulójában tizennégy cég jelezte érdeklődését a szlovák állami vasúti teherszállító cég 100 százalékának megvásárlására. A második fordulóban öt cég adott be kötelező ajánlatot a 2006. január 31-i határidőig, és várhatóan február végén hirdetnek győztest.

A szlovák kormány 15-20 milliárd koronát (401-535 millió eurót) remél az eladásból. A bevételt a veszteséges vasúti személyszállítás adósságának rendezésére fordítják.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

MÁV: majd duplájára hízott a veszteség

Az elmúlt három évben meghozott intézkedések eredményeként évi 25 milliárd forint megtakarítást ért el a Magyar Államvasutak (MÁV), ennek ellenére az idei veszteség a tervvel megegyezően várhatóan 81 milliárd forint lesz.

MTI Gazdaság

Felmentik a MÁV vezérigazgatóját

A gazdasági miniszter csütörtökön visszahívta az igazgatóságból Mándoki Zoltánt, a MÁV Rt. vezérigazgatóját és kezdeményezte pozíciójából való felmentését - ezt maga Kóka János jelentette be Budapesten, sajtótájékoztatón. A gazdasági kabinet a közeljövőben az Országgyűlés elé terjeszti a 10 pontos vasútreform részeként a vasúti törvényre vonatkozó javaslatát.

MTI Gazdaság

Nyolc egyetemen nyitott jegypénztárt a MÁV

Új szolgáltatást vezet be a MÁV Rt., a vasúttársaság nyolc hazai felsőoktatási intézménybe telepít menetjegy-pénztárat - közölte Bíró Péter, a részvénytársaság marketing és értékesítési igazgatója szerdán Debrecenben sajtótájékoztatón, mielőtt megnyitották a Debreceni Egyetem (DE) MÁV jegypénztárát.

MTI Gazdaság

Fizethet a MÁV az olasz sztrájk miatt

Az olasz vasutasok pénteki sztrájkja miatt aznap a Goldoni EC Velence helyett, csak a szlovén határállomástól, Villa Opicinától közlekedik - közölte a MÁV.

MTI Gazdaság

A MÁV is indul a szlovák árufuvarozó megszerzéséért

A MÁV Zrt. és a Slavia Capital Group A.S. alkotta Carpathian Cargo stratégiai konzorcium január 31-én benyújtotta ajánlatát a Szlovák Árufuvarozó Vállalat (ZSSK Cargo) privatizációjára. Szlovákia az első kelet-európai országként magánosítjavasúti teherszállító vállalatát.

MTI Gazdaság

Válogathat a MÁV a hitelajánlatok között

Nyolc pályázaton 14 bank jelentkezett december 12-ig arra a közbeszerzési tenderre, amelyet 144,6 millió euró hitel felvételére írt ki a MÁV, 30 Stadler motorvonat beszerzésének finanszírozására.

Más támadásokra is készült a gdanski polgármester gyilkosa

Más támadásokra is készült a gdanski polgármester gyilkosa

Ausztráliában bezzeg olvad az aszfalt az utakon

Ausztráliában bezzeg olvad az aszfalt az utakon

Megkezdődött a sztrájk az Audiban

Megkezdődött a sztrájk az Audiban

Teljesen rendjén való, hogy hajlik az iPad Pro – mondja az Apple

Teljesen rendjén való, hogy hajlik az iPad Pro – mondja az Apple

Most szembesülnek a magyar városok a fideszes világ hátrányaival

Most szembesülnek a magyar városok a fideszes világ hátrányaival

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből